Тест

Серіал про Роксолану спричинив скандал у Туреччині

Відеоверсія стосунків Сулеймана та Роксолани стала предметом розгляду турецької Комісії з телевізійної моралі.

Турецький канал Show TV розпочав демонстрацію серіалу "Велике Сторіччя", який не лише очолив телевізійні рейтинги, а й підкинув хмизу в суперечку між консерваторами-ісламістами та поміркованими мирянами, пише УНІАН з посиланням на британський тижневик The Economist.

Зображення Султана Сулеймана не лише як полководця, військо якого сягнуло Відня, а й простого грішного, який, усупереч законам ісламу, не цурається алкоголю і проводить вільний від військових звитяг час у переповненому гаремі, викликало хвилю обурення серед турків.

Тут і далі - фотокадри зі скандального фільму
Фільм дотримується історичної версії, за якої Роксолана була поза конкуренцією з-поміж наложниць султана і брала участь у керівництві Отоманською імперією.

Портрет Сулеймана у винних парах та відверті гаремні сцени викликали зливу скарг в Національну комісію Туреччини з питань телебачення, яка вже надіслала телеканалу формальну вимогу привести епізоди у "відповідність до канонів суспільної моралі".

Виконавець ролі султана Халіт Ергенч отримує погрози життю. Ісламісти влаштували кілька мітингів біля офісу каналу. Все це додало "Великому сторіччю" ще більшої рейтинговості, пише The Economist.
Нагадаємо, "Українська правда. Життя" вже писала про те, що турки хочуть купити багатосерійний фільм про "Роксолану" Українського виробництва.

"Вони (представники турецького каналу) в інтернеті побачили кілька серій нашого фільму, і їм стало цікаво. Тепер представники турецького телебачення готові купити всі 56 серій. Якщо все складеться благополучно, я вилітаю до Стамбула для безпосередніх переговорів", - зазначала виконавиця головної ролі у вітчизняній "Роксолані" Ольга Сумська.

Кілька років тому роман Павла Загребельного "Роксолана" видали у Стамбулі. Перше видання тиражем 5 тисяч продалося досить швидко, було два перевидання. Саме за мотивами цього твору знято серіал із Сумською в головній ролі.

Популярний турецький співак Джан Атілла три роки тому записав хітовий альбом "Кохання Гюррем".

У кліпі до головної пісні викрадена татарами Настя Лісовська пливе з Криму в Стамбул, щоб стати султаншею Гюррем - "тією, котра сміється".

Фото showtvnet.com