Українське німе кіно їде до Італії

— 3 жовтня 2012, 16:35

Стрічка "Провокатор" з'явиться на екранах фестивалю Le Giornate del Cinema Muto di Pordenone (Pordenone Silent Film Festival), що проходитиме з 6 по 13 жовтня в Пордеоне (Італія).

Про це повідомляє Національний центр Олександра Довженка.

"Цього року в рамках фестивалю буде представлено повну ретроспективу німих фільмів за участю зірки радянського, європейського та американського кінематографу Анни Стен", відзначили в центрі Довженка.

В рамках ретроспективи будуть показані німі фільми актриси: "Дівчина з коробкою" (1927), "Провокатор" (1927), "Земля в полоні" (1927), "Мій син" (1928), "Білий орел" (1928), "Золотий дзьоб" (1929, не зберігся), "Бухгалтер Кремке" (1930). Фільм "Мій син", який довгий час вважався втраченим був знайдений 2008 року в архіві Музею кіно Буенос-Айреса й з моменту віднайдення буде представлений широкій публіці лише вдруге.

Фільм "Провокатор" видатного українського кінорежисера Віктора Туріна (відомого за авангардистським шедевром "Турксиб") – єдиний фільм за участі Анни Стен, створений в Україні (на Ялтинській кіностудії) довгий час не зазначався в міжнародних фільмографіях актриси.

2011 року його було відреставровано на базі Національної кіностудії ім. Довженка. Відновлену стрічку за пропозицією Національного центру Олександра Довженка буде показано в рамках ретроспективи актриси 12 жовтня в Театрі Верді в Порденоне.

Крім того, з нагоди ретроспективи німих фільмів Стен на фестивалі німого кіно в дні проведення Книжкового Арсеналу, відомі стрічки за участю актриси покажуть у Києві.

Зокрема, 4 жовтня – фільм "Провокатор", 5-го – "Білий орел", 6-го – "Убивця Дмитрій Карамазов). Початок показів о 18.00 за адресою: вулиця Лаврська, 12 (праве крило).

Як відомо, народжена в Києві в 1908 році Анна Стен (Анна Фесак) уже 1927 року стала впізнаваною радянською зіркою після таких фільмів як "Дівчина з коробкою" (1927), "Провокатор" (1927), "Земля в полоні" (1927).

Того ж року Стен одружилася з видатним кінорежисером Федором Оцепом і вирушила з ним в Німеччину на зйомки спільного радянсько-німецького фільму. Подружжя вирішило не повертатись до СРСР. І в Німеччині Стен стала чи не найпопулярнішою актрисою завдяки роботі в фільмах "Вбивця Дмитрій Карамазов" (1931) та "Бомби над Монте-Карло", де знімалася разом з Емілем Яннінгсом.

Фото doctormacro.com

Високо оцінена за драматичну гру в цих стрічках Семюелом Голдвіном, Стен отримала від нього запрошення в Голлівуд, де зняли три найбюджетніші фільми за її участі: "Нана", "Ми знову живі" (обидва – 1934) та "Шлюбна ніч" (1935), де актриса грала в парі з Гарі Купером.

Анна Стен була відома як одна з найстильніших актрис свого часу.

Як відомо, Фестиваль Le Giornate del Cinema Muto di Pordenone вважається найбільшим у світі фестивалем німого кіно. Вперше він був проведений в 1982 році з метою підняти моральний дух жертв руйнівного землетрусу в регіоні Фріулі. Невдовзі він став найбільшим світовим форумом кіноархівістів і кінодослідників.

На відео: Стен у стрічці "Дівчина з коробкою"

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні