Прем’єри тижня: родинні цінності у Франції та Росії

Від 27 грудня на українських екранах демонструються: лірична комедія "З Новим роком, мами" гурту російських режисерів, картина "Сексуальні хроніки французької родини" Жана-Марка Барра та Паскаля Арнольда, фантастичне шоу "Цирк дю Солей: Казковий світ 3D" Ендрю Адасона, комедія "Свято-попадос" Сєрґєя Ткачова, комедія "Джентльмени, удачі" Алєксандра Баранова та Дмітрія Кісєльова, анімаційна комедія "Три богатирі на далеких берегах" Константіна Фєоктістова та анімаційна комедія "У пошуках Немо 3D" Ендрю Стентона.

Сексуальні хроніки французької родини/Chroniques sexuelles d'une famille d'aujourd'hui
Режисери: Жан-Марк Барр та Паскаль Арнольд
У ролях: Матіас Меллул, Валері Маес, Стефан Ерсоен
Країна: Франція
Жанр: драма, еротика

Ця коротка і чарівна стрічка француза Жана-Марка Барра та його творчого партнера Паскаля Арнольда підтверджує усі наші стереотипи та фантазії щодо сексуального життя у Франції. Картина "Сексуальні хроніки французької родини" повністю відповідає своїй назві та розповідає про сексуальні будні середньостатистичної провінційної сім’ї.

Проміскуїтетом там нікого не здивуєш – ані дідуся, ані маму з татом, і, тим паче, їхніх дітей-підлітків. Вільнодумна матуся спокійно сприймає сексуальні експерименти старшого сина і досвід публічної мастурбації молодшого, тато збуджується, почувши про інтрижку дружини, а дідусь-вдівець скидає сексуальне напруження із повією.

І все ж головним героєм фільму є молодший син Роман, що від його імені й ведеться мова в картині. Роману вже вісімнадцять років, але він ще не втратив цноти, і усвідомлення цього факту муляє його щомиті. Він мріє про секс із симпатичною однокласницею, проте прихильність дівчини ще треба здобути. Хлопець зовсім падає духом, коли усвідомлює, що його найближчі родичі ніколи не відмовляють собі у сексуальних втіхах.

Сюжет фільму охоплює життя одразу кілька поколінь родини і змальовує сексуальні фобії, притаманні кожному віку: страх першого сексу у підлітковому віці, думки про пластичну хірургію у зрілому та можливість серцевого нападу під час оргазму на схилі літ.

Камера в "Сексуальних хроніках французької родини" уважно стежить за кожним статевим контактом головних героїв, вона спокійно та детально документує коїтуси, щоправда, оминає зображення статевих органів. У нашому прокаті стрічка йде із рейтингом "Після 21", проте відвертості, скажімо, "Дев’яти пісень", де актори займалися сексом по-справжньому, вона таки не досягає.

Мабуть найцікавішою сценою фільму є перший секс Романа. Актор Матіас Меллул чудово показав несміливість юнака, який ще не до кінця розуміє, що треба робити із партнеркою, і йому важко здолати сором’язливість. Ця сцена містить правдивий саспенс і схожа на епізод із бойовика, де саперу доводиться вибирати між зеленим та червоним дротом.

Утім, ця стрічка розповідає не лише про секс. У ній йдеться про ідеальну родину, яка має свої цінності й передає їх із покоління в покоління. Звісно, нагадаю ще раз, йдеться саме про ідеальну французьку родину.

Оцінка фільму 4 з 5

З новим роком, мами/С новым годом, мамы
Режисери: Сарік Андреасян, Артьом Аксєнєнко, Дмітрій Ґрачьов, Клім Поплавський, Антон Борматов
У ролях: Єлізавєта Боярська, Гарік Харламов, Павєл Воля, Татьяна Васільєва, Іріна Розанова, Ален Делон та інші
Країна: Росія
Жарн: мелодрама, комедія

Цього року на початку березня компанія Enjoy Movies представила свій проект "Мами", створений спеціально до Міжнародного жіночого дня. Наприкінці грудня прийшла черга новорічних привітань, тож на екрани вийшло ідейне продовження фільму під нехитрою назвою "З новим роком, мами". Картина зберегла структуру своєї попередниці – вона складається із п’яти новел, знятих різними режиссерами із новими героями.

Дія стрічки питомо відбувається перед Новим роком, протее бій курантів та святкове застілля залишаються за кадром. Йдеться насамперед про стосунки між матерями й дітьми, а також радощі, печалі та помилки материнства. Гасло стрічки – "святкове кіно" і воно відповідає традиції святкування на пострадянському просторі, де на стіл виставляють багато різних страв, не особливо переймаючись їхньою сумісністю.

Фільм "З новим роком, мами" нагромаджує сентиментальні сцени, навіть не намагаючись зробити їх правдоподібними. Для більшого лоску в фільмі з’являються герої-французи та звучать знамениті французькі мелодії – таке собі загравання з естетичними смаками пострадянського глядача, який задавна має слабкість до усього, що приходить із Парижа.

У новелі "Побачити Париж…" Саріка Андреасяна смертельно хворий син везе свою маму, вчительку французької, до Парижа, де вони фотографуються на тлі Ефелової вежі та навіть зустрічають чоловіка маминих мрій. Героїня епізоду "Соломонове рішення" Кліма Поплавського несподівано розуміє, що материнство важливіше за гроші та кар’єру і починає відвойовувати любов семирічної доньки у її няньки.

Новела "Віолончеліст" Дмітрія Грачьова розповідає про московського стриптизера, який змушений удавати класичного музиканта перед мамою-вчителькою, яка несподівано вирішила навідатися до нього у гості. Герой "Щасливих чисел" Антона Борматова одного дня відкриває у собі любов до дітей, а молоді матусі із "Війни мам" Артьома Аксєнєнко влаштовують між собою справжнє змагання, готуючи дочок до конкурсу "Міс Сніжинка".

Дива у цьому фільмі трапляються на кожному кроці, скажімо, Ален Делон, ні сіло, ні впало, запрошує на танець просту російську жінку, а п’яний мужик із ватною бородою виявляється найсправжнісіньким дідом морозом. Щоправда цілком прозаїчні речі у фільмі "З новим роком, мами" також мабуть стаються за допомогою добрих чарівників, бо як ще пояснити відвідини Франції без візи чи стрімку кар’єру провінціалки, яка за п’ять років із простої офіціантки виросла до топ-менеджера у великій компанії.

Уважного глядача також мало б занепокоїти, чому віолончельний концерт проходить у середній школі о восьмі ранку і чому на ньому присутні тільки учні першого та третього класу. Також не дуже зрозуміло, чому на виступі у стриптиз-клубі сиділи сноубордисти у повному спортивному спорядженні.

Стрічка сповнена красивих слів, благородних вчинків та правильних висновків. Її персонажі, як і належить у "доброму кіно", думають тільки про благо родини, а якщо й помиляються у чомусь, то потім неодмінно виправляють помилки. Навіть семирічні діти виголошують у цій картині дуже розумні та зворушливі промови, подаючи приклад багатьом дорослим. Тут навіть спойлер написати не вийде, бо вже на початку картини стає зрозуміло, що в фіналі голодні наситяться, а скривджені – втішаться.

Зрештою, картина "З новим роком, мами" чудово підійде глядачам, які люблять сучасне новорічне російське кіно. Картина настільки віддалилася від реалізму, що цілковито створила альтернативну реальність.

Російське провінційне місто виглядає в цьому фільмі не гірше за Москву, повністю спростовуючи тезу, що за "МКАДом життя немає". Та й жителі цього міста далеко не бідують – вони легко досягають успіху, не мають проблем з житлом, безболісно для гаманця літають до столиці та у Париж і навіть замовляють на дитячий ранок столичного стиліста та французького шеф-кухаря.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

Цирк дю Солей: Казковий світ 3D/Cirque du Soleil: Worlds Away
Режисер: Ендрю Адамсон
Країна: США
Жанр: фантастика, шоу

Легендарне шоу-феєрія найвідомішого цирку в світі, в якому чудеса та магія стирають межі між фантазією та реальністю.

Три богатирі на далеких берегах/Три богатыря на дальних берегах
Режисер: Константін Фєоктістов
Ролі озвучували: Сергій Маковецький, Фьодор Бондарчук, Єлізавєта Боярська
Країна: Росія
Жанр: анімація, пригоди

Через підступи Баби-Яги, три богатирі опиняються за сімома морями на далекому острові. Під час їхньої відсутності купець Коливан та Яга вирішують захопити трон київського князя. На допомогу правителеві приходить кінь Юлій, а також дружини та родичі богатирів.

Джентльмени удачі/Джентльмены удачи
Режисери: Алєксандр Баранов, Дмітрій Кісєльов
У ролях: Сєрґєй Бєзруков, Гоша Куценко, Маріна Пєтрєнко
Країна: Росія
Жанр: комедія, кримінальний

Інфантильний аніматор дитячого центру Алєксєй Трьошкін виявляється двійником небезпечного убивці та злодія Смайлика. Після того, як Смайлик викрадає із Петербурзького музею національний символ Казахстану – збрую золотого воїна – Алєксєй потрапляє до поліції як підозрюваний у злочині. Йому доводиться співпрацювати із слідством та удавати із себе злодія.

Герой опиняється у єгипетській в’язниці, де вже сидять двоє поплічників Смайлика. Разом із ними Алєксєй влаштовує втечу, яка розпочне низку божевільних пригод. Та коли на горизонті з’явиться справжній Смайлик, Трьошкіну доведеться зібрати усі свої сили, щоби захистити себе, друзів та своє кохання.

В пошуках Немо 3D/Finding Nemo 3D
Режисер: Ендрю Стентон
Країна: США, Австралія
Жанр: анімація, пригоди

3D версія знаменитого піксарівського мультика, який здобув премію "Оскар". Після втрати дружини, самотня рибка-клоун самостійно виховує маленького сина Немо. Та якось малюк потрапляє у руки людей і батько сміливо вирушає на його пошуки.

Фото з kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні