Розкрито таємницю Туринської плащаниці

— 9 червня 2011, 10:24

Історик і реставратор з Венеції Лучано Бузо стверджує, що знайшов підпис Джотто ді Бондоне в 14 футів довжиною, зроблену сепією в колір тканини, а також цифри 15.

Вчений вважає, що це число вказує на 1315 рік - дату, коли художник отримав замовлення на створення точної копії святої реліквії. Оригінал ж на той момент був сильно пошкоджений після століть мандрів по Святій землі і Європі, пише The Daily Telegraph.

За словами Лучано Бузо, його ідея про те, що плащаниця була створена в 1315 році, не суперечить результатам сучасних радіовуглецевих випробувань, згідно з якими встановлено: Туринська плащаниця з'явилася на початку ХIV століття.

Історик розповів, що полотно, яке використовувалося для покриття тіла Христового, дійсно існувало, але від часу воно згнило, а можливо, було втрачено або спалено після того, як художник виготовив копію.

Після кількох місяців досліджень він прийшов до висновку, що за допомогою цифр і підписи, прихованих у зображенні обличчя і рук Христа, художник хотів відобразити свою причетність до цієї роботи. Те, що церква обрала для виконання цього завдання саме Джотто ді Бондоне, цілком природно, тому що він був "одним з найвідоміших і здатних художників Середньовіччя", зазначив Бузо.

На думку історика, жоден з десятків експертів, які раніше працювали над вивченням плащаниці, не зміг знайти знаки, тому що вони були створені складними мазками, які майже невидимі неозброєним оком. Нова версія вченого може відновити вікові дебати на тему достовірності реліквії, на якій видрукуваний людина з довгим волоссям і бородою.

Реклама:

Головне сьогодні