Кінопрем’єри: тиждень романтики

Любов та кров

Друга частина вампірської саґи за книжкою Стефані Маєр "Новий місяць" зібрала рекордні 144 млн. доларів у перші три дні американського прокату. Аби вживу подивитися на зірок проекту Роберта Паттісона та Крістен Стюарт, на прем'єрний показ фільму у Лос-Анджелесі прийшло 10 тисяч фанатів.

Науковці та критики дають безліч пояснень цій істерії, якій піддалися підлітки зі всього світу. Втім, зрозуміло одне, усі дівчачі мрії та фантазії, що так довго переховувалися у таємних щоденниках та "анкетах для друзів", немов стародавнє зло, вийшли на свободу.

Бакалавр англійської літератури Стефані Маєр поцілила просто у дівочі серця, коли поєднала традиційну вампірську історію із "Ромео та Джульєттою" та "Попелюшкою", розтягнула любовні перипетії на кілька книжок і закінчила усе по-голівудськи - хеппі-ендом.

За сюжетом саґи, сімнадцятирічна Белла закохується у найкрасивішого та найбагатшого хлопця в школі - Едварда Каллена, який разом зі своєю дивакуватою родиною живе у маєтку серед лісу. Хлопець виявляється вампіром, але він не вживає людської крові. Цілком очевидно, що перед закоханими постає безліч перешкод, і по-справжньому возз'єднатися вони зможуть лише у четвертій книжці саги.

У "Новому місяці", Едвард покидає Беллу, і дівчина рятується від депресії у товаристві хлопчика-індіанця, який виявляється перевертнем. Так як у історії літератури та кіно кровопивця завжди був метафорою спокусника, а укус символізував втрату цноти, то смисл "Нового місяця" зрозуміти неважко. Це всім відома історія про відмінницю, яка розривається між двома "поганими хлопцями" - у нашому випадку колишнім наркоманом та накачаним членом банди. Дівчина обирає витонченого та багатого "мажора", який готовий зволікати із "укусом" аж до її повноліття і одразу після того повести кохану під вінець.

Головним завданням кінорежисера Кріса Вейтса було втілити цей "жорстокий романс" відповідно до невибагливих смаків своєї авдиторії. Режисерка попередньої частини "Сутінків" Кетрін Гардвік створила таємничу атмосферу Форкса за допомогою польотів камери та загальних планів лісу і скель. Вейтс пішов лінією найменшого спротиву (це і не дивно, адже він знімав у шаленому темпі).

Фільм практично дослівно переказує книжку, а за "романтику" відповідають оголені хлопчачі торси. Також "Новий місяць" зловживає крупними планами головних героїв, вочевидь аби потішити їхніх фанатів.

Як і передрікали критики, стрічка створена насамперед для шанувальників саґи Стефані Майєр, "Новий місяць" слугує чудовою ілюстрацією для роману, і не більше. Навряд чи фільм зацікавить когось старше за 18-19 років. Зрештою, усі ці сльозливі зізнання у вічному кохання викликають лише сміх у дорослих жінок. Принаймні під час вчорашнього перегляду глядачки глузували з кожного такого романтичного епізоду. Шкода, але віра у вічне кохання існує лише в 15-ти річних.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Вперед у минуле

Хоча мультфільм "Планета 51" знятий у копродукції Іспанії, Великобританії та США, його основою є саме американська масова культура. Більшість жартів стрічки - цитати зі знаменитих голлівудських фільмів, а один з головних героїв - мужній американський астронавт. Навіть сама Планета 51 живе немов у 1950-х роках, "золотій добі" США.

Симпатичні зелені чужопланетяни живуть у світі, де жінки займаються домашнім господарством, чоловіки працюють, молодь слухає рок-н-рол у барах та влаштовує безневинні акції протесту, а діти захоплюються коміксами і фільмами про прибульців та гігантських 50-ти футових жінок.

Цю всепланетарну ідилію порушує приліт справжнього прибульця - космонавта з Землі. За ним одразу ж починають полювати місцеві військові, котрі вважають землянина загарбником, а також божевільний вчений, який мріє дослідити мозок чужинця. Молодий астроном Лем вирішує допомогти капітану Чаку Бейкеру та доправити його на космічний корабель, який вирушає на Землю за 72 години. Втім, у самого Лема є маса проблем: кохана дівчина зустрічається з іншим, а суворий начальник погрожує звільненням.

"Планета 51" є справжнім подарунком для тих, хто сумує за радянськими мультиками - він милий, добрий і повчальний. Персонажі фільму хоча й ексцентричні, але добросердні та зворушливі. У "Планеті 51" нема цілковито негативних героїв, а найзатятіші вороги швидко перевиховуються та стають щирими друзями. Звісно, стрічка не здатна здивувати дорослих, але може порадувати дітей молодшого шкільного віку.

Зрештою, вишукування цитат із різних кінострічок, яких так багато у "Планеті 51", може також розважити кіноманів, які прийшли на сеанс разом із дитиною. До речі, стрічку варто дивитися уважно, адже у ній дається відповідь на питання, яке мучило людство вже понад 20 років, а саме: звідки у космосі взялися Чужі.

Оцінка фільму 4 з 5

Вікторія до вікторіанської епохи

Правління королеві Вікторії залишилося в історії як епоха найбільшої могутності Великобританії. Це був час колоніальних завоювань, стрімкого росту промисловості і бідувань мільйонів робітників, розквіту англійської літератури і театру та ганебного цькування видатного письменника й драматурга Оскара Вайльда за гомосексуалізм.

Зрештою, саме вікторіанській епосі ми завдячуємо появою порнографії - явища, яке й досі робить наше життя цікавим та різноманітним.

Стрічка "Молода Вікторія" оминає усі ці соціальні та політичні явища і зосереджується на історії кохання королеви Великобританії та її чоловіка принці Альберта. Ми не бачимо, аби юна Вікторія займалася державними справами - уся її увага зосереджена на двох чоловіках, яким вона симпатизує. Зрештою, фільм демонструє, що саме правильний вибір супутника життя допоміг Вікторії втримати владу у своїх (і чоловікових) руках.

Навіть фінальні титри розповідають нам лише про кількість дітей королівської пари і їхнє щасливе подружнє життя, але жодної уваги не приділяють політичним звершенням Вікторії. Зрештою фільм знімався зовсім не для феміністок та істориків. Це красива, сповнена величними декораціями казка про вічне кохання на фоні суспільних зрушень.
"Молода Вікторія", немов чергова "жіноча історія" у глянцевому журналі, доводить популярні істини: треба жити у гармонії зі своїм чоловіком та собою і тоді в тебе все буде добре. Схоже, що Букінгемський палац все таки будували по фен-шую.

Оцінка фільму 3 з 5

"Усмішка Бога, або Чисто одеська історія"

Наші серця тріпочуть і тьохкають у передчутті нової російської комедії. Режисером "Усмішки Бога" є Володимир Алєніков, відомий нам завдяки фільмам про Петрова та Васєчкіна та стрічці "Біндюжнік та Король". У картині знялися зірки російського кіно Армен Джигарханян, Роман Карцев та Олександр Панкратов-Чорний. В основі стрічки лежить роман Георгія Голубєнка "Руде місто, або Нові одеські оповідання".

За сюжетом, молодий американець Ален отримує доручення від свого діда-емігранта повернутися до Одеси за котом, якого залишили 20 років назад під час переїзду. Від долі кота залежить частка Алена у спадку діда. Повернення на "історичну батьківщину", перетворюється на низку незвичайних пригод. Під час екскурсії по катакомбах юнак, намагаючись вийти нагору, потрапляє в Одесу різних періодів її історії (від 1950-х років до нашого часу). Також Ален зустрічає в Одесі своє справжнє кохання.

В Росії "Усмішка Бога, або Чисто одеська історія" отримала різноманітні призи та відзнаки на кількох російських кінофестивалях. Зокрема на фестивалі екранізацій "Література та кіно" у Гатчині фільм отримав приз "Гранатовий браслет", а Іван Жидков, що зіграв Алена, був відзначений як найкращий виконавець чоловічої ролі.

Реклама:

Головне сьогодні