Тест

Український заповідник за дві сходинки від фіналу конкурсу всесвітніх чудес

До завершення інтернет-голосування у другому етапі Всесвітнього конкурсу "New 7 wonders of Nature", який визначить сім природних чудес світу, залишилося 20 днів. Українському учасникові - біосферному заповіднику "Асканія-Нова" - залишилося усього дві сходинки для виходу до фіналу.

Сам факт появи України у цьому конкурсі - це вже плюс. Але ще більшим позитивом буде, якщо ми потрапимо до наступного етапу. Тоді, за оцінками організаторів, лише у мережі Інтернет проголосують більше 100 мільйонів людей з усього світу.

Очевидно, що для іміджу України у світі потрібні такі акції - позитивні, хоча й дещо "віртуальні". Але внаслідок цього - створяться можливості для зростання туризму, залучення додаткових коштів. Можна навести хоча б вітчизняний приклад: після проведення конкурсу "7 чудес України" потік туристів до деяких об'єктів, які стали його переможцями, зріс майже наполовину.

Не забуваймо і про те, що останнім часом позитивних звісток про Україну у світі не так багато. Після краху "помаранчевих надій" про нас говорять здебільшого як про країну постійних політичних "розборок", корупції та гучних скандалів за участю посадовців.

То чим не ідея для всіх нас, незалежно від політичних уподобань - заявити світу про себе з позитивного боку? Тим більше, що долучитися до цього може кожен. Ніяких інвестицій, окрім кількох хвилин власного часу. Але це і є якраз та маленька реальна справа, яких нам не вистачає попри усі гучні заклики "любити Україну" і "формулювати національну ідею".

Проголосувати можна на офіційному сайті акції. Детальна інформація про те, як голосувати - на сайті Всеукраїнської акції "7 чудес України", переможцем якої у минулому році і стала Асканія-Нова.

Африканська антилопа серед південноукраїнського різнотрав'я в Асканії Новій
За час голосування у другому турі український учасник піднявся із 46-ї на 14 позицію. Відтак у своїй групі - "Ліси, національні парки, національні заповідники" "Асканія-Нова" має реальний шанс вийти до наступного етапу, до якого потрапляють 11 переможців.

Цей унікальний куточок природи - єдина в Європі ділянка степу, якої ніколи не торкався плуг. Заповідник Асканія - Нова віднесений до "100 великих заповідників і парків світу". Він займає площу 11 тисяч гектарів і примикає до лісопарку зі штучними ставками і каналами, де водиться безліч звірів і птахів.

У Асканійському степу росте понад 400 видів трав і квітів, переважають злаки. В оригінальному зоопарку заповідника міститься унікальна колекція тварин.

Маралі пасуться на незайманих людиною землях. Адже "Асканія Нова" - єдина в Європі ділянка степу, якої ніколи не торкався плуг
Хто є зараз нашими основними конкурентами? На 13 місці - румунський парк Ретезат. 12 - ту позицію займає національний парк з острова Норфолк, на якому проживає усього 2 тисячі чоловік! Безперечно, за нього голосують австралійці і новозеландці, проте обійти і цього конкурента - цілком реально.

Окрім самої участі у голосуванні, можна долучитися до груп підтримки у популярних соціальних мережах - "В контакте" та на Facebook. Це не потребує жодних зусиль, якщо у вас є там екаунт. Але це дозволить поширити інформацію про цей конкурс серед ваших друзів.

А це - африканські ватусі пасуться на асканійських полях
Процедура голосування займає всього кілька хвилин. Можна голосували лише за 7 номінантів одночасно (таким чином організатори сподіваються урівноважити голоси із різних країн).

Для більшої ваги Вашого голосу при підтримці "Асканії" можна обрати учасників з інших груп, які не є нашими суперниками. Обирати там є з кого - зокрема, це річка Дніпро (яка зараз має небагато шансів на вихід - займає лише 31 місце у своїй групі). А ще є і чимало об'єктів із країн-наших сусідів (Росії, Польщі, Білорусі).

Є і відомі чудеса природи - Великий каньон річки Колорадо, Ніагарський водоспад, вулкан Везувій... Можна дізнатися і дуже багато нового про природні дива з усіх континентів.

Огарі (або ж червоні качки). В Асканії - єдиний в Україні репродуктор цих тварин

Час на цю спільну справу іще є. До завершення голосування залишилося майже три тижні: воно триватиме до 7 липня цього року. Після цього визначаться ТОП-77 учасників, із яких експерти відберуть 21 номінантів для участі у фінальній стадії. А сама всесвітня акція завершується у 2011 році.

У Асканійському степу росте понад 400 видів трав і квітів, переважають злаки
Бізони та коні Пржевальського в українському заповіднику
В Україні цілком реально може бути "всесвітнє чудо". Чом не привід для гордості і для того, щоб витратити пару вільних хвилин для голосування за "Асканію"?