Кінопрем’єри тижня: "Форсаж-4", "Ґран Торіно"...

ран Торіно"

Країна-виробник: США, Австралія

Рік випуску: 2008

Режисер: Клінт Іствуд

Автори сценарію: Нік Шенк, Дейв Йоханнсон

У головних ролях: Клінт Іствуд, Крістофер Карлі, Бі Ванґ, Браян Хейлі, Ґеральдін Х'юз

Стрічка "Ґран Торіно" вийшла у американський прокат ще на початку 2009 року і отримала значну кількість схвальних відгуків, втім, як і негативних. Прихильники картини відзначали акторську гру Клінта Іствуда, напружений та драматичний сюжет, а також "гуманістичне" спрямування фільму. Критика фільму в основному стосувалася деякої передбачуваності сюжетних ходів та непевної мотивації персонажів.

"Ґран Торіно" має багато кінематографічних чеснот, а також і недоліків, особливо сценарних. Але незаперечним є те, що Клінту Іствуду вдалося розповісти захоплюючу та переконливу історію, яка ні на мить не залишає глядача байдужим чи знудьгованим.

У стрічці йдеться про ветерана Корейської війни та пенсіонера заводу "Форд" Волта Ковальські, який після смерті дружини самотньо живе разом із своєю собакою Дейзі в бідному передмісті. Через свій складний характер Волт мало спілкується з синами та онуками. Єдина радість Волта - це раритетний форд "Ґран Торіно" 1972 року випуску, який стоїть у гаражі із нульовим пробігом, сяючий та відполірований.

Зав'язка фільму починається тоді, коли у сусідньому будинку поселяється родина гмонґів - далекосхідного народу, який населяє території В'єтнаму, Лаосу та Китаю.

Місцева вулична банда гмонґів вирішує заволодіти Ґран Торіно і підбиває несміливого підлітка Тао вкрасти форд. Боронячи свою власність, Волт знайомиться із родиною Тао, що сама потерпає від нахабних бандитів.

Старий розуміє, що більше не може вести життя відстороненого спостерігача та доживати віку, п'ючи пиво та переймаючи гріхами власного минулого - і він вирішує втрутитись у протистояння.

Звичайно, фільмові важко уникнути критики на кшталт: знову американець врятував беззахисних азіатів, надав їм правильних життєвих орієнтирів та перетворив їх майже на справжніх "янкі". Крім того, гмонґи, які не мають власної держави, воювали на боці США у В'єтнамі і потрапили до Америки по закінченні бойових дій. Цей багаточисельний народ є ідеальним втіленням абстрактного "азіата", який водночас ніколи не виступав супротивником США.

З іншого боку, "Ґран Торіно" стверджує, що "справжнім американцем" може бути не лише білий католик (чи протестант), який захищає свій клапоть землі зі зброєю в руках, але насамперед той, хто відчуває свою причетність до певної традиції. І гмонґи, які й досі живуть за старовинними звичаями власного народу, найкраще розуміють це. І тому чесний та відвертий Тао має більше право на Ґран Торіно, аніж Волтові сини, які займають конформну позицію у всьому, навіть у виборі авто.

Форд Ґран Торіно - це одна з кількох легендарних американських машин, що мала найбільшу популярність у 70-х роках минулого сторіччя. На Гран Торіно їздили "круті поліцейські" Старскі та Гач, а форд Волта, випущений 1972 року, нагадує нам про Брудного Гаррі Калаґена, якого у той рік зіграв Клінт Іствуд. Наразі, великі американські машини - це красива легенда про минуле, адже машинобудування у США давно переживає не найкращі часи, а промислові райони запустіли.

Цей стан омертвіння з'являється у фільмі "Ґран Торіно" вже з перших сцен - картина розпочинається смертю дружини Волта. Спустошення, що панує у районі (злущена фарба на будинках, неприбрані газони, відламані ставні) - це відображення і внутрішнього стану Волта. Дружба з юними Тао та його сестрою Сью не лише допомагає старому змінити зовнішній вигляд сусідніх будинків, але й зрозуміти необхідність оновлення своїх поглядів на життя.

Зрештою, для Волта стає очевидним, що старе гасло Асоціації Стрілків США "із моїх холодних мертвих рук" вже не підходить для нової Америки, і полишає спроби збройного опору бандитам. Він вибирає інший шлях - християнської любові та жертовності, позбавленої суб'єктивних расових упереджень, і опертої лише на Закон. Гаррі Калаґен відходить у минуле.

Клінта Іствуда можна назвати такою ж легендою 70-х, як і форд Ґран Торіно. Він є чи не останнім артефактом "великого Голівуду". Але у режисерській манері Іствуда нема дешевої театральності та дорогих спецефектів. Він просто знімає історії про людей, що кидають виклик обставинам. І це, незважаючи на похилий вік, виходить у нього незмінно добре.

Оцінка фільму 4,5 з 5

"Форсаж-4"

Рік випуску: 2009

Країна-виробник: США

Режисер: Джастін Лін

Сценаристи: Кріс Морґан, Ґері Скотт Томпсон

У головних ролях: Він Дізель, Пол Вокер, Мішель Родріґез, Джордана Брюстер

Про що фільм. Сюжет четвертого "Форсажу" розгортається між подіями першої та третьої частини цієї франшизи. Домінік Торетто вже рік переховується від поліції, та на його шляху стає таємничий злочинець Девід Парк. Домінік знову повертається у Лос-Анджелес, аби помститися йому. Тим часом, Браян О'Коннор, що вже став агентом ФБР, також розшукує Парка. Шляхи давніх ворогів знову перетнуться...

Чого очікувати? Пригод, перегонів та красивих авто. Радує повернення Віна Дізеля - це актор, що здатен прикрасити будь-який фільм, адже "Форсаж", чим далі, тим впевненіше сходив на пси. Та є ризик того, що неймовірна харизма Дізеля затьмарить собою усі інші принади стрічки.

"French film:Сцени сексуального характеру-2"

Країна-виробник: Великобританія

Рік випуску: 2008

Режисер: Джекі Одні

Сценарист: Ашлін Дітта

У головних ролях: Анн-Марі Дафф, Ерік Кантона, Ґ'ю Бонневіль

Про що фільм. Молодий англієць готується до інтерв'ю із відомим французьким секс-гуру. Його підготовка виливається у те, що всі довкола починають говорити лише про секс та кохання...

Фото з kinopoisk.ru

На що сподіватися? На дотепну європейську комедію, можливо навіть "навантажену" цитатами з місцевих інтелектуалів. Рекомендовано до перегляду студентам та випускникам гуманітарних спеціальностей, а також усім тим, хто здатен витримати 90 хвилинний фільм, позбавлений дії та наповнений діалогами про сексуальні преференції англійців та французів.

Автор - Анна Купінська

Реклама:

Головне сьогодні