Кінопрем’єри: Балакучий ведмедик та екологічний Апокаліпсис на перешкоді коханню

Від 2 серпня на українських екранах демонструються: комедія "Третій зайвий" Сета МакФарлейна, драма "4:44 Останній день на Землі" Абеля Феррари, сімейна комедія "Джунглі: у пошуках Марсупіламі" Алена Шаба та пригодницький анімаційний фільм "Попелюшка: Повний вперед" Паскаля Ерольда.

Вінні Пух та Крістофер Робін 27 років по тому

Автор "Ґріффінів" та "Американського татуся" Сет МакФарлейн успішно та безболісно перейшов від анімації до художнього кіно, не втративши свого гумору та здорового цинізму. Його дебютна кінокартина "Третій зайвий" (в оригіналі "Ted") у цілком глумливому ключі розповідає про дружбу дорослого чоловіка та його іграшкового ведмедика, який попри усю зворушливість, лається мов матрос, курить марихуану і знімає повій.

Стрічка розпочинається із чарівної різдвяної історії, яка трапилася ще у далеких 1980-х. Тоді маленький самотній хлопчик Джонні отримав у подарунок плюшевого ведмедика Теда і загадав, щоби він став живим. Вранці сталося диво і Тед заговорив. Незабаром ведмідь став справжньою зіркою телеекрану, проте слава видко минула, і хлопчик та його іграшка зіткнулися із усіма труднощами дорослого життя.

Двадцять сім років по тому вже дорослий Джон (Мак Волберґ) продовжує жити із Тедом. Він працює у фірмі з прокату автомобілів, а у вільний час курить травичку та дивиться "Флеша Гордона". Він вже чотири роки зустрічається із симпатичною офісною працівницею Лорі (Міла Куніс), але "веселе" життя із Тедом не дає йому перейти до серйозніих стосунків. Незабаром Лорі набридають вибрики хлопців, тож вона примушує Джона обирати між нею та ведмедем. Проте чоловік не хоче втрачати ані друга, ані дівчину.

Американці люблять і вміють знімати комедії про чоловіків, які надовго застрягли у підлітковому віці. Терапевтичний ефект досягається тоді, коли герой розуміє, що родина та зобов’язання краще за пиво, комікси та "Зоряні війни". Схоже осяяння спіткало і персонажів "Теда", та їм довелося йти до нього вкрай химерним способом. Окрім власного гультяйства на перешкоді Джону та Теду встали божевільний татусь та його пещений синочок, що вони вирішили викрасти ведмедика за будь-яку ціну. Татуся втілив чудовий Джованні Рібізі, який, здається, просто народжений для ролей різних психів.

Пухнастий симпатяга Тед також далеко не приклад для наслідування. Ви безперечно будете вражені його сексуальними апетитами, а еротичні сцени за його участю запам’ятаються надовго. Звісно, на фоні цього плюшевого мачо, бідолашний Джонні часто виглядає просто жалюгідно.

Втім, цілком очевидно, що саме Тед із його ницими інстинктами, є втіленням усіх прихованих бажань головного героя. А бійка Джонні з ведмедем є найбільш вдалою сценою боротьби із власним несвідомим із часів "Зловісних мерців" та "Брехуна, брехуна".

Зрештою, "Третій зайвий" - це чудова комедія, призначена винятково для дорослих. І справа тут не лише у матюках й туалетному гуморі, МакФарлейн вклав у свій фільм велику кількість контекстуальних жартів, пов’язаних, певна річ, із американською масовою культурою. Тож молодше покоління їх явно не зрозуміє.

Не обійшлося у картині і без знущання над колегами- кіношниками. "Жертвами" жартів Сета стали Адам Сендлер, Тайлер Лотнер і Брендон Рут, який зіграв у "Поверненні Супермена". Та найбільшою несподіванкою фільму стала роль Раяна Рейнольдса, який виступив у дуже незвичному для себе амплуа.

Оцінка фільму 4,5 з 5

Кінець світу в Нью-Йорку

Американський режисер Абель Феррара вирішив не відставати від своїх європейських колег і зняв власну версію кінця світу, розгорнувши події у рідному Нью-Йорку. Здається, його фільм "4:44 Останній день на Землі" (4:44 Last Day on Earth) увібрав у себе сюжетні лінії майже усіх знаменитих апокаліптичних картин, знятих останнім часом.

Його герої проводять останні години космічним катаклізмом у тривожному очікуванні, як це було у "Меланхолії" Ларса фон Тріра, а також займаються буденними справами, мов персонажі "Туринського коня" Белли Тарра. Проте головною темою стрічки є приречене на смерть кохання, як це було у фільмі "Остання любов на Землі" Девіда МакКензі.

Головними героями фільму Феррари є представники нью-йоркської богеми – вже немолодий Сіско (Віллем Дефо) та його юна коханка Скай (Шенін Лі). Вони живуть у квартири-студії десь на Нижньому Іст Сайді і спостерігають із вікна своєї оселі як містяни готуються до неминучої смерті.

За 4 години і 44 хвилини Земля буде знищена потужним сонячним променем, порятунку немає, тож закохані кожен по-своєму заповнюють відведений їм час. Сіско дивиться телевізор, де експерти обговорюють екологічну катастрофу і зникнення озонового шару, через які планета приречена на загибель. Також він гортає свої нотатки і намагається зв’язатися по Скайпу із родиною, яку колись покинув.

Натомість Скай прагне виразити свої почуття у картині, яку малює прямо на підлозі своєї квартири. Їхнє очікування кінця світу чимось нагадує підготовку до зустрічі Нового року – вони готують їжу, кохаються, телефонують родичам, дівчина вдягає красиву сукню. Зрештою, фільм не демонструє нічого окрім буденного існування, яке має нагло перерватися космічним вибухом.

Весь фільм – це очікування неминучого трагічного фіналу, який на відміну від "Меланхолії" не буде ані видовищним, ані захопливим. Стрічка не відкриває нічого нового у апокаліптичній темі, і найкраще її сприймати саме як етнографічний зріз побутового життя Нью-Йорка. Картина "4:44 Останній день на Землі" детально відтворює вигляд вулиць цього міста, зовнішність його жителів, облаштування їхніх квартир.

Якщо якийсь катаклізм і справді знищить сучасну цивілізацію, ця стрічка може стати у нагоді прийдешнім поколінням, які захочуть дослідити життя у Нью-Йорку. Все інше – бурхливі сцени кохання та ревнощів у виконанні Дефо та Лі - не викликають сильних емоцій та глибоких переживань

Оцінка фільму 3,5 з 5

Джунглі: у пошуках Марсупіламі /Sur la piste du Marsupilami

Режисер: Ален Шаба

У ролях: Ален Шаба, Джамель Деббузе, Фред Тесто

Країна: Франція, Бельгія

Жанр: комедія, пригоди, родинний фільм

Екранізація французького коміксу та мультсеріалу про незвичайно розумну та дуже товариську тваринку Марсупіламі, яка має довгий хвіст, плямисту шерсть та сумку, немов у кенгуру. Живе звірятко у джунглях таємничої країни Паломбії. Туди і вирушає на пошуки гарячих фактів невдаха-журналіст Ден Джеральдо. Разом із авантюристом Пабліто він виходить на слід Марсупіламі, який, за повір’ями, пов’язаний із секретом вічної молодості. Мимоволі журналістові доводиться стати на захист тваринки, яку мріють вполювати і браконьєри, і військові, і навіть божевільні вчені.

Попелюшка: Повний вперед! /Cendrillon au Far West

Режисер: Паскаль Ерольд

Країна: Франція

Жанр: анімація, комедія, пригоди, родинний фільм

Цей варіант відомої казки про Попелюшку розгортається на Дикому Заході, а усі герої фільму – птахи та тварини. Попелюшці доведеться не лише танцювати на балу, але й рятувати свого принца від банди кровожерних піратів-горил. Чи встигне вона подолати ворогів та зустріти кохання, доки годинник не проб’є дванадцяту?

Фото kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні