Свобода для обраних

Усі ми народжені вільними. Але, певно, не всі усвідомлюють, що таке свобода особистості, свобода слова і свобода творчості. Журнал "Публічні люди" зробив відомих людей, які, на його погляд, усвідомили це, героями свого фотопроекту, склавши такий собі портрет вільної людини.

Кожен із них дав своє визначення особистої свободи.

Юрій Андрухович, письменник

- Свобода - це стати громадянином світу?
А може, перестати бути громадянином взагалі, навіть світу?

Тарас Прохасько, письменник, біолог, філософ

- СВОБОДА - це усвідомлення своєї неповторної індивідуальності у величезному морі мільйонів людських індивідуумів, які живуть на Землі.

Юрко Іздрик, письменник, художник, музикант, у душі - аутсайдер і соціопат

- Свобода - це здатність управляти біохімією власного мозку, незважаючи на зовнішні подразники та впливи.

Тетяна Малярчук, письменниця нової генерації

- Свобода для мене - це бути, працювати, говорити. Говорити те, що маєш, робити те, що можеш, і бути тим, ким хочеш. Навіть якщо ти хочеш бути Ніким.

Мирослав Яремак, художник

- Свобода? У 2011-му? Коли моє небажання комунікації стало таким же природним, як спрага спілкування студентських часів кінця 80-х, часів моєї СПРАВЖНЬОЇ СВОБОДИ? Коли палкі щирі діалоги про "свободу від...", "свободу для...", про те, що "свобода - це моє все!", змінилися мазохістськими, передінсультними автомонологами про "неволю безвілля", "свавілля сили волі", "волів волооких (а точніше, віслюків капловухих)" - тобто повне liberteegalitefraternite... Вік живи - вік учися, мля!

Володимир Єшкілєв, письменник

- Свободу не шукають зграями, у складі народних множин. Формула свободи така: "Ти один, боляче, розривно, весело, синє небо".

Софія Андрухович, письменник

- Свобода - це танець на рубежах і кордонах, які вибираєш собі добровільно, усвідомлюючи, що будь-якої миті можеш зруйнувати їх, змести й замінити. Свобода - це не тільки необмеженість. Це також і ув'язнення - абсолютно добровільне, якого можеш позбутися, відчувши в цьому необхідність.

Олег Гнатів, продюсер групи "Перкалаба"

- Якщо в тобі є сила любити цей світ, не очікуючи взаємності, то найбільшою віддачею за цю силу стане радісний спокій. Цей радісний спокій і є СВОБОДА.

Ростислав Шпук, автор фотопроекту, фотохудожник, представник станіславського феномена

[L]- Свобода - це міра розчинення людини у житті. Чим людина вільніша, тим повніше її відчуває й щільніше проживає. Здатність відчувати визначає "коефіцієнт використання життя". Тобто свобода - це коли угіддя власних відчуттів настільки широкі й неозорі, що насолода від володіння ними витісняє потребу у володіннях матеріальних. Щеплення свободи робить мудрість, бо свобода - це коли знаєш, що зі свободою робити. А повна свобода - це найвища мета, заради якої робиться все інше. Але її можна досягти хіба що у випадку соліпсичного удару.

Над фотопроектом працювали: Ганна Хоменко, Світлана Бичко, Сергій Кудрявцев

Фото: Ростислав Шпук

За матеріалами журналу "Публичные люди"

Реклама:

Головне сьогодні