Тест

Похмілля з трансвеститами і битва за майбутнє людства

Від 2 червня на українських екранах демонструються: комедія "Похмілля-2: із Веґаса до Банґкока" Тодда Філіпса та фантастичний пригодницький фільм "Люди Ікс: перший клас" Метью Вона.

Хлопці запряжені, а коні - п'яні

2009 року комедія Тодда Філіпса "Похмілля у Веґасі" стала справжньою сенсацією прокату. Фільм про чотирьох друзів, які під час холостяцької вечірки напилися, обдовбалися і вкрали у Майка Тайсона справжнього тигра, несподівано зібрала рекордну для свого жанру касу в 277 мільйонів доларів (і це тільки в США).

Зазвичай такі розгульні сюжети в американському кіно були прерогативою підліткових комедій, розквіт яких припав на 1980-ті. Та, схоже, глядачам сподобалася ідея, що пиячити, вживати наркотики і проводити час зі стриптизерками можна і у зрілому віці. У продовженні "Похмілля" герої потрапляють у столицю світової розпусти Бангкок, і їхні пригоди стають у рази екстремальнішими, адже Таїланд - не пуританська Америка, і тут не діють жодні норми та закони.

Цього разу одружуватися збирається стоматолог Стю, який попередньої холостяцької вечірки втратив зуба та здобув дружину-стиптизерку. Вочевидь, у них не склалося, і наступною нареченою Стю стала красуня Лорен. Її родина походить з Таїланду, тож весілля вирішили святкувати саме там. Стоматолог запрошує з собою Філа, Даґа і, на свою голову, Алана. В аеропорту до них приєднується молодший брат нареченої Тедді - юний геній та єдина втіха свого батька.

Прибувши на місце, друзі влаштовують скромну холостяцьку вечірку на березі океану. В меню лише пиво та мармелад, проте наступного дня хлопці прокидають у незнайомому місці в напіврозбитому номері. Несподівано вони знаходять біля себе мавпу та сплячого лас-вегаського мафіозі містера Чу з попередньої частини. Та найстрашніше, що шістнадцятирічного Тедді ніде немає. Якщо батько Лорен дізнається, що його улюбленець зник, то обов'язково розквитається зі Стю, якого і раніше не сильно любив.

З цього моменту починається суцільний безлад та потік запаленої свідомості. Все змішалося докупи - мавпа, відтятий палець, буддійські монахи, трансвестити, мафіозі та інші химерні речі. "Похмілля-2: із Веґаса до Банґкока" і справді нагадує найсправжнісіньке похмілля, бо схожі події можуть трапитися тільки на дуже хвору голову. Усе це робить фільм неймовірно смішним та дотепним, адже винятковий стан персонажів дозволяє їм вимовляти нетипові для голлівудських картин гострі та ненормативні слова, а також здійснювати нечувані витівки.

Свою роль, звісно, грає й те, що дія фільму відбувається за кордоном Сполучених Штатів - творці фільму навряд чи наважилися б показати щось справді ризиковане на території Америки. Наразі "Похмілля-2" є, мабуть, однією із найбільш радикальних студійних комедій, навіть відомі подразники суспільної моралі брати Фареллі не доходили до таких відвертих сцен. Зрештою, "Похмілля-2: із Веґаса до Банґкока" зараз виглядає як довгоочікуваний ковток свободи і просто дуже драйвове кіно. Американці вже оцінили його - стрічка знову лідирує у місцевому покаті з рекордними для свого жанру 86 мільйонами доларів.

Оцінка фільму 5 з 5

132 хвилини з мутантами

Стрічка "Люди Х: перший клас" - це не лише п'ята екранізація знаменитого коміксу, але й початок нової франшизи про мутантів за участю абсолютно інших акторів.

Ми не побачимо у картині Айяна МаКкелана та Патріка Стюарта, зате Г'ю Джекман з'явиться у маленькому, але ефектному камео в ролі Росомахи. Новим професором Х став Джеймс МакЕвой ("Особливо небезпечний"), а Маґнето - Майкл Фассбендер, який запам'ятався нам у "Безславних виродках". Також у фільмі знялися Кевін Бейкон, Дженуарі Джонс та Олівер Платт.

Фільмувати "Перший клас" мав режисер найпершої стрічки про людей Х - Браян Сінґер, але конфлікт графіків привів на його місце Метью Вона, який уславився минулорічним гітом "Пипець".

"Люди Х: перший клас" відрізняються від решти екранізацій не лише акторським складом, але й своєю атмосферою, яка стала похмурішою та серйознішою. Автори проекту брали за взірець рестарт серії про Бетмена, яку режисер Крістофер Нолан не тільки оновив, але й підняв на новий якісний рівень.

Водночас Метью Вон заявляв, що надихався фільмами про Джеймса Бонда, знятими у 1960-х роках. Зрештою, у Вона вийшло щось доволі посереднє: шикарні жінки, багаті інтер'єри 1960-х та далекі екзотичні краї (якщо ними можна вважати Росію) поєднуються із гуманістичним пафосом та цілком сучасними видовищними сценами, майже цілковито створеними на комп'ютері.

За сюжетом стрічки, юний Ерік Леншерр переживає катування у нацистському концтаборі, а у той же час малий Чарльз Ксав'єр насолоджується життям у багатому заміському будинку. За двадцять років вони зустрінуться, аби знайти інших мутантів та об'єднати сили проти зловісного вченого Себастьяна Шоу, який колись ставив досліди над Еріком. Шоу та його поплічники розв'язують Карибську кризу і намагаються довести США та СРСР до ядерного протистояння. У мріях лиходіїв мутанти мають створити нове суспільство, де не буде місця людям.

Також у "Людях Х: перший клас" ми не тільки відкриємо таємницю походження шолома Магнето, але й дізнаємося, як двоє друзів Леншерр та Ксав'єр стали непримиренними ворогами.

У ролі декорацій для цієї епічної оповіді виступають Кремль, Пентагон, таємні лабораторії і кабінети ЦРУ та інші місця, де вирішується доля людства. Фільм вийшов доволі помпезним, адже йдеться вже не про дрібні розбори між мутантами, а про всесвітню кризу. Зрештою, "Людям Х" дуже бракує гумору та іронії - усі герої аж занадто серйозні та сповнені відчуття власної відповідальності перед світом.

Другого "Темного лицаря" Метью Вону зняти все таки не вдалося. У Нолана із популярного комікса виростала цілком злободенна історію про віру та самопожертву. Тим часом Вон зосередився на візуальній стороні фільму, закривши проблему морального вибору героїв низкою доволі стереотипних і передбачуваних сцен. Зрештою, видовищність - найсильніша сторона цієї картини. Від деяких епізодів і справді перехоплює дух. При цьому дивно, що фільм вийшов не у 3D - ось де справді цей формат міг уповні проявити свої можливості.

Втім, картину "Люди Х: перший клас" досить важко дивитися через її хронометраж. Все ж таки 132 хвилини екранного часу - серйозне випробовування для будь-якого фільму.

Оцінка фільму 4 з 5

Фото з kino-teatr.ua