Три кінострічки до 8-го березня

Від 4 березня на українські екрани виходять: романтична французька комедія "Мої зірки та я" Летиції Коломбані, американська підліткова драма "Котися!" Дрю Беррімор та роском "Любов у великому місті 2" Марюса Вайсберґа.

Дівчата нічого не бояться

Стрічка "Котися!" є режисерським дебютом актриси та просюсерки Дрю Беррімор, а також першою кінороботою колишньої ролерки, а тепер письменниці і сценаристки Шони Кросс.

Сімнадцятирічна Блісс живе у маленькому містечку десь у штаті Техас. Усе її життя - це школа, робота офіціантки у дешевому кафе та безкінечні конкурси краси, на які її возить мати, яка марно мріє бачити свою дочку "справжньою юною леді". Усе змінюється, коли Блісс відкриває для себе роллер дербі скейтинґ (Roller Derby skating - вид спорту, чимось схожий на перегони на чотирьохколісних роликах).

Дівчина розуміє, що спорт допоможе їй здобути друзів та знайти мету у житті, проте для цього їй доведеться докласти серйозних зусиль. Зокрема, Блісс занадто юна для такого агресивного виду спорту, як дербі скейтинґ. Крім того, деякі дівчата із команд-суперниць не надто привітно поставилися до молодої та перспективної конкурентки.

Стрічка "Котися!" ні чим не відрізнялася б від подібних американських фільмів про вічного лузера, який завдяки своїй наполегливості стає зіркою спорту, якби не те, що її знімали жінки, розраховуючи на власне жіночу авдиторію.

Роль Блісс виконує Еллен Пейдж, чиє амплуа вже кілька років поспіль обмежується образом нервової дівчинки-підлітка. Саме її героїня власноруч каструвала молодого чоловіка у стрічці "Льодяник". Присутні у картині й інші "фалічні" жінки, скажімо, Джульєт Льюїс, яка героїчно розстрілювала вампірів у стрічці Родріґеза та Зої Белл - каскадер і дублерка в стрічках Тарантіно, а також зірка "Ґріндгаузу".

Чоловіче поголів'я фільму представлене характерними образами ґламурного мерзотника, що задурив голову бідній дівчинці, доброго батька, який підтримає доцю в будь-якій її ініціативі, тюхтійкуватого друга-ровесника та суворого тренера, який без усіляких сексуальних домагань працює із групою вдягнених у тріко та короткі спіднички дівчат.

Мабуть, саме через це стрічка "Котися!" прийшлася до смаку американським критикам. На відміну від героїні іншого дівчачого фільму "Сутінки", роллерка Блісс не спокусилася красивим коханням, і вирішила досягти всього самостійно.

Дорослі тьоті-дяді, які іронізували над інфантилізмом вампірської саги, несподівано жваво сприйняли кінострічку "Котися!" із рекламним гаслом "Будь героєм для себе". Втім, художні здобутки дебюту Дрю Беррімор не такі вже й очевидні.

На жаль, режисерці не вдалося переконливо зобразити конфлікт між Блісс та її матір'ю. Важко збагнути, чому доволі бідна родина дівчини так переймається усіма цими конкурсами краси? Також не зрозуміло, як матері-поштарці вдається підтримувати статус світської леді, і що поєднує таку витончену особистість із власним чоловіком, який не вилазить із майки та спортивних штанів? Що саме зацікавило Блісс у дербі скейтінґу - також залишається за кадром, тож про це можна лише здогадуватися.

Втім, у другій половині стрічки Беррімор нарешті знаходить правильну інтонацію і впевнено веде фільм до фіналу, вміло проходячи ключові сюжетні повороти на кшталт "розкриття обману", "вирішальної битви" та "загального примирення".

Зрештою, як на дебют, стрічка "Котись!" виглядає добре. От лише причин для її перегляду не так багато, адже дербі скейтінґ в Україні не користується загальною популярністю, а Елен Пейдж, Лжульєтт Льюїс та інші актриси зіграли у цьому фільмі явно не найкращі свої ролі.

Оцінка фільму 3 з 5

Мої психи та я

Французи люблять знімати кіно про різних дивакуватих персонажів та марґіналів, які хоч і приносять оточуючим незручності, але все ж таки роблять цей світ цікавішим та багатоманітним. Стрічка Летиції Коломбані "Мої зірки та я" розповідає якраз про такого химерного типа, що присвятив усе своє життя лицарському служінню трьом кінозіркам.

Робер (Кад Мерад) працює прибиральником у акторському агентстві, тому знає усе про Северін (Катрін Деньов), Ізабель (Еммануель Беар) та Віолетт (Мелані Берньє), і намагається самотужки вирішувати їхні проблеми. Зрештою, він находить спосіб звести своїх кумирів у одній стрічці.

Прикметно, що різноманітні психи-переслідувачі неодноразово ставали героями кінострічок. Але мало хто зображав їх із такою симпатією, як режисерка фільму "Я та мої зірки".

Можливо, це якась особлива риса французького національного характеру. Американці з цього сюжету неодмінно зробили б трилер про схибленого цнотливця та його беззахисну, але мужню жертву. А от у французів ви не побачите ніяких душевних метань та потаємних фантазій - усі сидять і дружньо балакають, наче давно знайомі сусіди.

Та й, здається, самі зірки не надто переймаються присутністю фаната-шанувальника у їхньому житті. Ніхто не подає позовів та не саджає Робера у психлікарню. Северін, Ізабель та Віолетт щиро прагнуть допомогти своєму залицяльнику знайти власне щастя.

У такому легковажному ставленні до життя ховається водночас сила і слабкість фільму "Мої жінки та я". З одного боку, це легка та необтяжена психологічними рефлексіями комедія, призначена для того, що приємно провести час та в черговий раз переконатися, що життя може бути прекрасним, якщо захочеш, з іншого - доволі млява та банальна історія про немолодого лисого мужика, який поводиться, немов знаменита блаженна офіціантка Амелі з Монмартру.

Оцінка фільму 4 з 5

"Кохання у великому місті 2"

Ігор (Володимир Зеленський), Сауна (Вілле Хаапсаало) та Тьома (Олексій Чадов) з попередньої частини фільму разом зі своїми коханими вирушають у туристичну поїздку до Таїланду.

Кохані все ті ж - спортсменка у Сауни та психолог в Ігоря, і лише Тьома розійшовся зі своєю дружиною, спокусившись донькою боса. Під час екскурсії у місцевому храмі хлопці необережно торкаються до скульптури, яка неодмінно дарує потомство кожному "щасливцеві".

Хлопці не квапляться ставати татусями і починають уникати виконання "подружніх обов'язків". Дізнавшись про причину такої дивної поведінки, дівчата пакують валізи та залишають егоїстичних коханців.

Тут на сцену знову виходить святий Валентин (незмінний Кіркоров), який наказує вже вільним від усіляких зобов'язань друзям негайно подумати про потомство, інакше шанс народити дитину друзі отримають десь років за двадцять. Ця перспектива настільки лякає Ігора, Сауну та Тьому, що вони одразу вирушають на пошуки своїх втрачених коханих.

Режисер стрічки Марюс Вайсберґ обіцяв, що "Любов у великому місті 2" буде ще смішнішою за першу частину. Зрештою, режисерові можна було б повірити, якщо б не присутність у картині поп-зірок Філіпа Кіркорова, Анастасії Стоцької та Леоніда Ярмольніка, а також усього акторського складу з попередньої стрічки - нудотного типового представника популярного жанру "роскому". Про те, на кого розрахована ця стрічка також свідчать слова Вайсберґа, що стрічку знімали, без особливої ідеї, а лише для чистої розваги.
Але ми знаємо, які це фільми ховаються за подібною комбінацією. Це як слабоалкогольний напій у красивій баночці - не вставляє, а потім голова болить, і з'являється запізніла, сповнена екзистенційної туги, думка "навіщо?"
Реклама:

Головне сьогодні