Прем'єри тижня: мудаки, машиністи, якудзи та інтернет-тролі

Любов з лісоповалом

Картина "Край" - це нова робота відомого російського режисера Алєксєя Учітєля. У головних ролях - зірки російського кіно Владімір Машков, Алєксандр Баширов, Алєксєй Ґорбунов та Сергій Гармаш.

Дія стрічки відбувається восени 1945 року. Фронтовик та герой війни Іґнат приїздить у крихітне сибірське селище, що називається "Край".

Жителі Края - колишні в'язні німецьких концтаборів, репресовані за "співробітництво з ворогом", - працюють на лісоповалі. Найважливішим видом транспорту у цих місцях є паротяг, який з'єднує поселян із великою землею.

Іґнат влаштовується машиністом та заводить "любов" із місцевою красунею Соф'єю, засудженою за любовний зв'язок із німцем.

Якось Іґнат дізнається, що десь у тайзі стоїть покинутий паротяг. Він вирішує знайти та відремонтувати машину. Прибувши на місце, чоловік зустрічає німецьку дівчину Ельзу, яка ледве врятувалася від розстрілу і вже п'ять років переховується у цьому паротязі. Разом вони доправляють машину у Край.

Спочатку Іґнат не вважає Ельзу за людину, а потім починає відчувати до неї симпатію. І чим краще він ставиться до Ельзи, тим більше ненавидять його жителі Краю. Незабаром це виливається у відкриту ворожнечу.

Фільмуючи "Край", режисер стрічки Алєксєй Учітєль намагався досягнути максимальної реалістичності зображуваних подій. Для зйомок цього фільму побудували справжнє селище у глушині Ленінградської області. Лазня, яка згорає в одному з епізодів картини, - також найсправжнісінька.

Навіть паротяги, що фігурують у стрічці, колись їздили російською залізницею. Тож спеціально для ролі Іґната актор Владімір Машков навчився керувати цими машинами.

Крім того, він та його партнерки Юлія Пересільд та Аньорка Штрехель самі виконували трюки та тягали важкі колоди. Під час зйомок одного з епізодів картини Машков ледь не втопився у річці. Поряд зі знаменитостями не менш важко працювала і масовка, набрана із сусідніх сіл. Режисер згадував, що селяни спеціально купували лікарняні, аби мати змогу зніматися у кіно.

Цей масштабний проект коштував продюсерам 17 мільйонів доларів. Не дивно, що саме епічна робота Учітєля представлена Росією на здобуття премії "Оскар". Безперечно, що саме реалізм, а в деяких випадках натуралізм, і є найбільшим здобутком "Краю".

У своїй картині Учітєль детально змальовує кошмарну, темну, обшарпану та брудну російську глибинку, загублену в безкраїх просторах тайги. Єдиною вулицею Краю безборонно ходить ведмідь, люди живуть у бараках і п'ють каламутний самогон.

Життя краян важке, монотонне та безрадісне. Вони темні та забобонні, а їхні уявлення про мораль дозволяють їм кохатися привселюдно та палко ненавидіти всіх, хто не схожий на них.

"Край" просто до краю сповнений символізмом. Тут тобі і ведмідь, який постійно з'являється у найнесподіваніших місцях, і німецький хлопчик, який не може сміятися, доки не почує рідну мову, і хтонічна машина-паротяг, яка є втіленням самого Іґната.

Маючи дуже ефектний та багатообіцяючий початок, "Край" в результаті зводиться до мелодрами про "любов із лісоповалом" та оповідки про нелегку долю іноземця в Росії.

"Край" експлуатує популярний сюжет про широку російську душу, яка захоплює в полон раціоналістичних іноземців, і про безкрайні російські простори, з яких неможливо вибратись цілим та неушкодженим.

Німкеню Ельзу буквально заворожує брутальний російський машиніст та брутальні російські закони. Зрештою, вона готова відмовитися від свого власного я, аби бути з коханим. Отака-от національна фантазія.

Та чомусь подальша доля Ельзи, приреченої довіку залишатися в Росії, зовсім не скидається на щасливе завершення колізії, а радше виглядає як продовження кошмару.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

"Дочка Якудзи"

Десятирічна Юріко - онучка японського бандита. Дідусь дуже її любить та опікає: дівчинку завжди і будь-де оточують охоронці. Якось у дідуся Юріко розпочинається важкий період у житті і заради безпеки онуки він відсилає її у Європу.

Проте випадково дівчинка потрапляє "на південь Росії" (принаймні так пишуть в офіційних синопсисах, але знімали "Росію" в Криму). Усі її охоронці кудись щезають і мала повинна самотужки виплутуватися з цієї ситуації.

Проте Юріко не втрачає оптимізму, і навіть рятує від смерті непутящого російського хлопця Льоху. За японськими звичаями, він повинен довіку їй прислужувати. Проте незабаром між Юріко та Льохою виникає справжня дружба.

"Донька якудзи" - родинна комедія. Режисерка стрічки Гука Омарова наголошувала, що картина - це вигадка, весела казка, яка немає нічого спільного з реальним життям і тим більше діяльністю якудзи.

"Компенсація"

Дві сестри-провінціалки залишаються без матері і вирішують знайти батька, який покинув їх 15 років тому, коли одній було шість, а іншій один рік. Татко за ці роки встиг перетворитися на успішного московського нувориша, завести нову родину та народити палко кохану доню.

Скривджені батьківською неувагою дівчата приїздять до білокам'яної, аби помститися і заодно заробити грошей на життя. Вони викрадають свою молодшу сестру та вимагають викуп у власного батька.

У головній ролі Гоша Куценко. У парі з ним виступає його донька Поліна.

"Чат"

Нова стрічка автора "Дзвінка" та "Темних вод" Гідео Накати. Четверо підлітків Джим, Емма, Єва та Мо знайомляться у чаті з харизматичним хлопцем Вільямом.

Спочатку вони захоплюються новим знайомим, але згодом виявляється, що Вільям вдалий маніпулятор, який полюбляє знущатися з людей в мережі інтернет. Він розпочинає небезпечну інтригу, в яку втягує своїх нових друзів.

"Чат" знятий у Великобританії. В ролі Вільяма Аарон Джонсон, який зіграв Джона Леннона у стрічці "Стати Джоном Ленноном".

Реклама:

Головне сьогодні