Відчути себе трипільцем. Фото

Двоповерхова будівля літерою "Г" та символічні візерунки на стінах. Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура" будують за зразком справжніх будинків. У планах - не лише експозиція, а й створення археодрому - невеликого поселення, де туристи зможуть проживати в умовах, наближених до трипільських.

Після завершення будівництва комплекс стане єдиним свого роду в Україні, адже туристи зможуть відчути себе справжніми трипільцями, повідомляє "Радіо Свобода".

"Тут має бути і класичний музей із експозицією - це одна його частина. Друга - це відтворення житла, де буде посуд, де буде худоба... Туристи зможуть одягти спеціальний одяг, пожити в особливих умовах. Буде навіть інструктор, який їх навчатиме різним тонкощам. Таким чином людина зможе перевтілитися і потрапити в інший час - така собі машина часу", - розповів директор музею Віктор Чабанюк.

Керівник трипільської експедиції, співробітник Інституту археології Олексій Корвін-Піотровський наголошує: заповідник повинен отримати спеціальний статус від ЮНЕСКО.

"Я вже ініціював від імені Інституту археології проект щодо надання цьому заповіднику статусу ЮНЕСКО. Тому що об'єкти, які входять до складу комплексу, для усього світу є унікальними", - зазначає він.

Експонати музею, знайдені під час археологічної експедиції у Черкаській області
Заповідник "Трипільська культура" був заснований три роки тому у рамках державного проекту "Золота підкова Черкащини". Проте коштів держава не виділяє. Працівники музею розповідають: якби не меценати, проект так і залишився б на папері.

Один із меценатів проекту, француз Бертран Кост, каже, що підтримувати ідею взявся, бо був дуже здивований, що держава майже не фінансує археологічні дослідження.

"Потрібно допомогти українцям уявити, як жили їхні предки на цій території. Моя мета була зберегти це унікальне місце. Завжди потрібно рятувати те, що ще може бути врятоване", - наголошує він.

Майбутня експозиція складатиметься зі справжніх археологічних знахідок. Поруч із музеєм ще з початку 1980-х років тривають розкопки трипільських поселень. За весь час виявлено понад 40 будинків. Загалом, розповідають, на цій території їх було понад 3 тисячі.

Зовсім скоро археологи завершать цьогорічні розкопки і займатимуться дослідженням віднайдених об'єктів. Кажуть, подібних скарбів на території України ще безліч. От лише чи дочекаються вони своєї черги - запитання.

За матеріалами Радіо Свобода, усі фото Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні