Книжки і тютюн. Звідки паніка?

У вівторок медіасферу сколихнула новина про нібито перевірки в книгарнях у зв’язку з новим законом про заборону реклами тютюнових виробів.

Головним ньюзмейкером стала книгарня "Є", директор якої повідомила, що знімає з полиць книги, де зображені курці. "Під роздачу" потрапив роман Василя Шкляра "Залишенець" з зображенням автора з цигаркою в руках.

Пізніше з’ясувалося, що Катерина Федоренко дещо поспішила з висновками, а жодних перевірок ані в її книгарні, ані в інших, не проводилося.

Наразі є кілька версій того, що сталося. Від банального переляку директора книгарні, підживленого реальними історіями про масові перевірки всіх і вся з боку державних органів, до вдалої піар-акції, користь з якої отримують тютюнові компанії.

Разом з тим історія однієї книгарні може спровокувати серйозну дискусію з приводу пропаганди паління у творах мистецтва та в інших сферах суспільного життя. У ЗМІ згадують схожий скандал, що спалахнув кілька місяців тому у Росії. Там головною "жертвою" паніки став вовк з мультфільму "Ну, постривай".

"Українська правда. Життя" намагалася з’ясувати, що насправді загрожує українським видавцям і книгарням у зв’язку з набранням чинності нового закону.

Історія одного скандалу

Ця історія почалася з повідомлення Facebook PR-менеджера Книжкового Клубу "Клуб Семейного Досуга" Івана Лопатченка, у якому, зокрема, зазначалось, що "декілька книгарень (!!!) оштрафували за те, що вони продають книжки на обкладинках, яких зображені сигарети. Оштрафували за книжку Василя Шкляра "Залишенець" (там пан Василь на звороті з цигаркою), за книжку Maksym Kidruk "Навіжені в Мексиці" (там один з намальованих героїв тримає цигарку) та за книжку Олени Печорної (Olena Serdyuk) "Грішниця" (героїня на обкладинці з цигаркою)".

Фото Василя Шкляра з цигаркою

Щоб перевірити цю інформацію, ми звернулись до керівництва відомої і популярної книгарні "Є". Директор книгарні Катерина Федоренко сказала, що вони справді вилучають книжки з продажу до з’ясування усіх юридичних нюансів.

Пані Катерина послалась на те, що вже є постраждалі точки продажу книжок, але це не їхня книгарня. Пізніше на наше запитання чи могла ця інформація виявитись просто плітками, а її неофіційні джерела просто ввели її в оману, сказала: "Можливо, це було перебільшення.".

"Зараз у нашій країні таке відбувається, що просто не знаєш…", - додала вона і сказала, що її книгарня надіслала запити в контролюючі органи з тим, щоб з’ясувати, чи можуть бути застосовані якісь штрафні санкції у разі виявлення таких картинок на книжках. А після шуму, піднятого в інтернеті, книжки повернули на полиці.

Водночас інші книгарні зауважили, що у них проблем зі штрафами немає. Директор з розвитку книгарні "Читайка" Вікторія Руденюк розповіла, що стосовно них ніяких дій не було, а керуючий магазином "Читай город" на Богдана Хмельницького (Київ) Ярослав Волошин сказав, що вперше чує про штрафи.

Керівник Української асоціації видавців Олександр Афонін здійснив свою версію новини Федоренко.

"Коли я побачив інформацію про те, що йдуть наїзди податківців, мене це струснуло. Але зазвичай, якщо виникає пікова ситуація, то у мене телефон розривається. Всі кажуть, "допомагай, бо там горить". Але таких дзвінків не було і я, чесно кажучи, був здивований".

Він розповів, що ввечері зателефонував директору Книгарні "Є" Катерині Федоренко.

"Катерина Миколаївна мені розповіла, що прийшли чутки, що начебто в мережі книгарень КСД, у них є книжковий клуб, було зняття з полиць книжок, штрафування і так далі. А питаю, у вас таке було? Ні, не було, але ми вирішили перестрахуватись, зняти з полиць книжки, а потім передумали і вирішили написати листа у товариство захисту прав споживачів і повернули книжки на полиці".

Тоді Афонін зателефонував комерційному директорові Клубу Сімейного дозвілля і поставив таке ж запитання.

"Вона каже, ні, не було. Але кажуть, в книгарні Є зняли наші книжки і оштрафували. Коли я все це звів докупи, я зрозумів, що інформація надійшла з іншого боку, і тому комусь це, мабуть, було зручно", - підсумовує Афонін.

"Хоча, чесно кажучи, від нашої влади можна очікувати чого завгодно", - додає він.

"Давайте ще Шерлока Холмса з трубкою виріжемо. І Гемінгвея, і Сталіна!"

У головному органі, який має повноваження проводити перевірки торгових точок на наявність реклами тютюну – у Держінспекції з питань захисту прав споживачів – підтвердили, що жодних заходів у книгарнях не проводили і не мали наміру цим займатися.

Начальник прес-служби відомства Анна Максимова відреагувала на прохання прокоментувати ситуацію однозначно: "Це повний абсурд. Качка. Ніяких перевірок ми не проводили і не збиралися проводити. По-перше, книги з зображенням курців не є рекламою, по-друге, книгарні – це не точки продажу".

Максимова не стримувала сміху, коментуючи паніку навколо новини:

"Давайте тепер фільми знімати з прокату, де палять. Давайте Шерлока Холмса з трубкою виріжемо, давайте всю літературу тепер перелопатимо і відцензуруємо. От, у нас Сумська на сцені курить, до речі. Ми що тепер маємо цигарку з рота в неї виривати?" І Гемінгвей теж палив. І Сталін. Давайте всіх під одну гребінку"

Шерлок Холмс і Доктор Ватсон. Фото з Вікіпедії

У свою чергу антитютюнові активісти не виключають, що істерія навколо книжок може бути спланованою піар-акцією тютюнових компаній, які з набранням чинності нового закону втрачають гроші.

Ганна Гопко з коаліції "Вільна від тютюнового диму Україна" каже, що останнім часом активісти добилися суттєвих успіхів, подолавши тютюнове лоббі і добившись ухвалення кількох ключових у цій сфері законів.

"Вони реально впливають на те, що українці відмовляються від куріння, а через зменшення споживання зменшується виробництво тютюнових виробів. У подальшому ще будуть картинки, а 17 грудня набере чинності закон про заборону куріння в приміщеннях кафе, барів, ресторанів. А це ще більше вдарить по рівню куріння, тому що кожен курець змушений буде виходити на вулицю", - каже вона.

Втім, за словами Гопко, незважаючи на всі успіхи в антитютюновій кампанії, "є зацікавлені сторони", щоб їх зменшити.

"Тютюнові компанії можуть використати цей скандал для дискредитації успіхів України для того, щоб послабити законодавство", - каже вона.

Цю версію підтримує і завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

"Я вважаю, що це напевно по-дурості, але все таки цілеспрямована кампанія з дискредитації нового закону. До мене зверталися журналісти, що нібито десь якийсь інспектор в невідомому місці забороняв розміщувати на вітрині більше трьох пачок однієї марки. Ну, нема цього закону. Я думаю, що провокації будуть далі. Бо у Верховній Раді є закон, поданий депутатом Синицею, який пропонує послабити багато норм антитютюнового закону", - каже він.

Красовський пояснює, що закон забороняє лише рекламу, на якій зображено процес паління:

"Тобто якщо якась книгарня зробить плакат: "У нас найкращі книжки в світі", і на цьому плакаті буде зображена обкладинка книжки, на якій хтось палить, то така реклама буде заборонена. Але закон не вимагає, щоб на самих товарах не було жодних зображень процесу паління".

"Якщо книгарня заставить всю вітрину книжками, на якій зображено курця, то також можуть бути претензії, хоча можна відбитися. Але закон не забороняє торгувати книжками з зображенням курців. Куріння – це, на жаль, частина нашого життя. Ми не можемо цього викинути з художніх творів. Це дурість, ми категорично проти цього", - додає він.

На прикладі книги Шкляра Красовський пояснює дію закону:

"Якщо книгарня "Є" надрукує рекламний плакат, на якому буде зображена, в тому числі, книга Шкляра, на якій він буде з сигаретою, то це порушення. Але якщо буде, скажімо, інше видання, де не буде його зображення з сигаретою, будь ласка, цю книжку можна рекламувати. Але не можна на рекламі розміщувати ту конкретну фотографію з процесом паління".

"Ми категорично проти заборони куріння в книжках, на обкладинках. Вони мають залишитися, це право автора. Але такі книжки не мають рекламуватися будь-яким способом", - додає експерт.

"Мультик про Карлсона забороняти не будуть"

На питання, як бути з демонстрацією тютюнопаління в інших видах мистецтва, зокрема, у театрі і кіно, і чи не будуть в Україні намагатися цензурувати старі мультфільми, як у Росії, Красовицький відповів:

"В театрі (показувати паління) можна, це не забороняється".

"Щодо кіно, то, скажімо, у США пропонується така модель: якщо у фільмі є сцени паління, він отримує категорію, що на нього діти не допускаються, а у титрах продюсери мають написати, що не отримали грошей від тютюнових компаній. Бо є приклади, коли, скажімо, Сталоне отримував дуже великі гроші за те, що його у фільмі показували з певною маркою сигарет".

Однак, за словами Красовського, про цензурування старих художніх творів "взагалі жодної мови йти не може".

"Пам’ятаєте радянський мультик "Карлсон"? Там тато є позитивним персонажем, і він курить, а Фрекен Бок – негативний, і з цим бореться. А у книжці Астрид Ліндгрен тато не курить взагалі! Але я не кажу, що треба заборонити мультик про Карлсона. Це просто приклад, як через дурість авторів вийшло таке пропагування, хоча, звичайно, ніякого лоббі тютюнових компаній не було", - каже Красовський.

Фото http://kaliningrad-life.ru

Реклама:

Головне сьогодні