Софія Київська виявилася старшою на десятки років

— 9 листопада 2009, 17:28

Група вчених на чолі з завідуючою відділом історичних досліджень національного заповідника "Софія Київська" Надією Микитенко заявляють, що собор збудований в 1011 році при Володимирі Великому, а не в 1037.

Свідчення тому - графіті, виявлені на фресках із зображенням св. Василя, чиє ім'я прийняв при водохрещенні батько Ярослава, пише газета "Новая".

За словами генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Неллі Куковальської, буквений напис датується 1022 роком, якщо відняти від цієї дати час, необхідний на оздоблення будинку, створення складних мозаїк і фресок, то виходить 1011 рік.

"Дотепер жоден з десятка провідних візантологів світу, у тому числі з Москви і Санкт-Петербурга, не спростував наше відкриття. Скепсис з цього приводу виразили і наші вчені з Інституту археології на чолі з академіком Петром Толочком, але і вони не змогли довести зворотне", - сказала Куковальська.

Водночас перший заступник міністра культури Владислав Корнієнко повідомив, що ЮНЕСКО надіслала документи з мокрими печатками, у яких підтверджується дата зведення собору в 1011 року, а українській стороні запропонували продумати план святкових заходів з приводу ювілею.

Коли і як пройдуть торжества має вирішити Міністерство культури і туризму, адже з літописів відомі лише дату і місяць освячення собору - 4 листопада.

Реклама:

Головне сьогодні