Музиканти скаржаться, що на них наїжджає Табачник

— 7 червня 2012, 03:47

Про це вони заявили прес-конференції у середу.

Зараз збір коштів здійснює єдина організація — Українська ліга музичних прав (УЛМП), яка об'єднує правовласників CompMusic, Moon Records, Mama Music, Universe Media, EMI Music та ін.

Але 14 травня першим заступником голови Державної служби інтелектуальної власності, який є підрозділом МОН, було прийняте рішення про позбавлення цієї організації прав збирати кошти.

"Очевидно, хтось хоче взяти участь у збиранні цих грошей і розподілі", - заявив на прес-конференції лідер гурту MadHead XL Вадим Красноокий.

Телеведучий і продюсер Ігор Кондратюк розповів, що УЛМП — організація, на яку всі учасники ринку довго погоджувались: "Шоу-бізнес – це тераріум, але тут є дуже жорсткі і конкурентоздатні люди, які виробляють те, що цікавить українського слухача. І ми нарешті всі домовились. 80% тих, хто представляє музику у цій країні входять (в УЛМП)".

"Я не розумію, чому хтось має це забороняти", - додав Кондратюк.

Директор Lavina Music Едуард Клім пояснив, що "зараз відбувається така ситуація, коли незручні організації потрібно замінити на потрібні. Бо ринок буде далі працювати. Ця організація буде приносити гроші не організаторам, музикантам і продюсерам, а кому потрібно, ось і все".

Водночас, перший заступник Державної служби інтелектуальної власності, який і прийняв рішення про припинення права збирати гроші УЛМП, Олексій Яновий повідомив "УП.Життя", що його рішення пов'язане з результати перевірки Генпрокуратури.

"Їх перевірила Генеральна прокуратура, яка подала нам документи за її результатами, і попросила, щоб ми теж провели перевірку, а також прийняли рішення стосовно тих матеріалів, які нам надали", - пояснив Яновий.

За його словами, основне зауваження Генпрокуратури у тому, що УЛМП "розприділяє кошти, які вони збирають зі споживачів не тим особам, яким повинні, а зовсім іншим".

"Відбувається це наступним чином. Не так, як передбачено законом, статтею 43 (Закону Про авторське право і суміжні права), а саме на основі звітів користувачів, а навпаки – вони здійснюються на підставі звітів радіостанцій, з яких вони коштів взагалі не отримують", додає Яновий.

Водночас, УЛМП заявляють, що працюють за міжнародною практикою, коли кошти збираються відповідно до інформації у плейлістах радіостанцій.

Вищий радник з міжнародних питань IFPI (Міжнародна федерація фонографічної індустрії) Зенія Івашко додала: "Ми дуже сподіваємось, що це рішення є помилковим і його можна переглянути і вирішити на користь міжнародної практики", - сказала Івашко.

УЛМП подала до суду на рішення про позбавлення організації права збирати гроші. Перше судове засідання має відбутись у четвер.

А поки що, за словами Янового, УЛМП не може збирати роялті.

"Кошти за суміжні права можуть збиратись або через уповноважену організацію, або через повіреного, або безпосередньо виконавцем. Звичайно, самі виконавці кошти збирати не будуть, а тому вони будуть діяти через повірених", - пояснив Лановий.

За його словами, згідно звіту УЛМП, який вони надали, у 2011 році було зібрано 8 млн 212 тисяч гривень з усієї України.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні