Різдвяні фільми для великих та маленьких дітей

Від 22 грудня на українські екрани виходять: анімаційна комедія "Місія Різдвяний порятунок" Сари Сміт, підліткова трагікомедія "Субмарина" Річарда Айоаде, мультфільм "Смішарики. Початок" Дєніса Чєрнова та фантастичний трилер "Фантом 3D" Кріса Ґорака.

Професія – Санта Клаус

Майже усі сучасні діти змалечку оточені смартфонами, комп’ютерами, навігаційними приладами та іншою технікою, яка дає безмежний доступ до інформації та робить життя значно швидшим, ніж ще якихось 15 років тому.

Тож і казки для них повинні бути "високотехнологічними", максимально динамічними та видовищними. Здається, саме так міркували творці мультфільму "Місія Різдвяний порятунок", перетворюючи дитячу різдвяну історію на пригодницьку стрічку в дусі голлівудських блокбастерів. І, як не парадоксально, у них вийшов дуже душевний фільм.

Санта Клаус у цій картині ніякий вже не святий, і навіть не чарівник. Це звичайний собі чоловік, який успадкував сімейну справу - розвозити подарунки дітям на Різдво. Така в нього професія. Звісно, він живе на Північному Полюсі і має у своєму розпорядженні цілу армію ельфів, проте магічності у них не більше, ніж у звичайних працівників служби підтримки.

Санта має старого батька, який теж працював Сантою, проте сьогодні він на пенсії. Ще у нього є дружина-домогосподарка і два сини – розумник Стів та класичний дурник Артур, який вічно плутається у всіх під ногами.

Амбітний Стів потайки приміряє на себе батьківську червону шубу і мріє стати повноправним володарем Північного Полюсу. Також він удосконалив доставку подарунків – тепер жодних саней, оленів та димарів – Санта разом із ельфами вилітає на суперновітньому повітряному кораблі, витрачаючи на кожну дитину всього кілька секунд.

І все ж головним героєм мультика є Артур, для якого Різдво залишається родинним святом чарів і добра, про що його заклопотані родичі вже давно забули. Одного разу налагоджена система дає збій і маленька дівчинка з Англії залишається без подарунка.

Добросердний Артур із дідом-Сантою вирішують запрягти старі сани і самотужки вирушити до її селища. На цю місію в них лише три години, проте виконати задумане виявляється не так вже й просто.

Сама стрічка зроблена настільки добре, що навіть не викликає бажання шукати у ній якихось недоліків. У ній поєднується чудова комп’ютерна анімація, добре виписаний сюжет, ненав’язливий гумор та в міру симпатично-ексцентричні герої, найцікавішим із яких є, мабуть, напівбожевільний дід-Санта зі своїм вірним оленем Блохастим.

Радують і пародії на американські блокбастери на кшталт "Дня незалежності" та "Місія Неможлива". А окремим бонусом для українських глядачів є переклад Олекси Негребецького, який у класичному для нього стилі намагається адаптувати іноземний текст до знайомих нам реалій.

Зрештою, фільм проголошує просту мораль: новітні технології та високі статистичні показники – це добре, але вони не можуть заступити собою добро, любов і людяність. А це якраз ті принципи, про які варто пам’ятати весь рік, а не лише на Різдво.

Оцінка фільму 5 з 5

Підводні течії дорослішання

Стрічка режисера-дебютанта Річарда Айоаде добиралася до нас цілий рік і за цей час встигла побувати на міжнародних кінофестивалях у Торонто, Москві та Одесі і отримати нагороду за найкращий сценарій від British Independent Film Award. Сценарій написав сам Айоаде, а джерелом фільму послугувала однойменна книга Джо Дантгорна.

Головний герой стрічки – п’ятнадцятирічний Олівер Тейт (Крейґ Робертс) живе у велському місті Свонсі, вчиться у середній школі і постійно тікає у світ власних фантазій. Він вважає себе невизнаним генієм і голосом поважного біографа переповідає сам собі власні життєві перипетії.

Олівера турбують дві проблеми – йому потрібно знайти дівчину, щоби втратити цноту і підвищити свій статус у однолітків, а також посприяти зближенню батьків, які не кохалися між собою вже сім місяців.

Одного разу у групі школярів Олівер помічає загадкову дівчину в червоному пальті - Джордану (Ясмін Пейдж) із якою згодом починає зустрічатися. Паралельно із новими любовними пригодами, хлопець продовжує шпигувати за батьками і дізнається, що його мати завела собі коханця – сусіда на прізвисько Таємничий Ніндзя.

Олівер намагається дати раду і своєму коханню, і родинним стосункам, але напередодні Різдва усе йде шкереберть.

Прототипом дивакуватого та відлюдькуватого Олівера, вочевидь, є Ґолден Колдфілд з роману "Над прірвою у житі", щоправда, на відміну від героя Селінджера, він не вважає світ огидним місцем, а із усіх сил намагається пристосуватися до нього.

Олівер пробує підходити до стосунків із точки зору логіки і часто губиться, коли справа стосується вияву почуттів. Зрештою, не дарма у нього над ліжком висить портрет молодого Вуді Аллена, чиї герої також ніколи не могли збагнути механіку людських взаємовідносин.

Фактично, "Субмарина" - це трагікомедія, адже сміятися доведеться не лише над життям героїв, але і над їхньою смертю. Сам Олівер теж аж ніяк не втілення доброти і людяності, проте його жорстокість завжди виглядає по-дитячому невинною. Не можна сказати, що цей фільм призначено саме для ровесників Олівера, адже він практично не зачіпає традиційних підліткових тем - сексуальної одержимості чи юнацького бунту.

Цей фільм більше для дорослих, яким би хотілося, щоб у свої п’ятнадцять вони були такими самими як Олівер - розумними, освіченими, дотепними і стійкими до кпинів однокласників нонконформістами. Принаймні, не кожен у такому юному віці хоч щось знав про "Жанну Д’Арк" Дреєра, "Самурая" Мельвіля і "Антихриста" Ніцше.

"Субмарина" чимось нагадує "Південний парк" - така ж сама ж картина за участю дітей, яка виглядає по-дорослому і вимагає дорослих реакцій. Навіть актори Крейґ Робертс та Ясмін Пейдж, хоч і грають школярів, вже вийшли із підліткового віку.

Втім, Айоаде не зловживає інтелектуальністю своїх персонажів і зосереджується на ході самої історії, де переплелися підліткові переживання, неясні позиви плоті, перше кохання, страхи, надії, сподівання та вперше усвідомлений абсурдизм дорослого життя.

Оцінка фільму 5 з 5

Смішарики. Початок.

Режисер: Дєніс Чєрнов

Герої знаменитого російського мультсеріалу "Смішарики" полишають свою затишну країну, щоби врятувати справжній, "дорослий" світ, від загрози, яка над ним нависла. Вони перевтіляться у супергероїв і вирушать назустріч пригодам.

"Фантом 3D"

Режисер: Кріс Ґорак

У ролях: Еміль Гірш, Олівія Тірлбі, Макс Мінґелла, Рейчел Тейлор, Ґоша Куценко, Артур Смольянінов

В оригіналі ця картина називається The Darkest Hour. Та, мабуть, через те, що її дія відбувається у Москві, а героями є американці, наші прокатники вирішили, що для неї можна запозичити назву в іншого фільму, де також фігурує російська столиця та громадяни США – "Протоколу Фантом".

У стрічці йдеться про групу американських туристів, які опинилися у Москві під час нападу чужопланетян. Під час цього лиха їм доведеться рятуватися самотужки.

Фото kino-teatr.ua

Реклама:

Головне сьогодні