Стартує Венеціанський кінофестиваль. Цього року – без "елітарності"

— 2 вересня 2009, 11:43

Цьогорічний Венеціанський кінофестиваль намагається позбутися кліше "елітарності", але й не опуститися до рівня масового кіно, повідомляє "Німецька хвиля".

Широкий спектр нових фільмів, які будуть представлені у Венеції впродовж 10 днів, зможе задовольнити різні смаки, переконані організатори фестивалю.

"Нарешті це буде такий фестиваль, якого я завжди прагнув", -каже Марко Мюллер, мистецький директор Венеціанського кінофоруму.

Відкриється кінофестиваль у середу сицилійською родинною сагою "Baaria - La porta del vento" італійського режисера Джузеппе Торнаторе. У стрічці задіяні такі зірки з Італії, як Мікеле Плачідо і Моніка Белуччі. Сам режисер описав свій фільм, як "потішну комедію, в якій є велике кохання, багато меланхолії та справжніх героїв".

Загалом програма кінофестивалю охоплює цього року понад 70 світових прем'єр, продукції з понад 30 країн. Напередодні кінофоруму фахівці зауважували, що слід очікувати справжнього змагання між Старим і Новим світом: США представляють у Венеції шість із 24 конкурсних стрічок. А такі традиційні європейські кіно-форпости, як Франція та Італія - по чотири.

Президент Венеціанського бієнале Паоло Баратта особливо відзначив, що на кінофестивалі у Венеції потужно представлене передусім американське кіно. А такі зірки, як Джордж Клуні чи Чарліз Терон додадуть блиску та гламурності на червоній доріжці кінофестивалю.

На думку Баратта, висловлене в Каннах припущення, що страйк кіносценаристів спровокував у кінопромисловості США глибоку кризу, не виправдовується. "Справи в американському кіно йдуть добре, воно сповнене життя", - сказав Баратта.

Американському зірковому кіно на фестивалі у Венеції протистоятиме авторський фільм з Європи та широкий жанровий спектр стрічок з Азії. У конкурсній програмі є твори таких майстрів, як Жак Ріветт і Патріс Шеро, але й таких неперевершених режисерів незалежного кіно з Америки, як Тодд Солондз і Стівен Содерберґ.

З нетерпінням очікують на кінофестивалі прем'єру нового творіння відомого американського кінодокументаліста Майкла Мура. До Венеції автор нашумівшої стрічки "Fahrenheit 9/11" привезе свою роботу "Capitalism: A Love Story", присвячену сучасній всесвітній фінансовій кризі.

Ще один відомий кінодокументаліст із США - Олівер Стоун представить у Венеції, щоправда поза конкурсом, свою стрічку "South of the Border". У ній ідеться про ренесанс лівого руху в Латинській Америці після приходу до влади у Венесуелі Гуґо Чавеса.

[L]Ще одне можливе відкриття цьогорічного Венеціанського кінофестивалю - режисерський дебют всесвітньо відомого дизайнера Тома Форда, який колись працював, зокрема на такий лейбл, як Gucci. У його стрічці "A Single Man" грають Колін Фірт і Джуліан Мур.

Німеччина покладає великі сподівання у Венеції передусім на довгоочікувану нову стрічку відомого режисера турецького походження Фатіха Акіна. Вона має назву "Soul Kitchen" і розповідає історію занедбаної кнайпи в центрі міста, з якої новий власник намагається зробити популярний заклад. Вся ця історія традиційно для Акіна присмачена інтернаціональним мігрантським колоритом.

Яка стрічка зрештою отримає почесного Золотого лева, вирішуватиме журі. Загалом у ньому шість членів, а головою цього року є відомий тайванський режисер Енґ Лі. Йому самому вдавалося вже двічі виборювати головний трофей Міжнародного Венеціанського кінофестивалю.

Реклама:

Головне сьогодні