Кулиняку написали листа: державні кіностудії можуть монополізувати бюджети фільмів

— 23 жовтня 2012, 18:10

Текст листа опублікований на "Телекритиці".

Автори звернення заявляють про небезпеку нової централізації державної підтримки в галузі кіно в руках державних студій і ймовірне - у такому випадку - нівелювання ролі режисера як ключової фігури кінопроцесу.

"Далеко не всі директори державних студій є фахівцями у галузі кіновиробництва, й далеко не всі із них можуть розуміти особливості багатоманітної й нерідко суперечливої творчої складової кіно процесу", зазначається у листі до міністра культури.

Кінематографісти виступають за вільну конкуренцію кіностудії усіх форм власності, за конкуренцію студій за режисера, який є ключовою фігурою кінопроцесу.

Вони вказують на "прості факти гучного міжнародного визнання успіхів українського кінематографа останніх сезонів".

Так, "Золота пальмова гілка" Каннського кінофестивалю для студентського фільму Ігоря Стрембіцького "Подорожні" була б неможливою без позадержавної підтримки одного з приватних телеканалів.

"Золота пальмова гілка" того ж Каннського кінофестивалю для короткометражної стрічки Марини Вроди "Крос" є результатом творчого альянсу з незалежними кіновиробниками.

"Срібний леопард" Міжнародного кінофестивалю в Локарно для фільму Мирослава Слабошпицького "Ядерні відходи" став результатом приватної кіноініціативи, в якій творча та виробнича складові поєдналися гармонійно.

Зрештою, цьогорічний українській претендент на "Оскара", фільм Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКурізьВогонь", створено за державний кошт, але приватною кіностудією.

"Гадаємо, ці факти переконливі й промовисті. І, так склалося, досі безальтернативні...", - пишуть автори листа.

Свої підписи від ним поставили більше десятка режисерів, членів Національної спілки кінематографістів України. Серед них – Марина Врода, Мирослав Слабошпицький, Олесь Санін, Володимир Тихий, Денис Іванов та інші.

Реклама:

Головне сьогодні