Вандали пошкодили 70 експонатів у Каїрському музеї

— 3 лютого 2011, 11:28

"Пошкоджені лише 70 експонатів, але ми їх відновимо", - заявив глава Вищої ради у справах старожитностей Єгипту єгиптолог Захі Хавас.

Разом з тим Хавас повідомив, що жоден артефакт не був вкрадений, пише Інтерфакс з посиланням на агентство ЕФЕ.

Єгиптолог сказав, що жителі Каїра захистили музей від повного розграбування.

"Експонати захистив єгипетський народ", - підкреслив він.

Хавас додав, наразі безпеку музею забезпечує армія. За повідомленням ЕФЕ, музей також охороняють городяни.

Каїрський музей зазнав нападу вандалів після того, як 28-го січня поліцейські зникли з вулиць Каїра і перестали стежити за безпекою пам'яток культури. Мародери розбили вітрини музею, статуетки, а також дві мумії.

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова звернулася із закликом захистити культурну спадщину і дотримуватися свободу висловлювання думок в Єгипті, передає ЛIГАБiзнесIнформ.

Як повідомляє офіційний сайт організації, Бокова закликала всі сторони, які беруть участь у конфлікті, поважати історичну спадщину Єгипту, носія культурної ідентичності країни, а також захищати свободу вираження думок, яка є стовпом демократії.

"Культурна спадщина Єгипту, його пам'ятники і артефакти, є частиною вікового історичної спадщини людства. Неможливо уявити собі наукову і вартісну цінність 120000 експонатів Єгипетського музею в Каїрі. Вони є виразом культурної ідентичності єгиптян. Свідчення цьому - сотні громадян спонтанно склали ланцюг, яким оточили музей з метою захистити його від небезпеки. Я від усього серця звертаюся з проханням вжити всіх необхідних заходів для захисту скарбів Єгипту в Каїрі, Луксорі та інших містах, де знаходяться культурні та історичні пам'ятники країни", -. зазначила Бокова.

У Єгипті знаходяться сім пам'ятників Всесвітньої спадщини. За підтримки ЮНЕСКО були створені Центр нубійських досліджень в Музеї Нубії в Асуані і Національний музей пам'ятників єгипетської цивілізації в Каїрі. Організація також бере активну участь у відродженні всесвітньо відомої Олександрійської бібліотеки, знищеної 2000 років тому, - центру культури, освіти і науки всього регіону.

Нагадаємо, в Єгипті тривають масштабні антиурядові акції протесту, що супроводжуються заворушеннями і людськими жертвами. Почастішали напади на музеї, зокрема, в Каїрському національному музеї було знищено дві мумії. Також мародерству піддалися розкопки чеських археологів, які протягом п'ятдесяти років займалися пошуками предметів епохи Стародавнього Єгипту, що представляють виняткову історичну і культурну цінність.

Реклама:

Головне сьогодні