У довгий список "Російської премії" потрапило шестеро українців

— 2 березня 2012, 14:13

У ньому виявилися і автори з України: поет Ілля Ріссенберг ("Третій з двох"), автори малої прози Андрій Краснящих ("Антрополоджік. Розповіді"), Володимир Рафеєнко ("Літо безперервно. Цикл новел"), прозаїки Михайло Білозеров ("Річка на північ"), Альона Жукова ("Дует для самотності") і Ада Самарка ("Популярні казки, адаптовані для сучасного дорослого читання"), пишуть "Українські новини".

Усього в номінації "велика проза" на премію претендують 13 авторів, в тому числі Юз Алешковський (США; "Маленький тюремний роман"), Олена Елтанг з Литви ("Інші барабани"), Дар’я Вільке (Австрія; "Міжсезоння. Роман-медитація").

За премію в номінації "поезія" поборються 10 осіб, серед яких Олексій Цвєтков (США; "Детектор сенсу: книга віршів"), Борис Шапіро (Німеччина; "Ларець щастя. Псалми") і Асим Заїр (Казахстан; "Мовою мовчання").

У номінації "мала проза", яку один з членів журі поет Сергій Гандлевский визнав найцікавішою в цьому році, також представлено 10 авторів. У конкурсі, наприклад, беруть участь Афлатуні Сухбат (Узбекистан; "Рік барана. Повість"), лауреат найпершої "Російської премії", Саша Соколов з Канади ("Триптих") та інші.

Міжнародна літературна "Російська Премія", заснована за підтримки Фонду Єльцина в 2005 році, за роки свого існування була вручена 40 письменникам і поетам з 16 країн. Лауреатами премії, зокрема, ставали Бахит Кенжеєв, Наталія Горбаневська, Маріам Петросян і Діна Рубіна.

Шорт-лист конкурсу стане відомий 20 березня. Переможців кожної номінації, які отримають по 150 тисяч рублів, нагороджуватимуть 24 квітня.

Цього року до журі конкурсу, крім Гандлевського, входять письменник і публіцист Олександр Архангельський, письменники Герман Садулаєв, Андрій Курков, Олена Скульська, літературний критик і перекладач Борис Кузьмінський, поет Олександр Кабанов. Головою журі є Сергій Чупринін, головний редактор журналу "Знамя".

Реклама:

Головне сьогодні