На Хортиці може з’явитись музей судноплавства

— 19 грудня 2012, 13:44

Крім того, переконані фахівці, все це багатство зацікавить іноземних науковців та туристів, адже деякі човни не мають аналогів у світі, пише Радіо Свобода.

Ідею створення музею судноплавства у Запоріжжі виношують ще з дев’яностих років, коли археологи Національного заповідника "Хортиця" активно розпочали діставати раритети з дніпровського дна.

Перші експедиції показали, що у Дніпрі лежить ціла історія України. Лише у акваторії Хортиці у 18 столітті був цілий військовий флот, який боронив південні кордони Російської імперії, до складу якої входила тоді частина України.

За п’ятнадцять років підводники виявили 5 стародавніх кораблів. Серед них Козацька чайка і Бригантина, які майже на 70% готові до виставлення у музеї. Все це абсолютно ексклюзивні експонати, кажуть фахівці.

"Експонатів на кшталт цих нема, їх не існує. Можливо, ось дубель-шлюпка або кончебас. Є ще два носи, два великі фрагменти цього ж типу кораблів, але їх усього, скажімо, 3 на весь світ. Бригантина у одиничному екземплярі" – зазначає Радіо Свобода археолог Дмитро Кабалія.

Крім того поблизу Хортиці все ще чекають свого часу щонайменше 3 судна Дніпровської флотилії та близько п’яти часів епохи бронзи. Очевидно, наголошують фахівці, Хортиця була своєрідним центром судноплавства і багато цікавинок ще попереду.

Але є й інша сторона медалі. Фінансування на підняття та консервацію цих кораблів з державного бюджету практично не виділяється. Так, лише Бригантину було доведено до майже 70% готовності завдяки втручанню волонтерів.

Робота триває і сьогодні лише завдяки ентузіазму 7 археологів та кількох волонтерів. Але на ентузіазмі далеко не поїдеш. Підводні артефакти з часом руйнуються, а підняття лише однієї Бригантини коштувало близько 100 тисяч доларів, розповідає Дмитро Кабалія.

"Ми звертаємось до спонсорів постійно, шукаємо гроші, – говорить Кабалія. – Часом нас влаштовує просто заправити експедиційний ЗИЛ і все, але не можливо знайшли грошей навіть на це. Все впирається, банально, у гроші. Тому ці роботи продовжуються попри те, що грошей нема і робляться за власний рахунок".

Реклама:

Головне сьогодні