Про що співають нині діти, або Дитяче Євробачення 2009

21-го листопада пізно ввечері завершився Міжнародний пісенний конкурс дитяче Євробачення. В конкурсі брали участь діти з 13 країн. За цьогорічними правилами, учасники мали виконати пісню державною мовою своєї країни, а пісня мала бути написана ними самими (дозволялась невеличка допомога сторонніх). Переможцем став Ральф Макельбак з Нідерландів з піснею "Click Clack".

Пісні юних талантів особливо цікаві. Адже в такому серйозному конкурсі постановка самого шоу не могла викликати зауважень, оскільки його створювали дорослі. А от до текстів виникло декілька запитань: чи дійсно діти самі писали ці тексти? Про що діти пишуть? І якщо вже копати глибше, то що цікавить сучасних дітей?

Дівчата вони і в Африці дівчата. Співали про кохання і про принцес, наприклад пісня учасниці зі Швеції Мімі Сандем називалася "Ти". Її виступ був романтичним і жіночним. Вона співала про те, як не може бути без коханої людини і просить його не йти від неї.

Катя Рябова з Росії співала про "Маленького принца", до якого вона ладна полетіти на веселку.

Учасниця з Румунії Іоана Ануца співала теж ліричну пісню, яка називалася "Все в твоїх руках".

Учасники з Сербії, юний гурт "Нічого особистого", співали про магію першого юнацького кохання. Учасники гурту в своїх сценічних образах ставили акцент на неформальність: були у важкому взутті типу "Steel", а на руках вокалістки красувалися рукавички з обрізаними пальцями.

І, як це буває у справжніх рок-музикантів, текст пісні був простим і доступним кожному: "Ах, це чарівне відчуття, коли ти летиш над хмарами, і я зрозуміла, і я дізналась, що таке божевільна любов".

Учасниці з Грузії - колектив маленьких принцес: Маріам Бокерія, Маріам Гургенідзе, Олені Макашвілі, Ліза Кенія, також у їхньому гурті є балерина Ана Ткешелашвілі та віолончелістка Ліза Рамішвілі. Їхня пісня про них самих, про маленьких принцесок.

Учасниця з Кіпру Рафаелла Коста співала про те, як змінюється світ. Для цього виступу вона запросила знайомих друзів музикантів, а учасниці з Мальти Франческа та Мікаелла співали про свою жіночу дружбу і про те, що коли вони вдвох, то виникає подвійна проблема.

А дівчина Лаура з Бельгії співала про того, чиї глибокі очі є причиною її дивної поведінки: "Я хочу танцювати, я хочу стрибати, тому що він заставляє моє серце співати". На сцені Лаура й сама виглядала як маленьке сонечко. Сара Маркоска з Македонії так само співала про очі: "Ти дивишся на мене з цими твоїми очима, вони такі ж як швидкі океани, а коли ти посміхаєшся, в серці грає музика небес".

Лише одна дівчинка не співала про суто дівоче - це срібна призерка цьогорічного Євробачення Лаура Айропетян з Вірменії. Її пісня була про футбол, зокрема про улюблений футбольний клуб "Барселону". Тому і її сценічний образ нагадував учасницю групи підтримки в сукні в кольорах "Барси". Пісня була дуже запальною, як і має бути, коли йдеться про футбол.

Що стосується хлопців, то в них зовсім інші турботи. Приміром, найпомітніший учасник дитячого Євробачення 2009 Юрій Демідович з Білорусії співав про кролика: "Волшебный кролик рисует мелом нолик, очки надевает - латынь изучает".

Помітність маленького Юри була зумовлена не тільки його неперевершеними вокальними здібностями (хлопчик співає практично оперним голосом), а цікавими чутками, що поширювалися в інтернеті. Справа в тому, що у Юри дуже неординарна зовнішність, крім того на початку та в кінці його пісні є слова ніби то латиною: "Етіс, атіс, аніматіс. Етіс, атіс, аматіс". За версією інтернету, ці слова мають окультне значення.

В Білорусі через цю пісню виник справжній скандал, зокрема в Білоруську православну церкву, Мінкультури, Держкомітет у справах релігій та національностей, Білтелерадіокомпанію звернувся 17-річний Микола Горбачов. Він заявив, що за різними даними, фраза "Etis Atis Animatis Etis Atis Amatis" перекладається з латинської як "Блідий жах оживає, блідий жах жадає вас".

"Остання, за твердженням деяких джерел ..., є давньої формулою виклику Сатани", - написав у листі Горбачов. Занепокоєння у нього викликала також фраза "Чарівний кролик малює крейдою нолик". В цьому він побачив деякий зв'язок з ритуалом малювання магічного кола, "який існує в окультних церемоніях".

На думку Валентини Миронової, кандидата філологічних наук, доцента кафедри Загального мовознавства та класичної філології Інституту Філології Київського Національного Університету ім. Т. Г. Шевченка, це може бути наслідування Гаррі Поттера, де використовується велика кількість латинізмів, котрі лише наслідують мову для створення образу заклинання.

Миронова пояснює: "Etis та atis" - це закінчення родового відмінку в давньогрецькій мові, а animatis - дієслово другої особи множини, теперішнього часу, це слово має багато значень: оновлюються, оживляються, запалюються і т.п.". Тому, на її думку, ці слова не несуть психологічного чи семантичного навантаження. Вони використані для того, щоб зберегти ритміку пісні.

Цьогорічний переможець дитячого Євробачення Ральф Макенбах у своїй пісні "Click Clack" співав про те, що "Я не люблю комп'ютер, і не люблю телевізор, всі ці фільми, я не хочу їх... Дайте мені займатися тим, що мені до вподоби". Це Ральф має на увазі танці, він танцює брейк-данс і степ. Зовнішньо хлопчик чимось нагадував Діму Білана, напевне нині в моді така зовнішність...

І на сам кінець про пісню українця Андроніка Алексаняна. Його пісня була у фольковому стилі про козаків: "На Майдані три тополі край Соборної стіни, Рано-вранці козаченьки заспівали три сурми Красне сонце у блакиті б'є у дзвони золоті, Ми з тобою ще при силі, ми з тобою козаки".

Як бачите, текст пісні досить складний. Ще дивно те, що інші діти співали про те, що стосується саме їх, про те, що їх турбує, а Андронік чомусь звернувся до теми патріотизму та національної ідентичності.

Загалом "Дитяче Євробачення" має гарну мету - розкривати дитячі таланти і тим самим спонукати дітей до творчості. Адже переглядаючи таке шоу, малеча буде хотіти стати артистом, розкрити свій творчий потенціал. Головне, щоб цей творчий розвиток не дійшов до рівня творчих подвигів Аліни Гросу.

Дивіться також фоторепортаж з фіналу Дитячого Євробачення на порталі TabloID: Віра Іванівна допомагала Ющенку дитяче "Євробачення" дивитися

Реклама:

Головне сьогодні