Прем’єри тижня: розмаїття трилерів

Від 19 січня на українських екранах демонструються: трагікомедія "Три жінки Барні" Річарда Дж. Люїса, трилер "Поля" Емі Канаан Манн, кримінальна драма "Контрабанда" Бальтазара Кормакура, трилер "Нокаут" Стівена Содерберґа, фантастична драма "Єва" Кіке Майло та трилер "Камінь" В’ячеслава Камінського.

Життя, смерть і троє жінок
Фільм "Три жінки Барні" (оригінальна назва картини "Barney's Version" - "За версією Барні") йшов до нас обурливо довго – аж два роки, але заради хорошої екранізації прекрасного роману Мордехая Ріхлера можна і почекати.

Цей письменник вважається одним із найвпливовіших авторів сучасної канадської літератури. За легкий, дотепний стиль та увагу до побуту єврейських кварталів Монреалю Ріхлера прозвали "канадським Шолом-Алейхемом".

"За версією Барні" - останній роман Мордехая Ріхлера, опублікований 1997 року, за чотири роки до його смерті. За цей твір письменник отримав престижну канадську премію імені Стівена Лікока. Мова в книжці (та й у фільмі) ведеться від імені успішного канадського телепродюсера Барні Панофського, який підбиває підсумки свого 65-річного життя.

Він полюбляє хороший алкоголь та сигари Монтекрісто, був тричі одружений, і зі своєю останньою дружиною Міріам виростив трьох (у фільмі двох) дітей. Ця жінка була любов’ю усього його життя, але тепер вони розлучені, хоч Панофський і досі не може змиритися із її втратою.

Також Барні мучить таємниця зникнення його найкращого друга Баґґі, який мов крізь землю провалився після їхньої сварки багато років тому. Поліція навіть підозрювала Панофського у вбивстві, але так нічого і не довела. Втім, недоброзичливці і досі вважають Барні причетним до цієї справи.

І ось вихід біографічної книжки, присвяченої його "кривавому злочину", а також перші симптоми серйозної хвороби, примушують Барні згадати усі свої успіхи та поразки, а також усіх своїх дружин.

Стрічка "За версією Барні" - це типова єврейська історія, де герої відійшли від релігійних традицій своїх предків, але ясно усвідомлюють, ким вони є, до якого кола належать, і яким життям мають жити. Чимось ця картина нагадує "Серйозну людину" братів Коенів, де викладач математики Ларрі Гопнік також стикався із важкими життєвими обставинами.

Але старший за нього на двадцять років Барні Панофський вже не плекає ілюзій, що хтось зможе допомогти йому розібратися у важливих житейських питаннях.

Фільм розповідає про життя пересічного обивателя, який не може похвалитися особливою красою, талантами чи амбіціями. Сповнена надій молодість, душевні метання зрілості, велике кохання, щоденна робота, нудне старіння, либонь, кожен переживав чи переживатиме подібне, і у цьому немає нічого нового та оригінального. Та своєрідний єврейський гумор перетворює цей гімн буденності на трагікомедію людського життя, після якої на душі залишається гіркота і легкий сум.

Картина присвячена пам’яті Мордехая Ріхлера, проте не обходить своєю увагою й інших знаменитих постатей канадського кіно. Постановник стрічки Річард Дж. Люїс зафільмував в епізодичних ролях режисерів Атома Еґояна, Дені Аркана, Теда Котчефа та Девіда Кроненберґа. А роль "констебля" із серіалу втілив відомий канадський актор Пол Ґросс, який колись грав подібного персонажа у телешоу "Прямо на південь".

Барні Панофського зіграв американський актор Пол Джіаматті, який за цю роль минулого року отримав "Золотого глобуса". Батьком Барні став Дастін Гоффман, Міріам втілила Розамунд Пайк, а першу дружину Барні - Рашель Лефевр, якій заради участі у проекті довелося покинути сагу "Сутінки".

І хоча головні ролі у фільмі були віддані американцям, стрічка "За версією Барні" знята із неамериканською інтелігентністю та чутливістю. На відміну від своїх сусідів, канадці із більшим розумінням ставляться до буремної людської душі, якій не завжди вдається залишатися морально стійкою у боротьбі зі спокусами на своєму життєвому шляху.
Оцінка фільму 5 з 5

Не ходіть дівчата на болота …
Є три причини, щоби переглянути трилер "Поля" (в оригіналі "Texas Killing Fields"). По-перше, його режисеркою є донька знаменитого Майкла Манна - Емі Канаан Манн, яка явно пішла слідами батька.

По-друге, фільм базується на реальних подіях, які відбувалися у Техасі в 1970-х роках минулого століття. І, по-третє, у картині задіяні чудові актори: Сем Вортінґтон, Джеффрі Дін Морґан, Джессіка Честейн та Хлої Морітц.

Емі Канаан Ман намагалася зняти напружений атмосферний трилер, замішаний на техаському місцевому колориті. І хоча колорит вона таки передала, створити трилер їй не вдалося.

Місце дії стрічки "Поля" - штат Техас, місто Техас. Двоє поліцейських детективів розслідують убивство п’ятнадцятирічної безпритульної дівчини. Детектив Майк Соудер (Сем Вортінґтон) виріс у Техасі і знає місцевий злочинний світ як свої п’ять пальців.

Його напарник Браян Хай (Джеффрі Дін Морґан) нещодавно переїхав у місто зі своєю родиною, і лише знайомиться із місцевими звичаями. Зникнення іще однієї дівчини наштовхує напарників на думку, що в Техасі з’явився серійний убивця, тим паче, що нерозкритих зникнень молодих дівчат у їхньому відділку назбиралося вже чимало.

Машину розшукуваної дівчини знайшли у полях біля міста – зловісній місцині, куди місцеві навіть не заглядають, і про яку розповідають страшні історії. Та якщо детективи хочуть знайти злочинця, їм доведеться знехтувати пересторогами старожилів. Тим паче, що наступною жертвою маніяк вибрав чотирнадцятирічну Енн (Хлої Морітц) – доньку місцевої алкоголічки та шльондри (Шеріл Лі, в якій просто не взнати Лору Палмер із "Твін Пікса").

Цю дівчинку напарники колись взяли під свій захист, тож справа стає принциповою для них.

Фільм "Поля" мав би стати похмурою оповіддю про полювання на серійного убивцю на тлі невтішних соціальних реалій Техасу. Історія ефектно починається із появи першого трупа, далі у гру входять різноманітні представники місцевого суспільного дна, проте на цьому місці сюжет починає буксувати.

Дія зависає у стінах поліцейського відділку, часом переносячись до обдертих будинків бідняків, придорожніх барів та на сумнозвісні "поля", про які ніхто не говорить без жаху в очах. Втім, у чому їхня зловісність, нам так і не пояснюють, хоча розмов про те, що туди краще не потикатися, ведеться чимало.

Якщо за допомогою цих теревенів режисерка намагалася створити похмуру атмосферу, то її задум явно не спрацював. Тож замість напруженого детективу, на екрані розгортається мильна опера, в якій герої більше балакають і психують, аніж розбираються із дорученою справою.

Зрештою, воно і не дивно: Емі Канаан Манн розпочинала сценаристом у телесеріалі про поліцейських, тому довгі діалоги між напарниками виходять у неї краще за все.

Крім того, картині бракує звичайнісінького саспенсу, аби хоч якось виправдати жанр "трилера". "Поля" нагадують розрізнений набір епізодів, довільно поєднаний монтажем. Схоже, що донька Майкла Манна ще не досягла батькової майстерності, тому другого "Мисливця на людей" у неї не вийшло.

І при всьому цьому актори у фільмі грають натхненно і з повною віддачею. Навіть безпритульні дівчата, власниця нічліжки Ріба (Донна Дуплантьє), сутенер Лівон (Джон Ейз), його дружок-бандит та жителька нетрів Леді Ворм (Денін Тайлер) виглядають дуже переконливо і реалістично. Цікаві, живі образи та характери героїв, безперечно, привертають до себе увагу, але не можуть втримати на собі увесь півторагодинний фільм, який закінчується, так і не розпочавшись.

Оцінка фільму 2 з 5

"Контрабанда"/(Contraband)
Режисер: Бальтазар Кормакур
У ролях: Марк Волберґ, Кейт Бекінсейл, Бен Фостер, Дієґо Луна, Джованні Рібізі

Американський рімейк, що його зняв режисер Бальтазар Кормакур на ісландський фільм "Reykjavik-Rotterdam", в якому зіграв головну роль. Головний герой стрічки – аферист, який відійшов від справ заради своєї родини. Проте він змушений повернутися, щоби захистити брата своєї дружини від жорстокого очільника наркокартелі.

"Нокаут"/ (Haywire)
Режисер: Стівен Содерберґ
У ролях: Джина Карано, Еван МакГреґор, Майкл Дуґлас, Антоніо Бандерас, Чаннінґ Татум, Майкл Фассбендер.

Новий фільм Содерберґа, який, здається, забув про свою обіцянку піти з кіно. У стрічці йдеться про секретну аґентку, яка раптом розуміє, що стала пішаком у подвійній грі.

Тепер їй потрібно знайти людину, яка її підставила, захистити свою родину і відстояти своє добре ім’я. У головній ролі чемпіонка з тайського боксу та "змішаних бойових мистецтв" Джина Карано. Бойові сцени за участю її героїні акторка та спортсменка виконувала сама.

"Єва"/ (Eva)
Режисер: Кіке Майло
У ролях: Деніел Брюль, Марта Етура, Альберто Амманн, Клаудіа Веґа

Стрічка розповідає про недалеке майбутнє. 2041 рік. Талановитий кібернетик Алекс повертається до рідного міста, сподіваючись продовжити роботу над створенням робота-дитини. Там він знайомиться зі своєю десятирічною племінницею Євою, дружба з якою відкриває для нього нові сторони життя. Він вирішує, що саме Єва стане прототипом для його творіння.

"Єва" - дебютна робота Кіке Майло, але вона вже встигла завоювати успіх на кількох кінофестивалях. 19 лютого стрічка боротиметься за престижну іспанську премію "Гойя" у дванадцяти номінаціях, зокрема за "найкращий режисерський дебют", "найкращий сценарій" та "найкращі спецефекти".

"Камінь"/(Камень)
Режисер: В’ячеслав Камінський
У ролях: Сєрґєй Свєтлаков, Микола Козак, Олеся Судзиловская, Валда Бічкуте

У відомого бізнесмена викрадають семирічного сина, проте злочинцю від батька потрібен аж ніяк не викуп. Бізнесмен повинен за добу вирішити, хто має померти – він, чи його син. Експеримент російського коміка Сєрґєя Свєтлакова у жанрі трилеру.

Фото kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні