Кулиняку написали листа: державні кіностудії можуть монополізувати бюджети фільмів

— 23 жовтня 2012, 18:10

Текст листа опублікований на "Телекритиці".

Автори звернення заявляють про небезпеку нової централізації державної підтримки в галузі кіно в руках державних студій і ймовірне - у такому випадку - нівелювання ролі режисера як ключової фігури кінопроцесу.

"Далеко не всі директори державних студій є фахівцями у галузі кіновиробництва, й далеко не всі із них можуть розуміти особливості багатоманітної й нерідко суперечливої творчої складової кіно процесу", зазначається у листі до міністра культури.

Кінематографісти виступають за вільну конкуренцію кіностудії усіх форм власності, за конкуренцію студій за режисера, який є ключовою фігурою кінопроцесу.

Вони вказують на "прості факти гучного міжнародного визнання успіхів українського кінематографа останніх сезонів".

ВІДЕО ДНЯ

Так, "Золота пальмова гілка" Каннського кінофестивалю для студентського фільму Ігоря Стрембіцького "Подорожні" була б неможливою без позадержавної підтримки одного з приватних телеканалів.

"Золота пальмова гілка" того ж Каннського кінофестивалю для короткометражної стрічки Марини Вроди "Крос" є результатом творчого альянсу з незалежними кіновиробниками.

"Срібний леопард" Міжнародного кінофестивалю в Локарно для фільму Мирослава Слабошпицького "Ядерні відходи" став результатом приватної кіноініціативи, в якій творча та виробнича складові поєдналися гармонійно.

Зрештою, цьогорічний українській претендент на "Оскара", фільм Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКурізьВогонь", створено за державний кошт, але приватною кіностудією.

"Гадаємо, ці факти переконливі й промовисті. І, так склалося, досі безальтернативні...", - пишуть автори листа.

Свої підписи від ним поставили більше десятка режисерів, членів Національної спілки кінематографістів України. Серед них – Марина Врода, Мирослав Слабошпицький, Олесь Санін, Володимир Тихий, Денис Іванов та інші.

Реклама:

Головне сьогодні