Українські поети пішли до Чорта. Фото

На другий день Різдва на Володимирській гірці туди-сюди ходили святково одягнені люди і питали стрічних: ви не знаєте, де тут буде "Міський вертеп"? Афіші цього заходу за кілька днів до того були нелегально розклеєні по столичному метро.

Але коли хор заспівав першу колядку - глядачі одразу стягнулися до засніженого закутку недалеко від Українського дому. У дійстві, яке там розпочалося, організатори поєднали поезію, інтермедію та сакральне дійство.

Перед початком
Давній вертеп, з яким ходили від Різдва до Водохреща по селах-містах України, починався з колядок і розповіді про народження Ісуса. А студенти і дяки показували людям їх самих у веселих буденних історіях з сільського життя.
Пастухи принесли радісну звістку
У дійстві, що відбулося 8 січня, перша частина так само була "сакральною". В ній колядок було більше, ніж слів, і їх співав творчий гурт "Цінькоторечки", або, як казав хтось із "притусованих глядачів", Настя Мельниченко зі своїми дівчатами.
Ангел (Настя Мельниченко, керівниця гурту "Цінькоторечки")
Чорт сварився з Янголом на тему того, хто насправді створив світ, а хто його більше попсував. А гарна білява смерть ледь не бо смерті налякала Ірода, та так, що він оговтався тільки у Києві, 2010 року від Різдва Христового. І миттю взявся сортувати людей на "потрібних" і "непотрібних".

А всіх цих людей грали поети - молоді та українські: Вікторія Черняхівська ("рієлтерка"), Таня Савченко ("панаєхавша"), Світлана Богдан ("хіпі"), Олена Максименко ("модель") і ще багато інших. Але якось ні в кого, окрім "народного депутата" Юрка Шеляженка, не знайшлося віршів, які би пасували негативним персонажам і мали сподобатися Іроду. Чи, може, просто на Різдво такого читати не хотіли?

Тому Ірод відправляв "до Чорта" всіх, хто до нього не підлизувався. А той змушував чистити сніг зі сцени, або вигадував інші громадські роботи.

Ірод (організатор "Вертепу" Артем Захарченко) видає наказ знищити всіх немовлят
Міліціонери, пенсіонери, мами з дітками та інша публіка, що на свято гуляла по Володимирській гірці, підходили і залишались до кінця. Казали, що напередодні до їхніх квартир заходили лише діти з "коляд-коляд-колядницею", там, де "а горілка кисла, дайте рублів триста". На "Міському вертепі" самих лише колядок було більше десятка.
Звіздар (поетка Сітлана Богдан) припізнився, і розповідає новину про народження Ісуса, яку уже всі знають
Зрештою, як і належить на Різдво, зло було покаране. "Ну що, рогатий, ти тут не сумуй!" - попрощався з чортом один із персонажів Вертепа. І поети, актори та співаки розійшлися, залишивши по собі розчищений від снігу майданчик.
Ірод бере на службу Політика (журналіст Юрій Шеляженко)
Негативні герої: Політик, Чорт, Ірод і Жид
Реклама:

Головне сьогодні