Тест

В Ужгороді Миколаю відкрили пам'ятник і хатку

Закарпатською філією резиденції Святого Миколая став металевий будиночок, автором і архітектором якого є молодий скульптор і архітектор Михайло Колодко. Він же виготовив і скульптуру героя свята.

Пам'ятник святому Миколаю, відлитий з бронзи, став найменшим пам'ятником Закарпаття, якщо не всієї України.

Його висота всього 16 сантиметрів і він уже зручно вмостився на перилах набережної, над річкою Уж.[L]

Поруч із фігуркою святого Миколая встановлено його будинок, що послужить також поштовою скринькою для дитячих листів.

Відкривали мініскульптуру та будиночок-поштову скриньку ужгородський міський голова Віктор Погорєлов та директор підприємства, на якому виготовили ці атрибути свята, Михайло Качур.

Ужгородська дітвора тепер пише листи заступникові зимового свята й відсилає їх на адресу спеціальної абонентської скриньки, з якої листи вилучає представник Миколая й спеціальною бандероллю відсилає в Лапландію.

Ініціатор цієї традиції, соціолог, доцент кафедри туризму Ужгородського Національного університету Федір Шандор каже, що щороку від дітей приходить у середньому 4 тисячі листів для святого Миколая.

"Від тисячі до дванадцяти тисяч на рік. Це залежить від багатьох факторів і, між іншим, навіть від політичної обстановки в країні", - відзначає Шандор.

Організатори акції "Напиши листа Святому Миколаю", якій вже півтора десятиліття, відзначають, що більше половини дитячих листів стосуються нематеріальних бажань.

Найчастіше дитячі прохання пов'язані з рідними людьми й товаришами. І лише третина листів - прохання про солодощі, іграшки, мобілки та комп'ютери.

Віднині дітвора листи зі своїми проханнями зможе опускати просто в освітлений всередині будиночок-скриньку на площі Театральній, поруч із фігуркою покровителя свого улюбленого свята.

За матеріалами Бі-Бі-Сі