Прем’єри тижня: французькі закохані, шотландська принцеса, американська школярка

Від 21 червня на українських екранах демонструються: комедії "Мистецтво кохати" Еммануеля Муре, "Літо. Однокласники. Любов" Лізи Азуелос, а також анімаційна стрічка "Відважна. 3D"Марка Эндрюса.

Бажання мінливі і коливаються як трава на вітрі

"Мистецтво кохати" (L'art d'aimer) – автобіографія фантазій режисера Еммануеля Муре, автора восьми повнометражних фільмів (в тому числі "Зроби мене щасливим, "Хай Люсі робить те, що хоче!"). Фільм був знятий 2011 року, його прем’єра відбулася на фестивалі в Локарно. Працюючи над сценарієм, режисер перечитав свої старі щоденники із записами фрагментів різноманітних історій, в тому числі абсолютно звичайних та побутових.

На думку автора, зародження кохання супроводжується особливою внутрішньою музикою. Ми бачимо кольори, емоції, які вона викликає, і навіть переконуємося, що в головах у закоханих грає одна й та ж сама мелодія.

Картина складається з кількох новел. Кожна з них має свій настрій, атмосферу та ритм. При цьому наративність та візуальність у ній дуже вдало поєднуються. Діалоги, плавний рух камери та деталі в кадрі створюють настрій буденності та розміреності. Паризькі пейзажі, ліс, парк, тераси кафе, квіти, меблі, живопис, книжки, одяг – все працює на створення особливої атмосфери фільму. Помітно, що на Муре мав вплив Вуді Аллен. Французький режисер зізнається, що його улюбленими стрічками є "Енні Голл" та "Мангеттен".

ВІДЕО ДНЯ

Перша новела має назву "Від пропозицій не відмовляються". У Ізабель (Паскаль Арбійо) вже рік не було сексу. Ця проблема дуже непокоїть її подругу, яка впевнена, що секс необхідний для здоров’я і при цьому зменшує бюджетні витрати. Вона навіть готова запропонувати Ізабель власного чоловіка, але досягнення мрії не таке близьке, як здається уві сні.

Назва другої новели - "Бажання мінливі і коливаються як трава на вітру". Її головним героєм є ловелас зі стажем на ім’я Ахілл (Франсуа Клюзе), Одного дня він зустрічає свою нову сусідку (Фредерік Бель), трохи екзальтовану молоду жінку, яка переживає розрив із коханим. Вона із дитячою наївністю та неусвідомленим кокетством намагається покликати Ахілла на побачення. Діалоги цієї новели особливо комічні. Наприклад, епізод, в якому героїня проголошує свою промову про поцілунки та спонтанність, притискаючи до грудей праску.

У новелі під назвою "Віддавати – по-своєму непросто" йдеться про дівчину Амелі (Жюдіт Годреш), яка переживає душевну кризу. Вона має чоловіка, друзів та успішну кар’єру, проте переконана, що її життя позбавлене сенсу. Амелі вважає себе егоїсткою, тож її найбільшою мрією є бути комусь потрібною. Вона хоче допомогти другу, який зізнається, що без тями в неї закоханий.

Четверта новела - "Небезпека підсилює насолоду". Героїня, яку грає Аріан Аскарід, розпочинає непросту розмову із власним чоловіком, заявивши, що мріє про секс на стороні. Її чоловік постає перед непростим вибором.

Новела "Зраду потрібно приховувати" одна із найбільш емоційно напружених у фільмі. Її герої були друзями з дванадцяти років. Коли вони почали зустрічатися, то вирішили не мати таємниць один від одного, проте жити за цими правилами не так вже й просто.

Стрічку "Мистецтво кохати" цікаво дивитися не лише через своєрідну та незабутню ліричну атмосферу. Також фільм сповнений різноманітних афоризмів. Його автор заявляє: "проявляйте терпіння, але в міру", стверджує, що "не потрібно ставити питання, потрібно пізнавати непізнаване" та переконує, що "бажання розпускається в нас, як листя на деревах". Муре зізнається, що всі афоризми він написав сам, і лише назву фільму позичив зі збірки Овідія "Наука кохання".

Режисер мав на меті створити насичений фільм, в якому переплітаються багато сюжетів. Персонажі прагнуть задовольнити свої бажання, нічого при цьому не приховуючи. Головні складові його картини – відвертість та наївність, і через це вона так зачаровує та зворушує.

Оцінка фільму – 5 з 5

Чарівна казка Шотландії

"Відважна 3D"( Brave) - анімаційний фільм, в якому успішно втілився тандем студій Disney та Pixar. Постановником стрічки виступив Марк Ендрюс, відомий як сценарист фільму "Джон Картер: Між двох світів". "Відважна" cтала його режисерським дебютом, і в цій картині йому вдалося виразити усю свою любов до фантастики та мультиплікації.

У центрі оповіді фільму - родина шотландського короля Фергюса. У нього є жінка Елінор, дочка Меріда та троє маленьких, але вкрай винахідливих синів-трійнят. Всі персонажі дуже яскраві та типажні. Харизматичний, мужній, але водночас лагідний та веселий король, по-королівськи стримана та ніжна й любляча королева, шибеники трійнята та схильна до авантюр, пригод та стрільби з лука старша донька.

Коли приходить час видавати Меріду заміж, її батьки влаштовують спеціальний лицарський турнір. За руку дівчини мають змагатися сини ватажків найголовніших шотландських кланів, проте Меріда ще не готова до заміжжя. Претенденти у чоловіки також не надто вправні, і в результаті у турнірі перемагає сама Меріда. Ця витівка призводить до сварки із матір’ю, і дівчина намагається знайти допомогу в чаклунки. Та, звісно, чари – річ чудова, проте небезпечна, і в результаті усе йде шкереберть. Але саме через труднощі герої віднаходять порозуміння та, найголовніше, свою долю, яка живе в них самих, і яку вони можуть змінювати.

"Відважна" розрахована не лише на дитячу аудиторію. Глядач переноситься у прекрасну легенду, справжню, де все дивовижно і просто-по-життєвому, з особливим шотландським шармом повсякденного життя королівської родини та дивовижними ландшафтами гір та лісів з "блудними вогниками", зачарованими колами давніх мегалітів та водоспадами.

Приємно дивує гумор – він у мультфільмі легкий, вибуховий та витончений водночас. Чудова стрічка для будь-якого віку. Для всіх, хто вірить у казку, чари, легенди, любов, радість та життя.

Оцінка фільму – 5 з 5

Літо. Однокласники. Любов" (LOL) Лізи Азуелос

Рімейк власного однойменного французького фільму режисерки Лізи Азулес (Lisa Azuelos) 2008 року, тепер знятий у Сполучених Штатах. Ролі виконують: Майлі Сайрус, Ешлі Грін, Демі Мур, Адам Дж. Севані. У 2008 до акторського складу входили: Софі Марсо, Жеремі Капон, Кріста Тере, Маріон Шабассоль та інші. Цікаво подивитися, чи зможе американка Демі Мур стати кращою екранною матусею за Софі Марсо.

LOL – відома інтернетна абревіатура від "Laughing Out Loud". Саме так друзі називають шістнадцятирічну школярку Лолу (Майлі Сайрус).

До речі, інтернет та соціальні мережі виходять у фільмі на перший план, показуючи включеність у них всіх, особливо підлітків. Лола живе у передмісті Чикаго, навчається у школі. І вже в перший день нового шкільного року бойфренд Лол зізнається, що зрадив їй в літньому таборі.

Складні та водночас вічні стосунки доньки-підлітка з матір’ю (Демі Мур), що зрештою вирішуються щасливим порозумінням та сімейною ідилією у Парижі, де і донька, і мати відчули справжнє кохання.

Вікенд з вікінгами

З 22 по 24 червня у п’яти містах України (Київ, Харків, Львів, Ужгород, Херсон) відбудеться фестиваль короткого метру скандинавського кіно "Вікенд з вікінгами".

У програмі – нові фільми зі Швеції, Данії, Норвегії, Фінляндії, ретроспективні покази та зустрічі зі скандинавськими кінематографістами, зокрема майстерклас відомого фінського режисера Пекки Віллє Лехтінена, засновника компанії CineParadiso Oy. У 2001 Лехтінен отримав фінську премію Risto Jarva, що присуджується найбільш перспективним молодим режисерам.

Подія проходитиме в рамках Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів (KISFF), що почав свою діяльність у квітні цього року.

Фестиваль складається з шести частин: "Сніжна анімація", "Міс Швеція", "Ретроспектива Лехтінена", "Зі Скандинавії з любов’ю, "Прищі на лобі" та "Північні фріки".

Офіційне відкриття відбудеться 22 червня у київському кінотеатрі "Кінопанорама" та розпочнеться підбіркою "Сніжна анімація", яка представлена Мистецькою Академією в м. Турку (Фінляндія), визнаною найкращою анімаційною кіношколою у 2012 р.

"Міс Швеція" акцентує увагу на темах жінки та жіночності, проблемах гендеру та емансипації. Частина "Зі Скандинавії з любов’ю" познайомить глядачів з темами іноземців в Скандинавії та скандинавів в інших країнах. "Прищі на лобі" – короткометражки про будні та внутрішні переживання скандинавських підлітків.

У серії фільмів "Північні фріки" – експериментальні візуальні рішення, історії самотніх жінок, гумор та чорний гумор.

Реклама:

Головне сьогодні