У Харківській філармонії влаштували концерт для вагітних

— 2 лютого 2010, 10:49

Перший концерт для вагітних відбувся в Харківській філармонії. Тут для майбутніх матусь грають лише ліричну й "світлу" музику, а сам концерт, щоб не перевантажувати жінок, триває усього сорок хвилин, передає "Радіо Свобода".

Науковці довели, що класична музика, створена за всіма правилами природної гармонії, позитивно впливає на майбутніх мам, перш за все заспокоює, а також сприяє розумовому розвитку дитини. Цей феномен названий "Ефектом Моцарта". Світ музики був довкола майбутнього великого композитора ще до його народження: батько був хоровим диригентом, мати щодня співала серенади. Тож і на світ з'явилася талановита дитина.

Перші звуки людина сприймає ще в утробі матері, розповідає директор Харківського міжрегіонального центру клінічної генетики Олена Гречаніна. Тому музика здатна вплинути на здоров'я, здібності і навіть поведінку малюка.

"У дитини зір уже готовий в утробі, але проявиться лише після народження, вона навчиться бачити. А там зір законсервований, усередині дитина бачить помаранчевий колір. А слух у неї дуже інтенсивно розвивається вже в перші три місяці. І в перші три місяці вже можна йти на концерт і слухати, тому що вона буде його вже сприймати. Буде сприймати енергію руху, енергію вібрацій. Тому музика так близька і так впливає - негативно чи позитивно", - пояснила Олена Гречані.

Враховуючи застереження науковців, для вагітних у філармонії грають лише ліричну, м'яку музику, каже директор і головний диригент філармонії Юрій Янко.

"Не буде поки оркестру, не буде хору, бо це потужні звуки. Не буде ударів барабанів, а буде лунати флейта, рояль, скрипка. Таке тихе, гарне звучання. Виконуватимуть також діти-вихованці наших музичних шкіл харківських", - зауважив Янко.

На першому концерті для вагітних про всяк випадок чергували лікарі. У залі ж був аншлаг: жінки із чоловіками, дітьми, подругами й мамами.

Такі концерти в філармонії обіцяють зробити традиційними. Наступний призначили на 27 лютого. До того обіцяють ретельно вивчити анкети, що їх заповнювали жінки, і врахувати всі їхні побажання.

Реклама:

Головне сьогодні