Forbes: найбільш високооплачувані письменники світу

Автор детективів Джеймс Паттерсон, майстер жіночих романів Даніела Стіл та "король жахів" Стівен Кінг стали найбільш високооплачуваними авторами за версією журналу Forbes.

Представлені нижче цифри прибутків письменників, які увійшли до Топ-13, базуються на даних щодо обсягів продажів їхніх книжок. Відомості були надані Nielsen Bookscan, вебсайтом Publishers Weekly, а також видавцями, менеджерами та агентами.

Золота ера книжок минула, змушені констатувати експерти. Обсяги продажу книжок у твердих палітурках, зменшившись на 5,1% у 2010-му році, за першу половину 2011-го стрімко впали на 23%.

Одначе потерпають нині не всі автори. Таким "топ-селерам" як Стефані Майєр, Стівен Кінг, Джанет Івановіч та Джеймс Паттерсон ведеться досить непогано.

На тлі потужного зростання популярності електронних книжок вони агресивно врізноманітнюють власні бренди за допомогою медіафраншиз, націлених на молодь.

Найбільш викооплачуваним письменником став автор детективних трилерів Джеймс Паттерсон, який за період із травня 2010-го по квітень 2011-го заробив 84 мільйони доларів. Для порівняння, за попередній рік Паттерсон поклав до кишені лише 70 мільйонів.

Із 17 книжок, на які в 2009-му році він уклав контракт із видавцем Hachette Book Group, Паттерсон та його співавтори випустили вже 10. 20 романів письменника розійшлися більш ніж десятьма мільйонами копій та потрапили до списку бестселерів Publishers Weekly.

Стрічка про героя детективів Алекса Кросса вже знімається. Між тим Паттерсону вже замало панування на ринку "таємничих убивств", із франшизами Maximum Ride та Witch & Wizard тепер він підкорює підліткову аудиторію.

Джеймс Паттерсон. Фото з персональної сторінки у Facebook

Другу сходинку посідає авторка жіночих романів Даніела Стіл. Її заробіток за той самий період склав 35 мільйонів доларів, а її твори не зникають зі списку бестселерів New York Times.

Даніела Стіл. Фото з Facebook

Третє місце належить "королю жахів" Стівенові Кінгу, який заробив 28 мільйонів. Одначе, на жаль, компанія Universal Pictures нещодавно відмовилася від наміру екранізувати його "Темну вежу". За мотивами цього циклу планували зняти три фільми та серіал.

Стівен Кінг. Фото з офіційного сайту

Американська письменниця Джанет Іванович перебуває на четвертій сходинці з 22 мільйонами доларів на рік. "Аванс" цієї авторки становить близько 10 мільйонів доларів за книжку.

Джанет Іванович. Фото Facebook

Володаркою п'ятого місця та безперечною лідеркою молодіжного сегменту є Стефані Майєр, мати та домогосподарка з Аризони. Її річний заробіток склав 21 мільйон доларів, щоправда, це вдвічі менше, ніж за попередній рік.

15% книжок, проданих у США в 2010-му році склали романи її серії "Сутінки". Оскільки остання книга про вампірське кохання вийшла в 2008-му, фани завзято розхапали спін-офф, 2,3 мільйонів примірників новели "Коротке друге життя Брі Таннер".

Стефані Майер. Фото АР

На шостій сходинці, також із 21 мільйоном заробітку, перебуває Рік Ріордан, автор книг про незвичайного хлопчика Персі Джексона.

Рік Ріордан. Фото АР

Майстер жахастиків Дін Кунц поклав до гаманця 19 тисяч доларів, отже, посів сьому сходинку.

Як і Паттерсон, письменник Джон Грішем майстерно вигадує як трилери для дорослих, так і молодіжні романи. За це він має 18 мільйонів доларів та восьму позицію в рейтингу.

Джон Грішем. Фото Facebook

Дитячий письменник та карикатурист Джефф Кінні, автор бестселеру "Щоденник хлюпика", збагатів за рік на 17 мільйонів доларів. Він займає дев'яте місце.

Джеф Кінні. Фото Wikipedia

Завершує десятку найбільш високооплачуваних письменників американець Ніколас Спаркс із заробітком у 16 мільйонів.

Ніколас Спаркс. Фото Facebook

Одинадцяту сходинку з 14 мільйонами посідає Кен Фоллєтт, який минулого вересня опублікував "Падіння гігантів" - перший роман із трилогії, за яку в майбутньому він одержить 50 мільйонів доларів.

Кен Фоллет. Фото Facebook

Дванадцяте місце має авторка "Голодних ігор" Сюзанна Коллінз, яка заробила за рік 10 мільйонів доларів.

Сюзанна Коллінз. Фото Facebook

"У хвості" списку, на тринадцятому місці опинилася авторка "Поттеріани" Джоан Роулінг опинилася, отримавши за рік лише 5 мільйонів доларів. Проте незабаром усе має змінитися. В жовтні Роулінг має намір запустити віртуальну книгарню Pottermore, через яку продаватиме історії про юного чарівника в електронному вигляді, а ще додатковий контент, ігри тощо.

Джоан Роулінг. Фото Facebook
Реклама:

Головне сьогодні