Прем’єри тижня: екзистенційний учитель, "правда" про Лінкольна, заручники року

Від 28 червня на українських екранах демонструються: драма "Учитель на заміну" Тоні Кея, трилер "Президент Лінкольн Мисливець на вампірів" Тимура Бекмамбетова та комедія "Заручники року" Девіда Маккензі.

Бути людиною

Режисер Тоні Кей, відомий стрічкою 1998 року "Американська історія Х", після довгої перерви у великому кіно зняв фільм "Учитель на заміну" (Detachment). Оригінальну назву можна перекласти як "відчуження". Це історія шкільного вчителя Генрі Барта (Едріан Броуді), який за місяць намагається побороти проблеми дітей-підлітків, а також впоратися із власними страхами.

Сам герой має доволі суперечливе відчуття реальності, в якому поєднується його відчуженість від світу і водночас глибоке занурення у власні почуття. Через трагічні дитячі спогади про матір, яка вкоротила собі віку, герой перебуває на межі нервового зриву. Його переповнює відчай та порожнеча, яку він приховує під маскою пересічного вчителя.

Тема школи та стосунків вчителів-учнів в кіно не нова. З нещодавно знятих фільмів - "Напів-Нельсон" та "Клас"(золота пальмова гілка у 2008 році), проте стрічка Кея насамперед присвячена виживанню змученої душевним болем людини, а шкільні будні тут лише привід для розвитку сюжету.

Генрі – це не просто персонаж, але й узагальнений образ людини, ідеальний герой з ідеальними властивостями. Режисер зауважував, що хотів би зняти багато фільмів про Генрі Барта. "Вчителю на заміні не потрібно нічому вчити, просто підтримувати лад, щоб ніхто нікого не вбив, а потім перерва" – казав він у своєму інтерв’ю. Школа в його картині відображає внутрішній стан людей, які в ній знаходяться. А в середині цієї болючої екзистенційної пульсації Генрі Барт рятується, читаючи Едґара Аллана По.

Фільм створено за сценарієм Карла Ланда, який колись працював вчителем. Для Кея важливо, що і сценарист, і виконавець головної ролі стикалися з педагогічною діяльністю (батько Едріена Броді був учителем). Він воліє створювати фільми, тісно пов’язані із дійсністю, і які б хвилювали акторів та глядачів.

Помітно, що Кей отримує велике задоволення від роботи зі своїми акторами. Окрім Едріана Броуді в картині з’явилися Крістіна Хендрікс, Марша Гей Харден, Джеймс Каан, Люсі Лью та Самі Гейл. І слід зауважити, що вони виклались на повну, створюючи емоційно напружену атмосферу фільму. Картину "Учитель на заміну" відзначили на кінофестивалях у Валенсії, Довіллі, Сан-Паоло, Токіо та Вудстоку, зокрема він отримав кілька призів глядацьких симпатій.

Оцінка фільму – 5 з 5

Лінкольн знищує вампірів

Новий фільм "Президент Лінкольн Мисливець на вампірів" (Abraham Lincoln Vampire Hunter) Тимура Бекмамбетова, базується на однойменному романі Сета Грема-Сміта. Копродюсером стрічки виступив Тім Бартон. У ролях: Бенджамін Уокер, Мері Елізабет Уінстед, Домінік Купер, Алан Тьюдік, Ентоні Макі.

Схоже, фільм прагне довести, що історія – річ ненадійна та непевна, і з неї ми дізнаємося лише крихти істини про реальні події. За версією Бартона/Бекмамбетова президент Абрагам Лінкольн був супергероєм, цілковито відданим справі знищення вампірів, яких за його життя було дуже багато. Політка, виявляється, була лише запасним полігоном для його діяльності. В юності Лінкольн був лісорубом, тож на кровопивць він полює із сокирою зі срібним лезом та вбудованим пістолетом.

Назва картини одразу відсилає нас до фантастики та хорора, проте Бекмамбетов, вочевидь не вдавався у специфіку цих жанрів , створивши кальку з "Матриці" та інших популярних блокбастерів. Принаймні протистояння Лінкольна та вампірів в одному з епізодів цілком відверто повторює бій Нео з групою агентів Смітів.

Режисер намагався зробити феєричне видовище, але перестарався. Від нагромадження комп’ютерних спец ефектів можна легко стомитися та знудитися. Дія не захоплює, а деякі сцени, як от битва Лінкольна з вампірами у полі, надто розтягнуті у часі. Десь на середині фільму виникають проблеми з монтажними фрагментами, їхньою послідовністю та динамікою. Нав’язливі ефекти на кшталт рапіду, туману та літаючих 3D порошинок не покращують враження від перегляду.

Оцінка фільму – 2,5 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

Кохання на музичному фестивалі

"Заручники року" (You Instead) – це легка та приємна стрічка про романтичні стосунки та рок-музику від режисера Девіда Маккензі. У ролях: Люк Тредевей, Наталія Тена, Метью Бейнтон, Аластер Маккензі, Гевін Мітчел.

Місце дії – музичний фестиваль в Шотландії. Дійові особи – музиканти, музичні менеджери, працівники сцени, охоронці, а також звичайні фани та фріки. Можливо, фільму бракує так званого "британського гумору", проте він все ж таки легко та "документально правдиво" передає настрій британського музичного опенейру з наметами, напоями, атракціонами, гумовими чоботами та багнюкою після дощу.

Двоє лідерів музичних гуртів (хлопець Адам та дівчина Морелло) не зовсім випадково виявляються скутими наручниками, та від цього їхні виступи стають кращими, а почуття - щирішими. Схожа історія була у центрі сюжету британського фільму "Братство голови", де розповідалося про сіамських близнюків, що грали панк та рок музику.

Втім, мотив скутих одним ланцюгом (чи тілом) людей не раз з’являвся у кіно. Двоє залежних один від одного героїв – чудовий прийом для розвінчання людської пихи та зарозумілості (як от у фільмі "Сковані ланцюгом" Стенлі Крамера), або ж вдалий приклад для психологічного експерименту (як у фільмі "Про потвор та людей" Алєксєя Балабанова). В "Заручниках року" наручники стають причиною маси незручних та смішних ситуацій, проте саме вони допомагають героям налагодити стосунки.

Це легкий "літній фільм", який напевно сподобається шанувальникам музичних фестивалях під відкритим небом.

Оцінка фільму – 3,5 з 5

Фото з сайту kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні