Корпоратив у музеї

Працівники Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків втілили у життя нову ідею. Відтепер у період новорічно-різдвяних свят тут проходитимуть театралізовані дійства - "інтелектуальні вечорниці" "Поклоніння волхвів".

Такі заходи - добра альтернатива звичним корпоративам, що дозволяють не лише провести вечір в аристократичній атмосфері, але й духовно збагатитись.

Дім Ханенків - не випадкове місце для такого свята. Адже музей, що сьогодні розміщується тут, - один із найбільш щедрих подарунків, який будь-коли було зроблено Києву. Саме тому імена меценатів і досі пам'ятають, на противагу сотням інших високопосадовців, що жили у місті у той же час.

"Дарувати - означає приймати", - мудро нагадує присутнім Донна Магістра - одна із "geni della casa" - духів-охоронців цього дому й головних персонажів свята. Саме вони будуть супроводжувати гостей оселею меценатів, виступлять у ролі екскурсоводів та веселих компаньйонів.

"Поклоніння волхвів" - а саме так називається перша подія із серії "Живий Музей-Театр" - це такий-собі екскурс у Середньовічну Європу. Як обіцяють музейники, атмосферу цієї епохи тут відтворять у всіх аспектах.

У більш, ніж двогодинне дійство включено тематичну екскурсію (присвячену творам, у яких превалює різдвяна тематика), інтерактивну постановку театру-студії "Оксюморон" (режисер Юлія Сулима) та фуршет у стінах особняку.

Майстер Ханенківського поклоніння волхвів. "Поклоніння волхвів", 15 ст. Ліва стулка диптиху
Крім того, гостям запропонують навідатись у закритий дворик музею, де на них чекатиме містерія від "театру вогню". Аби враження було ще повнішим, гостям (запис проводиться для приватних осіб та груп по двадцять - двадцять п'ять людей) рекомендують не соромитись та приходити до Ханенків у вечірніх чи навіть карнавальних строях.

Аспект, що відрізняє цей захід від багатьох інших, запропонованих у святковий період, - його мистецтвознавча частин. Публіка дізнається таємниці славетних картин голландських художників (як-от "Зимового пейзажу" пензля Гейсбрехта Лейтенса), унікальних ікон ("Богородиця з дитям" шостого століття) та документів.

Дух дому Дзено вітає гостей
"Поєднання "інтелектуальних вечорниць", що відкривають таємниці західноєвропейського живопису із театральним дійством, має показати музей із цілком нового ракурсу, - переконана директор відділу Західноєвропейського мистецтва Олена Житкова. - Він постає як живий світ, сповнений дивовижної символіки та неочікуваних відкриттів".

Акції, подібні до цієї, вже давно є звичною практикою для світових музеїв: у Луврі, Прадо, Метрополітен-музеї - перформенс став органічною частиною музейного простору. Не кажучи вже про "Ніч музеїв", що проводиться ледь не усіма найбільшими музеями Європи.

Cередньовічна музика супроводить усе дійство
Втім, "Поклоніння волхвів" не просто підхоплює естафету, запропоновану ближчими чи далекими сусідами, а пропонує власне вирішення проблеми синкретичного мистецького простору.

"Ніч музеїв", - каже Олена Живкова, - уже звична справа, цим нікого не здивуєш. Зрештою, нам не хочеться сліпо повторювати те, що роблять у Європі. Адже маємо свої унікальні можливості та власні цінні ідеї про розвиток українських музеїв. Саме втіленням останніх і є наша серія подій "Живий Музей-Театр".

Унікальна енкаустична ікона "Богородиця з дитям" (6 ст.) - одна із восьми у світі вцілілих під час іконоборництва
Слід відзначити, що інноваційні підходи до музейного середовища - річ необхідна для українських музеїв. Хоча б тому, що ці заклади все більше потрерпають від повної байдужості влади.

Тож такі вечори - не лише нагадування про значний потенціал музеїв як улюблених місць відпочинку, а й спосіб залучити приватні інвестиції. Доволі висока ціна участі у такому святі (а це двісті п'ятдесят гривень з особи) звужує цільову аудиторію до представників фірм та організацій, здатних забезпечити своєму персоналу подібний святковий вечір.

Втім, перегляд чергового міні-концерту поп-зірочок середньої величини у якості різдвяної вечірки обійдеться не дешевше.

За словами організаторів, запис на свято приймається за телефонами музею. А про наступні вистави "Живого Музею-Театру" можна буде дізнатись з повідомлень на офіційному сайті: адже услід за "Поклонінням волхвів" на поціновувачів класичного мистецтва чекатиме свято "Куртуазна церемонія: шоколад" до Дня Святого Валентина, а також варіації на тему ренесансного театру Comedia del Arte приурочені до Дня театру.

Усі фото Ігоря Самохіна, зображення картин взято з сайту музею

Реклама:

Головне сьогодні