Шоколадна мрія: Солодка Ейфелева вежа, корона і картини. Фото
Весь "матеріал" витрачено на виготовлення експонатів і оформленні виставки, яка зараз за популярністю не поступається експозиціям головних музеїв міста, повідомляє газета "Сегодня".
У невеликому залі, де суворо витримується температурний режим у 18-24 ° С, представлена 3000-річна історія шоколаду - від відкриття таємниці плодів какао до винаходу кіндер-сюрпризів, ідею яких світу запропонував російський цукерковий барон Олексій Абрикосов.
За час огляду дорослі і діти по кілька разів перепитують екскурсовода Світлану Григор'єву: "А це з шоколаду? І це?! ".
Всі елементи оформлення: сюжети панно, їх ліпне обрамлення, рами портретів і власне портрети Христофора Колумба, королеви Анни Австрійської, геніального Моцарта, імператриці Катерини I - з шоколаду!
Навіть вхідні квитки після відвідання виставки можна з'їсти - це 30-грамові плитки шоколаду ...
"Яскраві композиції нашого музею спочатку вводять в оману відвідувачів, оскільки вони знають шоколад за його традиційним кольорами - білим, чорним, молочним, - пояснює Світлана Григор'єва. - Але шоколад може бути різним, якщо його змішувати з харчовими барвниками".
Миколі Попову вдалося створити шоколадну копію першої російської імператорської корони, виготовленої в 1724 році для коронації Катерини I.
Сотні діамантів і перлів, що прикрашають 2,5-кілограмовий вінець, зроблені з цукрового драже. За дивовижним збігом стільки ж важив та імператорський оригінал з позолоченого срібла з 2564 дорогоцінними каменями.
Особлива фішка музею - Ейфелева вежа в масштабі 1:270. Микола разом з помічниками створював її майже місяць за кресленням, спеціально розрахованим математиком.
У конструкції вагою 32 кг і заввишки 1,20 м використано близько 1500 деталей, форму кожної з яких окремо відливали в шоколаді.
В індійському розділі з шоколаду відтворено дерево какао з плодами, назване ботаніками Theobroma cacao, що дослівно означає: какао - їжа богів. Це одне із найбільш примхливих рослин на планеті, яке не переносить температури нижче 16 ° С і поширене тільки в межах не далі 20 градусів від екватора.
У шоколадному розписі панно зображено таїнство приготування індіанцями майя священного напою чокоатля. Тут же можна побачити і скульптурне зображення бога какао, який займав почесне місце в пантеоні майя.
"Вийшло так, що створюючи цю казку про шоколад з шоколаду, ми застосували майже всі головні прийоми образотворчого мистецтва: це і живопис, і ліплення, і різьба, і лиття, - каже Микола Попов, який відточував свою майстерність у французькій Академії шоколаду. - Усі наші твори їстівні протягом трьох місяців, потім вони можуть зберігатися багато років як експонати".
За словами творця музею, експозиція буде розширюватися та поповнюватися новими роботами художників-кондитерів.
У найближчих планах - грандіозний проект: створення шоколадної репродукції картини швейцарського художника Жана Етьєна Ліотара "Прекрасна Шоколадниця".
Модний портретист XVIII століття зобразив на полотні служницю, що несе на підносі гарячий шоколад.
"За відчуттями робота з шоколадом порівнянна з олійними фарбами, але шоколадом писати складніше - важливо вловити момент, щоб розтоплена фарба не застигла на пензлику перед мазком, - розповідає Ліза. - На палітрі у мене 11 кольорів, і я можу отримати практично будь-який відтінок. Але не виходять такі ж яскраві, соковиті відтінки бузкового і рожевого, як при роботі маслом".
"Але частіше виходить так, що люди залишають картину як сувенір. Вона може довго висіти на стіні - зізнаються, що їм "шкода їсти таку красу", - каже Куреннова.
Експозиція знаходиться за адресою: Сімферополь, Кірова 66, вхід - 30 грн.