"Ларрі Краун" та "Зоонаглядач": щастя бути простаком

Від 21 липня на українських екранах демонструються: комедія "Ларрі Краун" Тома Генкса та комедія "Наглядач у зоопарку" Френка Корачі.

Коли Ларрі зустрів Мерседес

Стрічка "Ларрі Краун" - друга режисерська спроба відомого кіноактора Тома Генкса. Свою першу картину "Те, що ти робиш" він зняв ще 1996 року, вже маючи солідний стаж роботи на телебаченні, проте далі зосередився на продюсерській та акторській кар'єрі.

Вже після знаменитої підліткової комедії "Холостяцька вечірка" (1984) за Генксом закріпився імідж простодушного і щирого хлопця, який вповні розкрився у стрічках "Великий" (1988) та "Форрест Ґамп" (1994).

Схоже, що актор не здатен відмовитись від свого амплуа, навіть знімаючи власні картини. Головний герой музичного фільму "Те, що ти робиш" - неймовірно доброзичливий та позитивний юнак (схожий на самого Генкса актор Том Еверетт Скотт), так само як і Ларрі Краун, якого Генкс втілив особисто.

Ларрі багато років сумлінно працює у супермаркеті та вже дев'ять разів ставав працівником місяця. Проте одного дня чоловік, замість очікуваної нагороди, отримує звістку про звільнення - компанія вирішила скорочувати працівників без вищої освіти. Ларрі вже під п'ятдесят і нову роботу йому знайти непросто. Йому нічого не залишається, як попрощатися із старим життям та вступити до коледжу. Там на Ларрі чекають усі радощі студентського життя - нудні пари, веселі друзяки та переписка із друзями під партою.

Найбільше прикрощів Ларрі завдають уроки ораторського мистецтва, які веде істерична та нещаслива у шлюбі викладачка на ім'я Мерседес Тейно (Джулія Робертс). Вона одружена із письменником-невдахою, який цілими днями сидить вдома та дивиться порнуху (його зіграв Браян Кренстон, відомий за серіалом "Breaking Bad"). Врешті-решт, Мерседес і Ларрі закохуються один в одного, проте їм перешкоджають університетські правила, які забороняють романтичні стосунки між вчителем та учнем.

Сценарій "Ларі Крауна" Тома Генкс написав у співавторстві з Нією Вардалос. У 2002 вона уславилася як сценаристка популярної комедії "Моє велике грецьке весілля", що її продюсував Генкс, де також зіграла головну роль. Ця картина принесла Вардалос номінацію на премію "Оскар", проте є сумнів, що із "Ларрі Крауном" вона повторить свій успіх.

Нова стрічка Генкса здатна зацікавити своїм сюжетом і хорошим акторським складом, проте вона зовсім не виправдовує сподівань. Сам Ларрі Краун, безперечно, неймовірно приємний чоловік, а Том Генкс, який його зіграв - чудовий актор. Джулія Робертс, яка втілила істеричну Мерседес, дуже скидається на Камерон Діаз в "Училці", проте "бере" своєю нервовою грою та неприкритою сексуальністю.

Колориту фільму додає продавець секонд-генду із замашками наркоторгівця з негритянського гетто, а також прекрасна, проте геть навіжена латиноамериканська дівчина Лала.

Картині з самого початку чогось бракує. Часом складається враження, що творці "Ларрі Крауна" самі не знають, для чого знімають це кіно, і натужно вигадують нові сюжетні повороти, аби тільки довести свою стрічку до щасливого фіналу. Нова зачіска, піджак та моторолер мало що додають до характеру Крауна. Ця картина чимось нагадує сталінський фільм початку 1950-х: жодних тобі серйозних конфліктів, і "хороше" у житті Ларрі Крауна просто змінюється на "ще краще".

Оцінка фільму 3 з 5

Зоокурси для альфа-самців

У фільмі "Зоонаглядач" Кевін Джеймс грає неповороткого і сором'язливого працівника зоопарку, який намагається добитися прихильності білявої ґламурної кралі. У цьому йому допомагають звірі, які несподівано для всіх виявляються здатними розмовляти. Бурі ведмеді, слон, жирафа, жаба, лев, горила та інші мешканці зоопарку демонструють головному герою Ґріффіну, як це бути альфа-самцем. Також в амурних справах хлопцеві допомагає ветеринар Кейт (Розаріо Доусон), таємно закохана в нього.

Взагалі, тварини у кіно часто допомагають людям вивільнити притлумлені цивілізацією інстинкти, а також повернути життя у "правильне" та "природне" русло. На цю тему існує безліч фільмів, варто згадати хоча б "Доктора Дулітла", "Ейса Вентуру", "Тварину" із Робом Шнайдером або нещодавню стрічку "Пінгвіни містера Поппера". Попри усю свою легковажність, ці комедії торкаються вельми цікавої проблеми - що ж відділяє людину від тварини, і у який момент необхідно забути про інстинкти та довіритися культурі?

Зоонаглядач Ґріффін від своїх улюбленців відрізняється хіба що статусом "старшого за еволюційною драбиною товариша" і наявністю водійських прав. Фільм демонструє, що тварини також можуть переживати складні почуття, бути кмітливими та дотепними. Зрештою, вони переконують, що навіть у людей стосунки між двома статями зводяться до боротьби за самицю, яка повинна обрати самця-переможця. І у цій боротьбі не варто гребувати жодними засобами.

Головні герої "Зоонаглядача" одразу ж викликають симпатію. Навіть балакучі звірі, яких явно було змальовано з персонажів "Мадагаскару", (а мавпу нахабно поцупили в "Піратів Карибського моря") - виглядають на диво органічно. Кевін Джеймс, який зіграв Ґріффіна, на екрані виглядає дуже харизматичним та привабливим, проте він зобразив свого героя у ліричних тонах. Картина ж явно потребувала ексцентрики.

Режисер Френк Корачі раніше знімав фільми із Адамом Сендлером (зокрема "Співака на весіллі" та "Клік") і у "Зоонаглядачі" відсутність цього актора була справді відчутною.

Картина захоплює саме як інтелектуальна конструкція, проте не дає можливості вповні поринути у дію та відчути "магію" кіно. Втім, якщо вам подобаються комедії із Беном Стіллером, Адамом Сендлером, Вілом Фарреллом та Робом Шнайдером - можете сміливо купувати квитки. Це легковажне літнє кіно, на яке можна сходити із дітьми заради розваги.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Реклама:

Головне сьогодні