Ікони стилю: найвидатніші постаті модної індустрії

Топ-100 суперзірок світу моди представляє видання Time. За точку відліку було взято 1923-й рік – коли було засновано журнал.

Азеддін Алайа (1940)

Тоді як чимало інших дизайнерів прагнуть схвалення та уваги модних видавців та закупівельників, Азеддін Алайа чинить навпаки – змушує саму індустрію побігати за ним. Він не рекламується в журналах, йому байдуже до масс-медіа, і він може собі дозволити заявити головному редакторові Vogue Анні Вінтур, що в неї нема смаку.

Уродженець Тунісу, Алайа займає власну нішу в модній індустрії понад півстоліття. Він працював із Крістіаном Діором, Гі Ларошем, Тьєрі Мюглером та Міуччею Прада. У 1970-х роках він започаткував власну торгову марку, завдяки їй ставши одним із найвизначніших модних дизайнерів в історії та заживши репутації "King of Cling" - "Короля облягаючих силуетів.

В чорній сукн від Алайа - американська зірка реаліті-шоу Кім Кардашян

Джорджо Армані (1934)

Один із найуспішніших фешн-магнатів Італії колись починав як оформлювач вітрин в універмазі. Власну компанію він заснував у 1975-му, а гучний успіх до Армані прийшов після виходу стрічки "Американський жиголо", де в його костюмах з’явився герой Річарда Гіра.

Нині імперія Армані створює не лише вишуканий одяг та аксесуари, а й годинники та навіть готелі.

Співачка Кеті Перрі в сукні він Armani

Крістобаль Баленсіага (1895-1972)

Син рибалки та швачки, Баленсіага узявся за голку в 12 років. Місцева вельможна пані розгледіла хист хлопця та відрядила його на навчання до Мадриду. Власну модну крамницю Баленсіага відкрив у 1937-му році, а в 1950-х струсонув світ моди, повністю "перекроївши" жіночий силует. Він розширив плечі та прибрав талію, створив сукню-туніку, сукню "бебі-долл" та спідницю-кулю.

Вплив Баленсіага можна помітити в творіннях його відомих учнів – Оскара де ла Ренти, Емануеля Унгаро та Юбера де Живанші.

Маноло Бланік (1943)

Поп-королева Мадонна якось заявила, взуття Бланніка "краще за секс". Секрет сексуальності черевичків від іспанського дизайнера, як відомо, криється в дуже-дуже високих підборах. На відміну від багатьох своїх колег, Бланік особисто працює над створенням свого взуття.

"Я можу пробігти марафон у парі (взуття) від Маноло Бланніка. Я геть занапастила мої ноги, але мені байдуже. Нащо ті ноги взагалі потрібні", - зазначила Сара Джессіка Паркер.

Зірка "Сексу та міста" розписалася на витворі улюбленого дизайнера

До слова, саме Бланік став першим чоловіком, який з’явився на обкладинці британського Vogue.

Сара Блейклі (1971)

Ця американка у буквальному сенсі дала сучасним жінкам можливість виліпити собі нові фігури. Заснована нею компанія Spanx виробляє найрізноманітнішу утягуючу білизну.

Блискуча ідея, яка згодом принесла колишній продавчині мільярди доларів, прийшла до Сари, коли вона в розпачі роздивлялася свої білі брюки, що негарно на ній сиділи, а тоді обрізала колготки та надягла їх підниз.

Успішна підприємиця заснувала Фонд Сари Блейклі, який допомагає жінкам здобувати освіту та створювати власний бізнес.

П’єр Карден (1922)

Творіння мрійника, який свого часу насмілився відкинути сталі обмеження та привнести в моду фантастику та футуризм, у ХХ-му сторіччі виглядали так, ніби прийшли з ХХV-го.

Пік слави Кардена припав на еру космічних перегонів та емансипації жінок. У його відомій сукні - "пузирі" (bubble dress) злилися земна елегантність та позаземні колористика й авангардний дизайн.

Жак Картьє (1884-1942)

Жака Картьє можна назвати маленьким гвинтиком у годинниковому механізмі його уславленої ювелірної династії. Дідусь, Луї Франсуа Картьє, започаткував бізнес у 1847-му, батько – виплекав сімейну справу, брати – зробили їхнє прізвище відомим у Парижі, Лондоні, Нью-Йорку та інших великих містах.

Луї Франсуа Картьє

Родина Картьє ввела в моду чоловічий наручний годинник, створювала коштовності для багатьох монарших сімей та стала однією з піонерів у арт-деко.

Жак Картьє багато подорожував світом, шукаючи коштовне каміння, і, здається, для нього вони означали не просто прикраси. Під час Другої світової війни саме в його паризькому офісі відбувалися зустрічі Шарля де Голля з партизанами з Руху Спротиву. Символом окупації Франції стала створена Картьє брошка - "Птах у клітці". У 1944-му ж ювелір створив "Вільного птаха".

На нареченій британського принца Вільяма була тіара Cartier

Хусейн Чалаян (1970)

Стіл, що перетворюється на сукню, спідниця, яка змінює форму, сукня-кокон – створюючи свої моделі, Хусейн Чалаян фокусується на тому, як людське тіло взаємодіє з наукою, технологіями та природою.

Сенсацією в світі моди стала дипломна робота дизайнера, для якої він позакопував у землю шовкові сукні, а потім "ексгумував", і це надало їм неповторного, ніжного, вінтажного вигляду.

Чалаян також відомий своїми експериментами з традиційними мусульманськими чадрами. Моделі, що представляли його колекцію, не мали під ними спіднього.

Коко Шанель (1883-1971)

На початку ХХ-го століття саме вона здійснила революцію в світі жіночої моди, зробивши силует комфортним та позбувшись корсетів і воланів, що домінували в тогочасній індустрії.

Коко Шанель народилася в незаможній сім’ї, співала в кабаре, а в 1910-му, за фінансової підтримки свого коханця, відкрила магазин капелюшків. Захопившись одягом, вона стала першим дизайнером, який звернув свою увагу на джерсі, з якого досі шили лише чоловіче спіднє.

У 1923-му Коко створила Chanel No. 5 і стала першим дизайнером, який прорвався до світу парфумів. У 1939-му, з початком війни, Шанель згорнула свій бізнес, і не верталася до моди до 1954-го року, коли зчинила фурор своїми брюками-кльош. Вона пішла з життя в віці 87 років, і з 1983-го модний дім Chanel узяв у свої руки Карл Лагерфельд.

Крістіан Діор (1905-1957)

Виправдовуючи свою репутацію модного диктатора, у 1950-х Діор наказав сховати коліна та звузити талію. Утім згодом передумав та звелів коліна показати, а талію – зробити ширшою.

Дизайнер помер у 1957-му, й за порятунок компанії взявся мало кому тоді відомий молодий зухвалець, 21-річний Ів Сен-Лоран. Модний дім продовжив процвітати, завойовуючи визнання голлівудської еліти та звичайних людей. У 2011-му його струснуло скандалом навколо Джона Гальяно, якого звинуватили в антисемітизмі. Нагадаємо, креативного директора тоді звільнили з посади, а французький суд оштрафував його на 6 тисяч євро.

До сотні найвидатніших людей світу моди журнал також зарахував відомий дует Доменіко Дольче та Стефано Габбана, колишнього креативного директора Gucci Тома Форда, Юбера де Живанші, скандального Джона Гальяно, Жана Поля Готьє, творців окремого купальника та бікіні, Жака Хейма та Луї Реара, автора епатажного монокіні Руді Гейнрайха, родину Ермес, що заснувала модний дім Hermès, Марка Джейкобса та японську відлюдницю Рей Кавакубо.

Найяскравішими музами, що свого часу надихали геніїв моди, названо танцівницю Жозефіну Бейкер, акторку Одрі Хепберн, першу леді США Мішель Обаму, а ще гурт The Beatles.

Найвидатнішими моделями за версією видання стали легендарна Твіггі, Іман, Гайді Клум, Кейт Мосс, Наомі Кемпбелл та Сінді Кроуфорд.

Фото Reuters, AP, з сайтів Flickr, NY Times, spreadartculture.com, manoloblahnik.com, cnbc.com, InStyle, Time, vice.com, fashion.nnov.org

Реклама:

Головне сьогодні