Буккроссінг: про пункти обміну книжок у Києві

Відправити книгу подорожувати світом - це, напевно, основна мета буккроссінгу.

Для цього її необхідно доставити у раніше продумане місце, де хтось її знайде та прочитає. Шанувальників такого методу у світі багато. До речі, це вже стало справжнім громадським рухом зі своїми правилами і назвою, що українською звучить як буккроссінг (від анг. bookcrossing).

Почалося все майже десять років тому, з легкої руки американського фахівця з інтернет-технологій Рона Хорнбекера. Він створив перший буккроссерскій сайт bookcrossing.com і в травні 2002-го року залишив у фойє одного готелю 20 книг з написами, що пояснюють суть цієї задумки.

Дуже швидко рух, мета якого - з часом перетворити весь світ до бібліотеки, став настільки популярним, що в 2004-му термін bookcrossing потрапив на сторінки Оксфордського словника.

Наразі буккросинг у Києві переживає період затишшя. Створені кілька років тому сайти, на яких можна було реєструвати "відпущені" книжки і відслідковувати їх шлях, зовсім затихли.

Тому виникла ідея розповісти, де в місті розташовані кращі безпечні буккроссерські полички. Такі, де гарантовано можна як збути прочитану літературку, так і зустрітися з новими для тебе книгами.

Книжковий магазин "Смолоскип"

Полиця буккросингу тут знаходиться на найпомітнішому місці – прямісінько по центру магазину. Причому з двох боків від неї розташувалися великі затишні крісла, де буккроссер може сісти і переглянути ті книги, що зацікавили його.

Працівники магазину стежать, щоб на полиці не потрапляла відверта макулатура, тому просять не приносити всілякі дурниці. В основі асортименту цієї точки - книги молодих українських авторів. А ще тут часто можна знайти фантастику.

Магазин Sister’s на Подолі

Тут виявився найбільший вибір справді вартісних книг і при цьому жодних строгих правил користування пунктом.

"Якщо людина бере книгу і нічого не залишає натомість, ми сподіваємося, що він потім щось принесе", - пояснила одна з продавчинь. До речі, в Sister's можна "відпустити" (і, відповідно, знайти) не тільки друковані видання, а й диски.

Магазин Sister’s на Прорізній

Це найбільш екстремальна точка буккросингу в прямому сенсі слова. Відведена для цієї справи ніша в стіні, знаходиться дуже високо від підлоги, і, щоб дотягнутися до найвіддаленішого від сходового прольоту фоліанта, доводиться зависати над прірвою, міцно вчепившись однією рукою за поручень, а іншою спробувати дістати обрану книгу.

Жіночі романи, навчальна література, самовчителі, словники - часті гості цього пункту. Є навіть альбом Мікеланджело. За словами продавця Насті, іноді беруть книги просто почитати, а потім повертають на місце. Тут теж особливо не стежать, скільки чого ти приносиш і що береш натомість.

Книгарня "Є"

Одна з найбільш відомих і найактивніших на сьогоднішній день буккроссерскіх точок у Києві розташована саме тут. Полиця живе своїм життям: продавці абсолютно не стежать за діями буккроссерів.

Деякі беруть книжки читати, як у бібліотеці, інші приносять багато всього, але нічого не забирають натомість. Крім всілякої друкованої продукції, на місцевій полиці можна віднайти стікери з логотипом буккросинг (книжка з ніжками), які за бажанням можна приклеїти на принесену літературу.

Кнайп-клуб "Купідон"

Олдскульна валіза в кнайп-клубі "Купідон" (одна з перших точок буккросингу в Києві) передала свої обов'язки ніші в стіні біля одного столика (якщо він зайнятий, до книжок дістатися непросто).

Особливість місцевих книг: всі вони наскрізь прокурені, так що варто бути готовим - при читанні літератури з цього місця, переслідуватиме запах тютюну. Щоб обміняти книги (до речі, тут це роблять один до одного), слід звернутися до бармена і попередити його про свої наміри.

У "Купидоні" вибір зараз невеликий, але попадаються досить цікаві екземпляри.

Книжкова кав'ярня "Бабуїн"

Буккросинг тут знайшовся в залі "Бібліотека", тобто в місці, спеціально відведеному для читання. Хоча точка ще офіційно не відкрита (це відбудеться протягом декількох місяців), але є вже дві полиці, заповнених класичними творами і рідкісними книгами завдяки правнучці поета Василя Еллана-Блакитного, Лідії Блакитної, і колективу кав'ярні (окреме спасибі Сергію Бесєдіну).

Тут збираються відкривати формуляр кожному буккроссеру і записувати туди переміщення його книжок. Все як завжди: одну книгу взяв - одну приніс натомість. Хто залишить більше книг, отримає бонуси від закладу (наприклад, напої або знижку на літературу, виставлену тут на продаж за повною ціною). До того ж на блозі "Бабуїна" можна відстежувати шлях кожної книги.

Viola’s pub

У закладі раді буккроссерам. Ніша з залишеної ними літературою знаходиться в стіні біля одного із столиків. Правда, там дуже мало книг, близько десяти, і в основному всі вони були присвячені каббалі.

За матеріалами http://gloss.ua

Реклама:

Головне сьогодні