Ван Дамм закривав "Молодість" танцем. Фото

Закриття фестивалю пройшло зі значно меншим ажіотажем, ніж відкриття. Цього разу відвідати дійство могли всі журналісти, а почесних гостей та журі посадили на стільці у фойє другого поверху кінотеатру "Київ". На фестиваль відреагували навіть у мерії - подію відвідав заступник київського голови Віталій Журавський.

Про фінансування "Молодості" від міста говорив не дуже охоче. За його словами, "мерія виходила з того, що є", а за умов кризи виплачені фестивалю 80 тисяч гривень виглядали не так і погано. Нагадаємо, ці виплачені лише нещодавно 80 тисяч ледь не призвели до судового процесу, адже були заборговані організаторам міською владою ще з минулого року.

Закриття "Молодості" відвідав заступник київського голови Віталій Журавський
Прийшов вручити Гран-прі Жан-Клод ван Дамм, були й співачка та "Місіс світу-2008" Камалія з чоловіком-бізнесменом. Подейкують, що саме Мохаммед Захур стане тим інвестором, на чиї гроші бельгійська зірка бойовиків зніме своє кіно в Україні. Можливо, навіть його дружині перепаде роль у фільмі "Башта".

Про стрічку та інші плани в Україні ван Дамм розповів напередодні на прес-конференції у Києві За словами Захура, перемовини з Жаном-Клодом розпочнуться після фестивалю, тож результати домовленостей обіцяють оголосити пізніше.

Перед церемонією сам ван Дамм зізнався: "Я вже можу більше говорити про Україну та Київ, оскільки пробув тут не мало не багато, а цілих два з половиною дні! Я починаю відчувати це місто".

Наступними пунктами призначення його українського туру стануть Одеса та Кривий Ріг, де обиратимуться місця для зйомок фільму. Після того ван Дамм планує повернутися до Києва та, можливо, стати гостем кількох телевізійних ток-шоу. Мовляв, хоче показати українцям себе сучасного.

Гості церемонії сходилися на другий поверх, де знову було облаштовано сцену та цього разу - стільці, під "Машину времени". Під звуки їхньої пісні "Путь домой" гостей та журі розсаджували на місця.

На закритті фестивалю гостей дійства розсадили на стільці. Під час відкриття усі стояли
На закритті фестивалю чарівної і мовчазної ведучої Куриленко вже не було, тож за урочистості відповідав сам Андрій Халпахчі.

Як виявилось, поза офіційним регламентом вручатимуть ще кілька нагород.

Першою з них, нагородою за внесок у розвиток українського кіно, вирішили вшанувати творця музики до кіно. Тож цей приз від фонду "Україна 3000" заслужено дістався відомому композиторові Вадиму Храпачову. Його музику глядачі чули у більше ніж 50 художніх фільмах, 19 анімаційних та 13 документальних. Серед них - стрічки Романа Балаяна, Кіри Муратової та багатьох інших режисерів.

Храпачов також є автором музичної теми "Молодості", під звуки якої молодик в модних окулярах рвав на собі сорочку на екрані перед кожним показом. Хто був хоча б на одному показі, має зрозуміти.

Директор фонду Україна 3000 Олександр Максимчук вручив нагороду композиторові Вадиму Храпачову
За словами самого композитора, його дружба з фестивалем триває вже 15 років. "Хотілося б іще попрацювати в українському кіно. Хочеться, щоб воно було більш розгалуженим і щоб у цій сфері більше працювало талановитої молоді", - сказав Храпачов.

Приз глядацьких симпатій отримав фільм "Любов та гнів" датського режисера Мортена Ґіза. До речі, Андрій Халпахчі припустив, що наступного року можливе заснування якогось призу для самих глядачів: "Адже саме для вас твориться кіно, працюють актори та всі творчі групи". Якою може бути ця відзнака, він не пояснив.

Акторка Сара Йорт забирала нагороду глядацьких симпатій фільму "Любов та гнів" датського режисера Мортена Ґіза

Ще одну позарегламентну нагороду від ТРК "Україна" за "Кращий український фільм" отримала стрічка "Мама померла в суботу на кухні...". Її автор, молодий режисер Максим Васянович, відтепер має $2500 на наступну роботу.

Сам Васянович зізнався, що для нього дуже важливо отримати вже другу нагороду (перша - відзнака журі "Панорами українського кіно 2008-2009" - прим.авт).

Максим Васянович

Приз імені Іва Монтана кращому молодому актору/актрисі та €1000 отримала акторка Патріція Герарді за фільм "Дівчинка" італійки Тіцци Кові та австрійця Райнера Фріммеля. На жаль, її на фестивалі не було, адже автори стрічки залучили її до зйомок без відриву від роботи у вуличному цирку. Саме її героїня стала втіленням милосердя на фестивальних екранах, з яких цього року йшло забагато жорстокості та негативу.

Спеціальний диплом журі отримав студентський фільм "Анна" режисера Рунара Рунарссона з Данії.

Крім того, на церемонії нагородили переможця конкурсу синопсисів програми "Заробітчани у кіно" Тетяну Іллінську. Грант у розмірі $3000 вона має витратити на написання повноцінного сценарію короткометражного ігрового кінофільму на основі свого синопсису.

Головні нагороди на Молодості'39

Приз за кращий студентський фільм та $2500 розділили стрічки "Кася" бельгійки Елізабет Льядо та "Сигнал" швейцарця Адріана Флюкіґера.

Андрій Халпахчі віддав нагороду за фільм "Сигнал" швейцарському посольству - воно передасть її Адріану Флюкіґеру

Приз за кращий короткометражний ігровий фільм та субтитрування на $2500 від Laser Video Titres отримав фільм "Автономія волі" бельгійця Антуана Купера. За словами Купера, зйомки тривали всього три дні, а витрачені кошти не тільки окупили фільм, а й дозволили йому заробити.

Приз за кращий повнометражний ігровий фільм та $2500 отримав "Той берег" Ґеорґія Овашвілі (Грузія, Казахстан). 12 років тому дипломна робота Овашвілі отримала на "Молодості" нагороду від журі. Тож для нього це вже друга відзнака у Києві. Стрічку "Той берег", де головну роль зіграв маленький хлопчик, режисер знімав цілих 4 роки.

Ґеорґій Овашвілі отримав приз за кращий повнометражний ігровий фільм
Оголошувати володарів Гран-прі випало головному циганові світового кінематографу та голові міжнародного журі Тоні Ґатліфу. Перед тим, як виголосити імена, Ґатліф був відвертим: "Тут чудова публіка, дуже натхненна і жива, тож я би віддав приз саме публіці. А ще я скучатиму за журі! Адже я жив з ними 9 днів зранку до вечора, я ходив із ними на покази, а потім обговорював стрічки годинами. Але врешті ми досягли згоди".

Вручити "Скіфського оленя", диплом та грошовий приз у $10 тисяч творцям фільму "Дівчинка", режисерам Тіцці Кові та Райнеру Фріммелю, доручили накачаному філософу Жану-Клоду ван Дамму.

Той ще на червоній доріжці із радістю повідомив, що вже спробував українську горілку. Невідомо, саме це щось інше надихнуло його на дивний міні-танок, який він виконав на сцені. А міг би влаштувати демонстрацію володіння карате, наприклад.

Ван Дамм вручив нагороджу Райнеру Фріммелю
Райнер Фріммель, який з рук ван Дамма отримав статуетку, у словах подяки підкреслив: "Я хочу присвятити цей фільм тим, хто страждає від упередженого ставлення до себе. Особливо циганам та людям, що часто переїздять з місця на місце. Вони мають жити у тяжких умовах, але при цьому не втрачають сердечності".

Фільм, в якому іншу головну роль зіграла дворічна Азія Кріппа, став фаворитом фестивалю саме завдяки малій акторці. Стрічка є абсолютною імпровізацією у плані діалогів, адже дитина у такому віці ще не може вчити текст. Втім, кіноісторія, створена знімальною групою у складі лише двох людей, зачіпає своєю добротою та людяністю.

За сюжетом, циркова акторка Патті (володарка Призу імені Іва Монтана Патріція Герарді) випадково натрапляє в одному з римських парків на 2-річну дівчинку та забирає її до себе. Матір дитини довго не з'являється, тож Патті разом із сусідом, підлітком на ім'я Тайро, намагається її знайти.

Що дивилися наостанок

Коли всі привітання пролунали, а всі винагороди знайшли своїх власників, гості церемонії попрямували до кінозалів. Там демонстрували фільм-закриття під назвою "Джон Рабе". Стрічку німецького режисера Флоріана Ґаленбергера, бюджет якої нараховує 20 млн доларів, вже по праву називають другим "Списком Шиндлера".

Дія відбувається у 1937 році. Картина описує подвиг Джона Рабе, керівника так званої "зони безпеки" у китайському Нанкіні, що постраждав від бомбардувань японських військ. "Зона", створена іноземцями, запланована як мирна, тож солдатам там з'являтися заборонено, хоча не всі солдати це розуміють. На плечі Рабе та його колег лягає завдання забезпечити життя 200 тисяч мирних жителів міста.

Зняту у кращих спілбергівських традиціях військову драму, яку визнано кращим фільмом року в Німеччині, знято за щоденником самого Рабе, який вважався зниклим близько 50 років, та з використанням архівних зйомок кривавих подій у Нанкіні.

За словами Ґаленбергера, на роль Рабе спочатку планували узяти Ульріха Мюллера, виконавця головної ролі у відомому фільмі "Життя інших". Однак, на жаль, актор помер від раку за півроку до початку зйомок. Тому затвердили кандидатуру близького друга Мюллера та відомого німецького актора Ульріха Тукура.

Зовнішність Тукура довелося змінити: стрижка наголо, вуса та окуляри зробили його дуже схожим на справжнього Рабе. Кажуть, під впливом ролі у актора навіть змінилися пластика та манери. За свою роль Тукур вже отримав не одну нагороду за кращу чоловічу роль.

"Сподіваюся, що фестиваль таки залишиться у Києві", - наостанок сказав Андрій Халпахчі.
В Україні вже укладено угоду про прокат "Джона Рабе" на 80 носіях. Наразі, за словами представника відділу кінопрокату "Молодості" Ярослава Юшкова, ведеться робота над українським дубляжем. Старт прокату заплановано на січень 2010 року.

***

На 39-му фестивалі "Молодість" відбулися покази близько 250 фільмів, представлених у трьох конкурсних програмах та більше 20 позаконкурсних програмах. Відвідали його, за словами арт-директора Андрія Халпахчі, приблизно 120 тисяч глядачів. У конкурсі студентських фільмів змагалися 17 стрічок, у короткометражному конкурсі - 24 фільмів, а у повнометражному - 13 картин.

Членами міжнародного журі цього року були:

Тоні Ґатліф (режисер, Франція) - голова журі

Вальдемар Дзікі (продюсер та кінорежисер, Польща)

Іван Малкович (поет та видавець, Україна)

Владімір Перісіч (режисер, Сербія)

Олександр Віноградов (художник, Росія)

Ювілейний 40-й фестиваль відбудеться з 23 по 31 жовтня 2010 року. "Сподіваюся, що він таки залишиться у Києві", - наостанок сказав Андрій Халпахчі.

Усі фото Дмитра Ларіна

Реклама:

Головне сьогодні