Археологи віднайшли скелет жінки, яка, можливо, позувала да Вінчі. Фото. Відео

— 3 жовтня 2012, 11:45

Вважається, що нею була знатна флорентійка Ліза Герардіні, повідомляють Вести.ru.

На місці її передбачуваного поховання вже більше року ведуться розкопки. Вчені хочуть за допомогою знайдених останків відновити реальний вигляд Герардіні і спробувати розкрити таємницю створення найбільш загадкового полотна да Вінчі.

Археологи не просто шукають останки натурниці Леонардо - хочуть зрозуміти, як виглядало її обличчя. "Поки незрозуміло хто це - чоловік чи жінка. Все таке крихке, нам не можна поспішати", - пояснюють учені.

На крипту наткнулися минулого тижня - георадар показав, де копати, але археологи вже розкрили не один порожній склеп. М'якою кистю акуратно звільняють знахідку: ноги, руки. Якщо це все ж таки жінка, то вона була досить високою і, можливо, не дуже старою: збереглися майже всі зуби.

"У нас один цілий скелет. І судячи з того, як складені руки, тіло лежало, швидше за все, в труні або саркофазі. А поруч останки іншої людини - більш раннє поховання, кістки розкидані", - розповідає археолог Ірен Ібальді.

Разом з цим скелетом тепер у вчених зразки тканин 6 різних жінок. У листопаді, коли похолодає і розкопки призупинять, всі знахідки відвезуть в Равенну в спеціальну лабораторію.

Фото aciclico.com

Спочатку проведуть вуглеводневий аналіз - конкретизують вік. Потім вивчать ДНК, на щастя є з чим порівнювати: у Лізи Герардіні були діти. Якщо раптом трапиться збіг, то комп'ютер намалює свою Мону Лізу. Нарешті, стане зрозуміло - чи насправді вона позувала да Вінчі.

Порівняти з оригіналом комп'ютерну модель навряд чи вийде. Паралельно з розкопками учені запустили збір підписів - мріють привезти Джоконду на батьківщину.

Вмовити Лувр поки не вдалося - подорожі картині шкідливі.

За рік розкопок це найбільша знахідка - відразу два поховання. І археологи впевнені, що це не все: трохи глибше і лівіше ховається третє, до нього доберуться за тиждень.

Як зазначає італійське видання firenzetoday, звчиайно, загадку цієї картини та зображеної на ній жінки не буде вирішено негайно, адже уже існує купа питань, піднятих раніше.

Реклама:

Головне сьогодні