Українська п’єса визнана найкращою на міжнародному конкурсі

— 27 лютого 2013, 18:14

Його організаторами є державні та недержавні установи Австрії, повідомляє на своєму сайті "Театр на Жуках".

Дмитро Терновий

Вже в березні вона буде переведена на німецьку мову, і акторська читка її фрагмента відбудеться на літературній ярмарку в Лейпцигу, а пізніше в рамках літературних читань у Відні пройде повноцінна презентація, а також нагородження автора.

Крім того, згідно з умовами конкурсу, в сезоні 2013-2014 років п'єса буде поставлена ​​на сцені державного театру в Карлсруе (Німеччина).

Вона також буде надрукована тиражем 11 тис. примірників, частина якого розійдеться по найважливішим театральним і літературним установам німецькомовних країн Європи.

Результати конкурсу стали відомі пізно ввечері 25 лютого, а сам Терновой дізнався про перемогу тільки у вівторок вдень.

Однією з особливостей конкурсу, що забезпечує справедливість оцінки, є те, що журі робить свій вибір, ґрунтуючись виключно на текстах творів, а ім'я автора відкривається тільки тоді, коли найкращий твір вже визначено.

У журі конкурсу входили театральний експерт, засновник Центру Леся Курбаса Неллі Корнієнко, генеральний директор державного театру Карлсруе Петер Штулер, імпресаріо державного театру в Нюрнберзі Клаус Кузенберг, австрійський кореспондент газети Neuer Zürcher Zeitung Чарльз Ріттербанд, український письменник Сергій Жадан.

"Говорити про кордон" - театрально-літературний проект, який запрошує авторів розглянути тему життя в епоху змін. У 2004 році ідею такого конкурсу для держав Східної Європи запропонував австрійський режисер Крістіан Папке.

Щороку конкурс проходить у новій країні: до України він проводився в Македонії, Сербії, Хорватії, Боснії і Герцеговині, Албанії, Болгарії, Румунії. Організатором проекту виступає Австрійське федеральне міністерство з європейських і міжнародних справах за підтримки ряду неурядових структур Австрії та країн-учасниць конкурсу.

Реклама:

Головне сьогодні