Київський міжнародний кінофестиваль вручив нагороди

1 червня завершився Другий Київський міжнародний кінофестиваль. У основному конкурсі за Гран-Прі фестивалю змагалося 17 картин із понад 18 країн світу, зокрема, Великобританії, США, Естонії, Литви, Туреччини, Сербії, Болгарії, Хорватії, Німеччини, Арґентини. У конкурс потрапив також один фільм, знятий в Україні, на Одеській кіностудії - "Стріляй негайно" Вілена Новака.

У склад головного журі увійшли: колишній киянин, а тепер американський кінорежисер Вадим Перельман, польський кінорежисер Марцель Лозінскі, відомий актор Армен Джигарханян, турецький кінорежисер та продюсер Айдін Сайман, український художник Сергій Якутович та угорська режисерка Марта Месарош. Головував над журі відомий кінорежисер Отар Іоселіані.

Вручення нагород відбулося у великому залі Палацу "Україна". Церемонію закриття відвідали зірки вітчизняного та зарубіжного кінематографу, зокрема, японський актор Кері-Хіруюкі Таґава та голівудсько-українська зірка Ольга Куриленко.

Перші враження

Як завжди, закриття кінофестивалю розпочалося із прес-конференції, на якій члени журі оголосили переможців та поділилися своїми враженнями від переглянутих фільмів.

Поспілкуватися із журналістами вийшли: Отар Іоселіані, Вадим Перельман, голова журі спеціальної конкурсної програми "Дзеркало" - російський кінокритик Єлєна Стєшова, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю Борис Абрамов та представниця компанії "Nemiroff".

Єлєна Стєшова заявила, що фестиваль поки що не відображає світових кінотенденцій. Проблеми цьогорічного Київського міжнародного кінофестивалю, на її думку, виникли через дуже квапливу роботу відбіркової комісії, яка занадто пізно приступила до відбору фільмів. Втім, критик відзначила, що фестиваль дуже потрібен Україні, і запевнила, що у майбутньому він стане гідним конкурентом МКФ "Молодість".

У свою чергу, генеральний директор кінофестивалю Борис Абрамов запевнив присутніх, що робота з відбору майбутніх конкурсантів ведеться вже зараз у багатьох країнах світу.

Головував над журі відомий кінорежисер Отар Іоселіані

Проте найбільш красномовним був кінорежисер Отар Іоселіані. Він заявив, що Київський кінофестиваль зіштовхнувся із проблемою, яка спіткала також програми Берлінського, Венеційського та Канського кінофестивалів. На думку режисера, хорошого кіно, яке знімали колись Фелліні, Куросава, ДеСіка, Клузо, Довженко, Осика, Барнет, Зархі більше не роблять.

У довгій промові до журналістів, знаменитий грузино-французький режисер поскаржився, що сучасне кіновиробництво розділилося на комерційне та авторське кіно. І якщо режисери, які знімають "авторські" фільми, ще намагаються донести до глядача власні переживання та спонукають його мислити, то люди, які займаються комерційним кіно, просто псують смак своєї аудиторії. "Ми втратили орієнтири, які визначали, що таке кінематограф", - заявив кінорежисер.

Зрештою, на Київському кінофестивалі Іоселіані вже ж знайшов фільми до душі. Найбільше враження на метра справив турецький "Бабай", польський "Дім Зла" та литовський "Вир". Ці картини і отримали нагороди фестивалю.

Переможці кінофестивалю

Нагороду конкурсної програми "Дзеркало" здобув британський фільм "На межі сновидінь" режисерки Емі Гарді. Стрічка розповідає про жінку, яка раптом почала бачити віщі сни.

Дипломи "Дзеркала" здобули картини "Мій батько Євген" Андрія Загданського та "Марта у головній ролі" шведської режисерки Терези Фабік. Шведська стрічка розповідає трагікомічну історію товстої та незграбної школярки Майї, яка мріє про кар'єру акторки.

А колишній киянин Загданський, котрий живе та працює у США, повернувся на Батьківщину, аби зняти біографічну стрічку про свого батька Євгена Загданського - знаменитого головного редактора Київської студії науково-популярних фільмів.

Найкращою акторкою другого плану стала Ейлін Ніколас, яка зіграла у британській картині "Бомбардувальник". У фільмі йдеться про родину англійців, що вона вирушає до Німеччини, аби знайти село, яке бомбардував під час Другої Світової війни батько сімейства.

Британка Ейлін Ніколас отримала приз за найкращу жіночу роль другого плану у фільмі "Бомбардувальник"

Найкращою акторкою першого плану була названа Євґєнія Варєніца, яка зіграла у литовському фільмі "Вир" - сумній історії з життя литовських робітників, що трапилася в часи "застою".

Стрічка "Вир" принесла нагороду і Вікторасу Радзявічусу, який отримав приз як "найкращий оператор".

Найкращим актором другого плану став Мете Дьонмезер з турецької стрічки "Бабай". Нагороду за найкращу головну чоловічу роль отримав росіянин Юрій Стєпанов, що зіграв в українській комедії "Стріляй негайно". На жаль, ця відзнака дісталася акторові посмертно.

Найкращим сценаристом став Лукаш Кошміцкі, що написав сценарій до фільму "Дім Зла". Польська драма про криваві події на віддаленому хуторі була високо оцінена журі. А Войцех Смаржовські, який поставив стрічку став "найкращим режисером".

Гран-Прі Другого Київського міжнародного кінофестивалю та грошову нагороду у сумі 20 тис. доларів отримала картина "Бабай" турецького режисера Аталая Ташдікена. Сумна та зворушлива історія про брата і сестру, які після смерті матері опинилися під опікою дідуся-інваліда, вразила журі фестивалю найбільше. А Отар Іоселіані похвалив картину за її гуманізм.

Церемонія закриття

Світська частина церемонії закриття розпочалася з червоної доріжки перед "Палацом "Україн"», на який гостей зустрічали ведучі заходу Остап Ступка та Марися Горобець. По доріжці пройшлися: голлівудські актори Кері-Хіруюкі Таґава та Олег Тактаров, українські кінорежисери Олег Фіалко та Вілен Новак, російська режисерка Наталя Бондарчук та її колега Станіслав Говорухін, турецький режисер Аталай Таждикен, актриси Наталя Бузько та Алла Сергійко, співачка Ніна Матвієнко та інші зірки.

Сама церемонія нагородження розпочалася із запізненням і не обійшлася без казусів. Скажімо, акторку Ейлін Ніколас викликали двічі: першого разу вона отримала нагороду за фільм "На межі сновидінь", до якого не мала жодного стосунку, а вдруге вже вийшла за своєю заслуженою статуеткою. Ніколас присвятила нагороду своєму вчителеві акторської майстерності, який народився у Чернівцях, а вчився в Москві у Станіславського.

Український кінорежисер Олег Фіалко

Проте найбільша увага дісталася іншій акторці, яка лише на кілька годин завітала на фестиваль - Ользі Куриленко. Ольга, яка три роки тому сиділа на прес-конференції стрічки "Париж, я тебе люблю", що відкривала МКФ "Молодість" і не викликала зацікавлення в журналістів, тепер завше у центі уваги. "Дівчині Бонда" навіть доручили вручення однієї із нагород фестивалю. А ведуча вечора Марися Горобець взялася хвалити її вроду та вбрання одразу після хвилини мовчання, якою вшановували померлого Юрія Стєпанова.

Втім, здається, організатори та журі Другого Київського міжнародного кінофестивалю залишилися задоволені його підсумками. У своєму заключному слові президент кінофестивалю Богдан Ступка сказав, що "другий фестиваль значно кращий за перший. Минулого року він лише вчився ходити, а зараз почав розмовляти". Богдан Сильвестрович запевнив, що з кожним роком фестиваль ставатиме все кращим і незабаром отримає "клас А".

"За п'ять років він буде проходити на якихось островах, або у Буковелі", - жартома пообіцяв президент.

Дивіться також фоторепотаж з червоної доріжки Другого Київського міжнародного фестивалю на ТаблоIDі

Реклама:

Головне сьогодні