Оскар 2012: німий та чорно-білий "Артист" отримав 5 нагород

От і завершилася 84-та церемонія вручення нагород Американської Академії кіномистецтва "Оскар", що традиційно проходить у кінотеатрі "Кодак" (Лос-Анджелес).

Експерти кажуть, що цьогорічна церемонія стала, мабуть, найбільш консервативною та передбачуваною.

Цьогорічне шоу було витримано у комедійному жанрі. Його продюсери Брайан Трейзер та Дон Мішер дотримали слова, хоча протягом церемонії і був сумний момент: згадували тих, хто пішов із життя.

Утім, дякуючи ведучому та знаменитому комедіанту Біллі Кристалу, веселий настрій у публіки все ж відчувався.

Біллі Кристал

Головною інтригою кінопремії цього року стало протистояння художнього фільму "Артист" (Франція) і стрічки "Хранитель часу" Скорсезе (США). Саме ці стрічки були головними конкурентами в основних номінаціях. "Артист" претендував на перемогу в 10-ти категоріях, а "Хранитель часу" - в 11-ти.

"Артист"

Головні нагороди церемонії зібрала німа та чорно-біла стрічка "Артист" (реж. Мішель Хазанавічус). Шлях цієї стрічки до слави розпочався у травні 2011-го року, коли на Канському фестивалі вона стала фаворитом публіки та критики.

Утім, варто згадати, що до конкурсної програми фільм потрапив останньої миті, адже адміністрація фестивалю довго вагалася – чи включати дану кінострічку до програми.

Мало хто вірив, що стрічка сподобається журі і чи буде дивитися її масовий глядач.

Між тим, на церемонії вручення "Оскар", окрім номінації "Кращий фільм", стрічка завоювала 5 нагород. Статуетку отримав режисер картини Мішель Хазанавічус, головний актор "Артиста" Жан Дюжарден. Кращими визнали костюми фільму, а також "цілісний саундтрек до стрічки".

Мішель Хазанавічус

Зазначимо, що раніше картина отримала сім золотих масок BAFTA та "Золоті глобуси" за найкращий фільм у категорії "Комедія або мюзикл" та за найкращого актора, а також була відзначена кінопремією "Гойя" як найкращий європейський фільм.

Також "Артисту" дісталося сім "Сезарів" у номінаціях "Найкращий режисер", "Найкращий фільм", "Найкращий оператор", "Найкраща жіноча роль", "Найкраща оригінальна музика" та "Найкращий художник-постановник".

"Артист" оповідає ностальгійну історію про "золотий вік Голлівуду". 1927 року розпочалася ера звукового кіно, але зірка німих фільмів Джордж Валентайн впирається новим віянням. Тим часом для статистки Пеппі Міллер звук став справжнім проривом у кар’єрі. Вона таємно закохана у Валентайна і намагається допомогти йому відновити популярність.

Переможці 84-ої церемонії

Статуетку отримали кращі художники-постановники фільму "Хранитель часу" (італійські художники Данте Ферретті і Франческа Ло Скіаво). Цей фільм здобув "Оскара" також у номінаціях кращий звук і звукорежисерська робота.

Фільм "Залізна леді" здобув визнання фахівців за кращий грим. "Дівчина з тату дракона" одержав "Оскара" за монтаж. Кращим фільмом іноземною мовою визнано іранську роботу "Розлучення Надера та Сімін".

Мабуть, найбільш зворушливим моментом церемонії стало вручення статуетки за найкращу чоловічу роль другого плану. Переможцем став 82-річний Крістофер Пламмер (стрічка "Початківці").

Крістофер Пламмер

Глядачі влаштували акторові справжню овацію та вітали його стоячи. Це не перший його "Оскар". Він є найстаршим актором, що коли-небудь отримував "Оскар".

Приз за найкращу жіночу роль другого плану отримала актриса Октавія Спенсер у стрічці "Служниця".

Октавія Спенсер та Крістіан Бейл

У номінації "Найкращий оригінальний сценарій" переміг режисер та актор Вуді Аллен. Статуетку за фільм "Північ в Парижі" він отримав із рук актриси Анджеліни Джолі.

Нагороду у номінації "Кращий сценарій - адаптація літературного твору" отримали автори Олександр Пейн, Нет Факсон та Дмим Раш за сценарій фільму "Нащадки".

Кращим короткометражним фільмом визнано стрічку "Берег". Статуетку отримали Террі Джордж та його донька Урла Джордж.

До речі, цього року виповнюється 10 років з того моменту, як Американська кіноакадемія включила до числа номінантів на премію "Оскар" анімаційне кіно. Цього року переможцем стала анімаційна стрічка "Ранго" Гора Вербінскі.

Гора Вербінскі

Кращий актор та актриса

Статуетку "Оскар" за кращу жіночу роль отримала актриса Меріл Стріп ("Залізна леді").

Її конкурентками стали Віола Девіс ("Прислуга"), Гленн Клоуз ("Таємничий Аьберт Ноббс"), Руні Міра ("Дівчина із татуюванням дракона") і Мішель Вільямс ("7 днів та ночей із Мерилін").

Меріл Стріп

Це вже третя статуетка "Оскар" для Меріл Стріп. Її було номіновано 17 разів.

Меріл Стріп, стримуючи сльози, в першу чергу подякувала своєму чоловікові. "Чоловікові треба дякувати спочатку, адже якщо говорити про це в кінці, слова не чути через музику", - сказала вона.

Французький актор Жан Дюжарден ("Артист"), отримав "Оскар" за найкращу чоловічу роль на 84-ій церемонії вручення.

Жан Дюжарден

Його конкурентами були Бред Пітт ("Людина, що змінила все"), Деміан Бішир ("Краще життя"), Джордж Клуні (Нащадки) та Гарі Олдман ("Шпіон, вийди геть!").

Статуетку переможцеві вручила американська актриса Наталі Портман.

Повний список

"Найкращий монтаж" - "Дівчина з татуюванням дракона";

"Найкращий звук" - "Хранитель часу" Мартіна Скорсезе;

"Найкращий монтаж звуку" - "Хранитель часу";

"Найкращі спецефекти" - "Хранитель часу";

"Найкраща пісня" - "Маппети";

"Найкраще художнє оформлення" - "Хранитель часу";

"Найкращий грим" - "Залізна леді";

"Найкращий короткометражний анімаційний фільм" - "Фантастичні летючі книги містера Моріса Лессмора" Вільяма Джойса;

"Найкращий короткометражний ігровий фільм" - "The Shore" Кіарана Хіндса;

"Найкращий документальний фільм" - "Непереможні" Деніела Ліндсея, Т. Дж. Мартіна;

"Найкращий короткометражний документальний фільм" - "Рятуючи обличчя" Деніела Юнге;

"Найкращий іноземний фільм" - іранська драма "Розлучення Надира і Сімін" Асгара Фархаді;

"Найкращий адаптований сценарій" - Олександр Пейн, Нат Факсон та Джим Реш ("Нащадки");

"Найкращий анімаційний фільм" - "Ранго" Гора Вербінскі;

"Найкращий оригінальний сценарій"- Вуді Аллен ("Північ у Парижі");

"Найкраща актриса" - Меріл Стріп ("Залізна леді");

"Найкращою актриса другого плану" - Октавія Спенсер ("Прислуга");

"Найкращий актор другого плану" - Крістофер Пламмер ("Початківці");

Фото Reuters, oscar.go.com

Реклама:

Головне сьогодні