Десять годин у Країні мрій. Фото

Вже вшосте Співоче поле перетворюється на казкове дійство, яке має назву "Країна мрій".

"Люблю дуже цей фестиваль, бо на мій погляд це найважливіший фестиваль в Україні. По - перше, тому що він піднімає дуже позитивні речі в людях, популяризує серед українських людей наші прекрасні традиції, наші пісні. Взагалі робить атмосферу всередині душі дуже доброю. А також відкриває для нас культури інших народів світу. Тому це дуже правильний фестиваль", - поділився своїми роздумами фронтмен гурту "Мандри" Фома.

Незважаючи на пекельну спеку, людей цього року на "Країні мрій" було значно більше. Можливо, вплинуло те, що фестиваль скоротили лише до одного дня. Тож жителі столиці та приїжджі з усієї України намагалися не втратити можливість підживитися етнічним настроєм на цілий рік.


Починаючи з 12-ої години від метро "Арсенальна" вздовж стін Лаври крокували люди у вишиванках, а на Співочому полі майстри з різних куточків країни готувалися продемонструвати свої вміння на прикладі привезених глечиків, сорочок, ляльок, виробів з соломи тощо.

Цього року людей на "Країні мрій" було більше
"Атмосфера дуже цікава. Одразу коли приходиш, хочеться одягнути вишиванку, вінок, почати співати українські народні пісні, хоча до цього немає хисту. Таке враження, що повертаєшся у минуле й хочеться відчути себе тим, справжнім українцем", - розповіла дівчина, яка вперше потрапила на "Країну мрій".

Щоб охопити все, хоча б оком кинути, на фестивалі необхідно було провести весь день. Від палючого сонця рятували гілля дерев та легкий одяг. А що може бути більш приємним до тіла та натуральним, ніж справжня вишиванка?

[L]"Цього року більше людей у вишитих сорочках, більше говорять українською мовою, більше сцен", - ділилися своїми враженнями старожили фестивалю, які від самого заснування "Країни мрій" приїжджають до Києва.

Справді, вишиванки були ледь чи не на кожному. А ті, хто раптом прийшов на Співоче поле буз сорочки, могли обрати прямо на місці національне вбрання.

За словами майстринь, які привезли свої вишиванки до Києва, цього року виторг був значно більшим.

Співачка Марія Бурмака у цьому не бачить нічого дивного. Адже ми повертаємося до своїх витоків, коренів, тому із задоволенням вдягаємо вишиванку.

"Якщо в перші роки "Країни мрій" це було надзавдання, то тепер уже вишиванка - це те, що увійшло в наше життя. До речі, це завдяки цьому фестивалеві і Скрипці. Раніше йти у вишиванці містом - це був сам по собі виклик. Зараз, не мати вишиванки в гардеробі - це навіть моветон", - пояснила артистка.

Марійка Бурмака вчила дітей допомагати батькам та не смітити

Еко-урок

Цьогорічна "Країна мрій" проходила під екологічним гаслом "Країна мрій - Чиста країна". Тож організатори фестивалю подбали й про екологічне виховання гостей.

Найбільше в цьому плані пощастило найменшим гостям "Співочого поля". Адже саме на дитячій галявині було проведено еко-урок від зірок.

Казки з екологічним підтекстом читали кобзар Тарас Компаніченко, співаки Марійка Бурмака та Фома з гурту "Мандри", письменники Іван Андрусяк та Леся Вороніна.

Іван Андрусяк та Леся Вороніна привчали до екології не лише словами,а й картинками
"Читання цих давніх казок, коли люди, можливо й не задумувалися, що варто берегти природу та світ, який нас оточує, - лише акцентуація уваги до проблеми. Тож виховаємо наших дітей так, щоб вони вміли поводитися з тим, що навколо себе людина створює сміття. Щоб вони не шкодили природі, щоб вони подумали, чи треба ламати квітку, чи як казав Сковорода: якщо я зірву листок з дерева для потреби своєї - це одна справа, а якщо просто зірву - це похіть", -­ розповів про завдання еко-уроку "Українській правді. Життя" кобзар Тарас Компаніченко.

Діти намагалися уважно слухати казки й в найцікавіші моменти підсідали ближче до оповідача.

Тараса Компаніченка та його казку про створення світу слухали найуважніше
Свою доньку привела й Марійка Бурмака. Щоправда, ту казку, яку вона читала гостям "Країни мрій", її донечка вже чула не раз. Тож головне було донести іншим дітям мораль оповіді.

"Це задумувався як еко-урок. Але дітям це складно, адже тут малюсінькі дітки, яким дуже важко розповідати наскільки важливо пити чисту воду, наскільки важливо прибирати довкілля. Їм треба через якісь загальнолюдські моменти, опосередковано про це казати. Це оптимальний, найкращий спосіб донести дітям якісь такі речі екологічні: як важливо берегти рідну природу, прибирати, не допускати сміття, допомагати", - пояснила Бурмака.

Хоча на думку присутніх мам, прочитані казки були досить специфічні, більш зрозумілі дорослим, аніж дітям.

Та юні гості "Країни мрій" все ж таки щось винесли з уроку. Адже дитяча галявина була однією з найчистіших на фестивалі.

Чого не скажеш про інші пагорби Співочого поля. Нікуди не дітися від пластикових пляшок, стаканчиків та склянок. Особливо коли до сміттєвого баку треба ще йти.

А під вечір, коли на великій сцені почалися виступи, дорослі геть забули про екологію та пустилися в танок.

Здавалося, присутні не особливо помітили відсутність ідейного засновника фестивалю Олега Скрипи. На алеї майстрів час від часу з програвачів лунали пісні "ВВ". А такою собі своєрідною заміною Скрипки та компанії став виступ гурту "Україн'Ska" - фолк-проект гурту "Mad Heads XL".

Хлопці неабияк запалили публіку своїм виконання українських пісень у сучасній обробці.

Після "Україн'Ska" фестиваль можна було завершувати. Але далі на сцені Співочого поля виступали гості з Литви, Норвегії та Румунії.

По дорозі додому тих, хто був на "Країні мрій", окрім вишиванок видавали посмішки та згорілі носи. А тітонька-кондуктор з автобусу лише з сумом констатувала, що також збиралася на "Країну мрій", але довелося працювати.

Тож, сподіваємося, що наступного року організатори фестивалю все ж таки не зменшуватимуть кількість днів, бо далі вже нікуди, а навпаки, розширять, і до "Країни мрій" зможуть потрапити всі охочі.

Усі фото Дмитра Ларіна

Реклама:

Головне сьогодні