Названі переможці фотоконкурсу "Україна: країна для кожного". Фото

— 7 травня 2009, 16:41

Фотоконкурс "Україна: країна для кожного" було проведено з 11 вересня по 14 листопада 2008 року з метою привернути увагу суспільства до соціальних проблем та мотивувати людей брати активнішу участь у суспільному житті.

Переможців визначали в п'яти тематичних номінаціях:

Я вмію жити! (Соціально незахищені громадяни: люди похилого віку, люди з особливими потребами попри складності вміють радіти життю);

Промінь надії (Діти-сироти, діти з особливими потребами вчаться та беруть участь у житті громади разом з іншими);

Збережімо світ! (Енергоефективність та енергозбереження - запорука майбутнього розвитку);

Від людини до країни (Малий бізнес - запорука ефективного економічного розвитку);

Громада в дії (Спільна робота на розвиток місцевої громади).

Журі фотоконкурсу складалося з голови правління Національної спілки фотохудожників України Миколи Іващенка, Першого заступника голови правління Національної спілки фотохудожників України Валерія Левіщенка, Голови представництва міжнародної телекомунікаційної компанії Telenor Group в Україні Тронда Мое, відомого фотохудожника Ігоря Гайдая, заступника головного редактора журналу "Photographer" Олександра Жиліна та виконавчого директора Фонду Східна Європа Віктора Ляха.

Гран-прі конкурсу було присуджено львівському фотографу Юрію Дячишину. Фотографією Юрій займається з 2002-го року. Працював фотокореспондентом газети "Експрес" (Львів). Зараз-незалежний фотограф. Член Національної Спілки фотохудожників України. Живе і працює у Львові.

Фото Юрія Дячишина. Гран-прі конкурсу

Фотороботу зроблену під час роботи над проектом "Світло у тобі" у 2007році. "Світло у тобі" - це історія про вихованців Львівської школи-інтернату для дітей з вадами зору №100.

Для цих дітей немає світла і пітьми, немає кольорів, немає неба й сонця. Вони живуть у світі звуків і дотиків. Деякі з них не бачать від народження, інші-втратили зір через трагічні обставини життя. Останні ще пам'ятають барви світу та усвідомлюють темряву.

Переможцями фотоконкурсу в окремих номінаціях стали:

Олександр Майструк, м. Рівне. Фотограф народився у Рівному у 1977 році, інвалід 1-ї групи (пересувається на милицях). Фотографією почав займатися з 1992 року. Член Національної Спілки Фотохудожників України. В 2007 році отримав звання Художника Міжнародної Федерації Фотомистецтва (AFIAP).

Олександр Майструк. Фоторобота з серії "Життя"

Фотороботу "Любов" знято в с. Олександрія Рівненського району в таборі для людей з особливими потребами. На момент зйомки герої кадру були настільки захоплені одне одним, що навіть не помітили, що їх фотографують.

Орест Лижечка, м. Чортків, Тернопільська обл. (фоторобота "Баба Текля") Член Національної спілки фотохудожників та Національної спілки журналістів України. Лауреат та переможець багатьох міжнародних та національних фотоконкурсів, виставок, салонів. Роботи Ореста Лижечки експонувалися у 35 країнах світу.

Орест Лижечка. "Баба Текля"

На фотографії "Баба Текля" зображена 78-річна Текля Антонівна Матушевська, мешканка села Тарнавка Чортківського району Тернопільської області. Жінка чимало пережила у своєму житті. Живе самотиною, але віри і оптимізму не втрачає.

Сергій Пустовіт (псевд. Грирорій Дюрка) , м. Полтава.

Старший викладач кафедри хімії та методики викладання хімії природничого факультету Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Фотографією захоплюється з дитинства.

Сергій Пустовіт. "Непереможна"

Фотороботу "Непереможна" було знято у серпні 2008 року в с. Підманево на Волині. Героїня фотографії-71-річна Марія Марківна Повх. Теплого серпневого дня автор разом з донькою вирушив на риболовлю. По дорозі вони побачили бабусю Марію, яка, зігнувши спину, повільно рухалась подвір'ям. Невблаганний час побілив її волосся та пригнув до землі.

Проте жінка взяла до рук косу і з нею прямувала на луку. Боже, як вона косила! З посмішкою на устах! Кожен помах гострого леза коси скошував не лише духмяне різнотрав'я, а й омолоджував її на декілька років. Вона допомагала своїм дітям та онукам, вона відчувала себе потрібною. Вона перемагала Час і Смерть. Вона - Непереможна.

Андрій Нестеренко, м. Київ. Займається фотографією майже 30 років.

Андрій Нестеренко. "Без назви"

Фотографію, що перемогла у конкурсі "Україна: країна для кожного", зроблено у Києві на Хрещатику в травні 2007 року під час змагань людей з особливими потребами, що пересуваються на візках

Олег Головацький, м. Миколаїв, Львівська обл. Фотографією захоплюється вже багато років.

Олег Головацький. "Дитинство з присмаком машинного масла"

Фотороботу "Дитинство з присмаком машинного масла" було зроблено у селі Долинівка Сколівського району Львівської області. У цій місцевості цивілізація майже не торкнулась сільського населення. У селі, де кожна друга хата пустує, люди живуть і займаються своїм господарством так, як займались їхні діди і прадіди. Стара техніка, ручні знаряддя праці допомагають їм у цьому. Діти також долучаються до допомоги і всмоктують науку, як цей хлопчина на світлині, котрий вже добре знає кожну деталь трактора...

Загалом на участь в конкурсі було заявлено 314 фоторобіт від 54 авторів з різних регіонів України.

Виставку найкращих робіт всеукраїнського фотоконкурсу "Україна: країна для кожного", можна переглянути у галереї "Боттега" з 1 по 14 травня 2009 року.

Всі фото надані галереєю "Боттега"

Реклама:

Головне сьогодні