Київ прощається з Богодаром Которовичем

— 8 липня 2009, 10:19

Маестро помер 4 липня від серцевого нападу. Йому було 68 років. Останню шану музикантові можна буде віддати у Великому залі Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, повідомляє Радіо "Свобода".

Богодар Которович зумів іще за життя стати легендою. Лауреат численних конкурсів, авторитетний виконавець, він устигав диригувати Національним симфонічним оркестром і викладати у Сіднейській консерваторії. І навіть заснував у Харкові міжнародний конкурс юних скрипалів.

Багато років викладав Богодар Которович у Національній музичній академії України імені Петра Чайковського. Ректор академії Володимир Рожок стверджує: смерть Которовича - це непоправна втрата не лише для академії, а й для українського культурного життя в цілому.

Богодар Которович та "Київські солісти"

"Помер видатний музикант, людина, яка дуже багато зробила для розвитку скрипкової школи України і виховала цілу плеяду талановитих молодих музикантів", - сказав він.

Справою життя Богодара Которовича можна назвати заснований ним інструментальний ансамбль "Київські солісти". Нині колектив вважається одним із найкращих камерних оркестрів України.

Колишня вихованка маестро, а нині солістка національного ансамблю "Київська камерата" скрипалька Богдана Півненко вважає, що Богодар Антонович, хоч і мав непростий характер, був надзвичайним викладачем, умів усіх довкола заряджати ентузіазмом і завжди вимагав від своїх підопічних самобутності.

"Дійсно, ціла епоха була Богодара Которовича. У свій час він, звичайно, зробив усе, щоб вижити своїх конкурентів, це правда. Але він був яскравою особистістю, і це давало йому право боротися за те, щоб він був тут один неповторний. Він часто казав таку фразу: "Всім подобатися неможливо. Потрібно мати своє обличчя, і в тебе завжди буде свій слухач. А коли ти намагаєшся на когось бути схожим, ти перестаєш бути артистом самобутнім". Для нього це було найголовніше, мені здається", - розповідає скрипалька.

Прихильники артиста кажуть: життя маестро було дивним чином пов'язане з ім'ям легендарного скрипаля Нікколо Паганіні. У 1971-му Богодар Которович здобув гран-прі авторитетного конкурсу імені Паганіні у Генуї. Через 20 років він уже сам оцінював учасників колись завойованого ним конкурсу.

А у 1999 році Богодар Которович відіграв два аншлагові концерти у Національній опері на знаменитій скрипці Паганіні, яку для того вечора доставили до Києва спеціальним авіарейсом. Таким чином, Которович став першим і поки єдиним скрипалем у світі, удостоєним честі дати концерт на легендарній скрипці поза межами Італії.

Реклама:

Головне сьогодні