Фільм Поланськи отримав шість "Євро-Оскарів"

— 6 грудня 2010, 11:04

Трилер уродженця Франції, який виріс у Польщі і здобув славу в Голлівуді, було названо кращим фільмом року, а самого Поланськи визнали кращим режисером.

77-річний режисер не зміг особисто бути присутнім на церемонії нагородження, але подякував журі та публіці за статуетку через Skype, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Ви присудили приз по істині Європейському проекту", - звернувся автор до аудиторії зі своєї резиденції в Парижі.

Режисер, чиє справжнє ім'я Раймунд Роман Ліблінг, донедавна знаходився у Швейцарії під домашнім арештом на підставі міжнародного ордера, виданого прокуратурою США.

Його заарештували в Цюріху у вересні минулого року за обвинуваченням 30-річної давнини в здійсненні розпусних дій по відношенню до неповнолітньої.

Автор таких шедеврів, як "Дитина Розмарі" та "Китайський квартал", провів дев'ять місяців в ув'язненні, поки швейцарська влада визначалася з його майбутнім, і остаточний варіант фільму він дороблював прямо у в'язниці.

Шотландського актора Евана Макгрегора також визнали гідним нагороди за кращу чоловічу роль, в якій він зіграв так званого "літературного раба" - автора, що взявся писати мемуари колишнього прем'єр-міністра Великобританії.

Актор, відомий за такими культовими картинами, як "На голці" і "Неглибока могила", також не зміг приїхати в Таллін, але надіслав записане раніше відеоповідомлення, в якому пояснив, що знаходиться на зйомках в Таїланді.

"Я, швидше за все, буду спати, коли ви оголосите переможців, тому буде чудово, якщо я прокинуся і дізнаюся, що виграв", - зізнався британський актор.

Також картина удостоїлася нагород у номінаціях за кращий музичний супровід і кращого художника-постановника, а Поланськи поділив приз у номінації за кращий сценарій зі співавтором сюжету Робертом Харрісом.

Ізраїльська військова драма "Ліван" стала ще однією кінострічкою, що здобула симпатію кінокритиків і журі Європейського фестивалю. Фільм одержав приз за кращу операторську роботу, а режисер Шмуель Моаз став головним відкриттям року.

Кращою акторкою року судді визнали Сильвію Тестю за роль у фільмі "Лурд", а німецький ветеран акторського жанру Бруно Ганц одержав премію за "справу всього життя".

Нарешті, приз за кращий анімаційний фільм дістався французькому мультфільму "Ілюзіоніст", а в номінації "Фаворит публіки" переміг "Містер Ніхто" бельгійця Жако ван Дормеля.

Європейський кінофестиваль проходить щорічно з 1988 року й у наступному році відбудеться в місті Валетта на Мальті.

Реклама:

Головне сьогодні