В Іспанії викрали перший в світі путівник

— 7 липня 2011, 12:57

Цей рукопис, автором якої вважається секретар Папи Калікста II Аймерік Піко, містить рекомендації для пілігримів і по суті являє собою перший в світі путівник.

Імовірно крадіжка була здійснена ще ввечері 3-го липня, проте пропажа книги була виявлена лише 5-го липня, пише Лента.ру з посиланням на El Pais.

Книга зберігалася в спеціальному сейфі в архіві церкви, оснащеному системою безпеки і п'ятьма камерами відеоспостереження. Примітно, що сейф з книгою не потрапляв у поле зору жодної з них.

Крадіжку "Кодексу Калікста" вже назвали найсерйознішою втратою культурної спадщини Іспанії. Крім рукописи, з архіву нічого не було вкрадено, тому передбачається, що крадіжка була здійснена на замовлення.

На даний момент поліція не має в своєму розпорядженні жодних даних про викрадачів.

"Кодекс Калікста" складається з п'яти книг і двох додатків на 225 пергаментних аркушах. Книга містить інформацію про Шлях святого Якова - знаменитої дороги, якою прочани йшли до могили апостола Якова в Сантьяго-де-Компостела. До неї включені як безпосередньо вказівки шляху, так і опис звичок місцевих жителів, поради щодо місць для ночівлі, та інша корисна інформація.

Оригінал "Кодексу Калікста" ретельно оберігали - він витягувався з сейфа тільки в особливих випадках. Фахівці, яким книга була необхідна для роботи, отримували доступ тільки до точної копії "Кодексу", що зберігається в музеї Собору святого Якова.

Реклама:

Головне сьогодні