Художник заявляє, що Мінкульт зриває відкриття його виставки

— 21 серпня 2012, 14:23

Про це художник написав на своїй сторінці у Facebook у понеділок ввечері.

"Українське міністерство культури закриває мій перформанс "Спляча красуня" за день до відкриття виставки. Я працював над ним два роки. Ніяких зрозумілих пояснень причин. Нацистсько-радянський стиль цензури. Прошу міжнародну арт-спільноту допомогти", - написав англійською Тарас Полатайко.

У коментарі "Українській правді. Життя" художник розповів, що відкриття виставки мало відбутись у середу у Національному художньому музею. Але у понеділок до Тараса Полатайка підійшов заступник директора художнього музею Сергій Авдошин, який повідомив, що виставка не може відбутись.

"Замдиректора музею сказав, що зранку у нього відбулась неприємна розмова з Мінкультом і, на жаль, виставка неможлива за відсутності угоди, підписаної між музеєм і художником", - сказав Тарас Полатайко.

Водночас сам художник заявляє, що всі необхідні документи для роботи його виставки є, адже над проектом він працює вже 2 роки і без відповідних погоджень це було б неможливо.

"Вперше за 23 роки мого професійного життя відбулось таке. Адже є лист, підписаний головним куратором музею. Для мене це – контракт", - каже Полатайко.

Більше того, на основі цього листа він отримав фінансування для організації проекту від Alberta Foundation of the Arts, University of Lethbridge, Canada Council.

"Щоб отримати ці кошти, мені потрібен був лист головного куратора, Оксани Баршинової і він у мене є", - пояснює художник.

Крім того, за словами художника, сама виставка затверджена директором музею, вона є календарному плані всіх виставок на рік, на підставі якої музей працює.

Але попри це за тиждень до відкриття виставки художнику запропонували підписати ще одну угоду.

"У ній йшлося про те, що музей мені нічого не дає, ніякої відповідальності морально-етичної за проект не несе, художник Тарас Полатайко за все платить", - розповідає художник.

"Я його відразу підписав. Вони його не підписали, на підставі цього тепер Міністерство культури каже, що у них є 30 днів на розгляд. Відкриття виставки завтра. Вони її ніби і не забороняють, і не дають провести, бо їм ще треба 30 днів подумати", - додає Полатайко.

"Насправді відбувається цензура виставки під виглядом бюрократичного саботажу", - вважає Тарас Полатайко

"Якби національна комісія з моралі забороняла, я б зрозумів. А тут все йде на рівні телефонного права", - дивується Полатайко. Він продовжує займатись підготовкою проекту і каже, що робитиме її попри заборони.

Хіба що міліціонери його виженуть з приміщення музею.

Водночас, як повідомили "Українській правді. Життя" у відділі зв’язків з громадськістю музею, виставку ніхто не забороняв, її відкриття відбудеться у середу за планом. У музеї також назвали чутками інформацію, обнародувану художником.

[L]Як вже розповідала "Українська правда. Життя", під час проекту "Спляча красуня" кілька днів повнолітня і неодружена дівчина спатиме у приміщенні Національного художнього музею.

Прийти і поцілувати її зможе будь-хто, хто заплатить 20 гривень за вхід до музею і підпише угоду "Якщо я її поцілую, а вона при цьому відкриє очі, я одружуюсь".

Дівчина перед участю у арт-проекті теж підписує аналогічну угоду. Тож красуня знає, що якщо після поцілунку вона розплющить очі – мусить вийти заміж за незнайомця.

"Нерв перформансу - у звабливості та страху фатального моменту. Відвідувач має добре подумати перед тим, як цілувати Красуню. Красуні ж доведеться вирішувати, чи настав для неї фатальний момент", зазначають організатори.

Реклама:

Головне сьогодні