Соціум vs Цензура: креатив проти пазурів

Днями у Центрі візуальної культури Національного університету "Києво-Могилянська Академія" відкрилася виставка робіт конкурсу СТОП ЦЕНЗУРІ! На відкритті зібралися представники посольств, журналістського руху "Стоп цензурі", митці, поети, громадські активісти та студенти - усі, кого турбує захист свободи слова і проблема цензури в Україні.

Конкурс створювався з метою започаткувати широку суспільну дискусію навколо проблеми цензури, використовуючи творчий потенціал самих громадян. До нього не має стосунку жодна політична партія. Між іншим, у конкурсі могли взяти участь всі охочі, незалежно від віку, освіти та громадянства.

Відбулося і довгоочікуване нагородження лауреатів та переможців конкурсу. Так, Директор Польського Інституту у Києві Ярослав Годун нагородив творчою поїздкою до Польщі 4-х переможців. Серед них був нагороджений Олександр Телюк за вірш "Батько каже мені".

"Особисто я, навіть в "усвідомленому медіасередовищі" помітив дещо хибну дефініцію цензури, коли цензура бадьоро редукується до постаті кабінетного тирана - чиновника або редактора. В той час коли замовчується розповсюджена ситуація повсякденної "внутрішньої цензури" - сукупності культурних передумов, коли громадяни перетворюються на добровільних суб'єктів заборон, коли громадяни починають щиро бажати заборони, наприклад, порнофільмів, наркотиків чи гарантій мігрантам. Я хотів би, щоб боротьба з цензурою в нашій країні не зводилася до суто цехової проблеми журналістики, а розумілася і аналізувалася як ситуація офіційних і прихованих владних відносин на рівні всього суспільства", - переконаний Олександр Телюк, переможець у категорії "Кращий вірш".

Також було нагороджено Олександра Володарського (кращий есей "Самоцензура"), Ольгу Газе (кращий постер) і Миколу Гончарова "Буяння креативу у вірному напрямку" (постери 1, 2, 3 та ін.).

Переможець у "кращий постер"

Грошову премію, за результатами інтернет-голосування, отримав художник Іван Семесюк. Вісім тисяч гривень йому вручила радник з питань культури та співробітництва Посольства Франції в Україні Анн Дюрюфле.

Художник Іван Семесюк отримав вісім тисяч гривень за свою роботу

Зазначимо, що до складу журі входили представники творчих професій, зокрема: галерист Євген Карась, художники Олександр Ройтбурд, Микита Кадан, журналіст Мустафа Найєм, драматург та сценарист Наталя Ворожбит, письменник Володимир "Адольфыч" Нестеренко, публіцист Михайло Бриних.

За словами Микити Кадана, важко було обирати переможців, бо було з чого. "Найважчий вибір був між творами з високою візуальною культурою та аматорськими роботами, що мають глибокий критичний меседж. Бажаю усім переможцям, щоб вони знайшли своїх шанувальників, а їхні роботи існували в обігу і робили владі боляче", - поділився член журі конкурсу.

Крім того, від імені журналістського руху "Стоп цензурі" Наталка Соколенко вручила спеціальний приз "За реалістичність образу" (постери 1 та 2) Тарасу Зеню з Івано-Франківська.

Приз "За реалістичність образу"
Приз "За реалістичність образу"

"Насправді цензура вищиряє пазурі і зуби. Завдяки цензурі один із учасників конкурсу Олександр Володарський сидить у колонії, іншого - Олеся Ульяненка, який був на крок від Нобелівської премії, згноїли моралісти. Тому нам необхідно об'єднуватися і робити більш рішучі, дієві кроки у боротьбі із цензорами, святошами та кровопивцями", - висловив своє бачення цензури у сучасному суспільстві Олександр Заклецький, один із номінантів у категорії "Найкращий постер".

Усього на розгляд журі було представлено: 247 постерів (1 поза конкурсом), 310 слоганів, 188 віршів та 69 есеїв (4 поза конкурсом). За весь період конкурсу сайт відвідало 46 тис. осіб з 83 країн світу.

Реклама:

Головне сьогодні