В Італії розшукали цінну копію фрески Леонардо

— 4 грудня 2012, 11:15

Копія була зроблена 400 років тому, оригінал колись прикрашав інтер'єр міської ратуші Флоренції, пише Бі-бі-сі.

До Нового року копія буде знаходитися в офіційній резиденції італійського президента - Квірінальському палаці в Римі.

На картині зображено батальну сцену: воїни на конях б'ються за прапор. Історична битва між флорентійцями і великою кількістю військ з Мілана відбулася в 1440 році. Незважаючи на чисельну перевагу, міланці були розгромлені невеликим флорентійським загоном.

Мистецтвознавці вважають, що Леонардо почав працювати над картиною в 1503 році, коли експериментував з різними техніками написання фрески, при цьому він використовував заздалегідь заготовлені ескізи.

Однак він так і не завершив роботу над фрескою. Фарби не трималася на стіні і змішувалися, в результаті вдалося зберегти лише невеликий фрагмент картини.

Через кілька років стан фрески погіршився, і міська влада попросила Джорджо Вазарі написати бойові сцени, щоб замінити роботу Леонардо да Вінчі в Палаццо Веккьо.

Вазарі, який згодом став біографом Леонардо, бачив деякі ескізи художника і захоплено відгукувався про них.

"Неможливо виразити, з якою винахідливістю та майстерністю підійшов Леонардо до зображення солдатських мундирів, гребенів їх шоломів, це вже не кажучи про те, з якою майстерністю написані фігури коней, витончену красу яких Леонардо міг передати, як ніхто інший", - писав Вазарі.

Захоплені відгуки художника і його особливе ставлення до роботи Леонардо да Вінчі дають підставу вченим припускати, що фреска Леонардо, ймовірно, збереглася під роботою Джорджо Вазарі.

Зараз уявити, як виглядала картина Леонардо, можна тільки за збереженими копіями. Зокрема, через 50 років Рубенс зробив гравюру "Битва при Ангіарі", яка зараз знаходиться в паризькому Луврі і вважається однією з найбільш цінних копій роботи Леонардо.

Наразі частина дослідників вважає, що картина Леонардо збереглася під більш пізніми шарами фарби, інші як і раніше стверджують, що у них є документальні докази того, що картини більше не існує.

Реклама:

Головне сьогодні