Тернеровську премію присудили за малюнки на стінах

— 8 грудня 2009, 16:00

У понеділок ввечері в британській галереї Tate Britain було названо ім'я лауреата найпрестижнішої національної премії в області сучасного мистецтва - Тренерської премії, пише The Guardian.

Цього року переможцем став 49-річний Річард Райт з Глазго. Окрім визнання художник отримав і грошовий приз у розмірі 25 тисяч фунтів стерлінгів.

Журі премії було вражене і здивоване роботою Райта - тонкими і красивими золотими фресками на стіні.

За словами Райта, він був здивований і зворушений реакцією тих, хто прийшов, щоб побачити його роботи на виставці премії Тернер.

А що ж до запитання, чи є в нього плани, як витрати грошову винагороду, переможець відповів: "Як і в будь-кого в мене є рахунки, які треба сплачувати".

Річард Райт відомий тим, що створює дуже складні настінні орнаменти. Та головною відмінністю художника від колег є те, що він не зберігає свої роботи - після завершення виставок Райт просто їх знищує.

"Іноді я відчуваю почуття втрати, а іноді полегшення", - пояснив він свої відчуття після знищення робіт.

[L]На початку своєї кар'єри Райт робив образні картини на полотні, але потім покинув це й став створювати абстрактні зображення на стінах. У цей момент він знищив усі свої роботи, які були на полотнах.

"Мої картини були сміттям. Я хотів зробити роботу, яка б була частиною світу", - зауважив художник.

До речі, для 49-річного Річарда Райта це був останній шанс виграти приз Тернера. Адже претендувати на премію можуть лише художники віком до 50 років.

Окрім Райта цього претендентами на Тернерівську премію були ще три митця - Енріке Девіс, Люсі Стаєр та Роджер Хайорнс. Всі вони отримали по 5 тисяч фунтів стерлінгів.

До складу журі входили: директор музею сучасного мистецтва в Ейндховені Чарльз Еше, тележурналістка Маріелла Фроструп, куратор виставки Folkestone Triennial Андреа Шлікер та арт-критик газети The Guardian Джонатан Джонс.

Реклама:

Головне сьогодні