Вчені з'ясували, чому картини Ван Гога втрачають яскравість

— 15 лютого 2011, 11:13

Це відкриття - перший крок до розуміння того, як зупинити вицвітання багатьох знаменитих робіт голландського художника, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За результатами дослідження, що опубліковані в журналі "Аналітична хімія", картини, що втратили колишню яскравість, необхідно якомога ретельніше оберігати від ультрафіолетових променів та сонячного світла.

Ученим довелося скористатися цілим набором аналітичних інструментів, щоб розгадати секрет хімічної реакції.

Серед них - інтенсивні рентгенівські промені, що застосовуються в Європейському фонді синхротронного випромінювання. Це один з провідних наукових центрів з вивчення структури матеріалів, що розташований у французькому Греноблі.

Сонячне світло може проникнути у фарбу лише на кілька мікрометрів, однак навіть на цій невеликій глибині воно здатне викликати невідому раніше хімічну реакцію, що перетворює жовтий пігмент на коричневий і що змінює початковий склад фарби.

Ван Гог почав малювати яскравими фарбами промислового виробництва після переїзду з Голландії до Франції, де він потоваришував з художниками, що поділяли його незвичайні для того часу ідеї з використання кольору.

Серед картин Ван Гога, де жовтий має вирішальне значення - легендарна серія "Соняшники", що стала одним із символів його творчості.

Реклама:

Головне сьогодні